Життя колишніх-3. Де зараз #УрядГройсмана

Четвер, 21 листопада 2019, 05:00
Життя колишніх-3. Де зараз #УрядГройсмана
колаж: Андрій Калістратенко

Останні кілька тижнів у кулуарах нової української влади ходять розмови про те, чи можна вже починати кадрові чистки в новопризначеному уряді.

Депутати і верхівка Офіса президента серйозно обговорюють, що кілька членів уряду Олексія Гончарука явно не дотягують до рівня міністрів. Дискусія про можливу відставку уряду почалась, хоча від дня його призначення ще не минуло і трьох місяців.

Але це не новина для Печерських пагорбів. Не вперше уряд відправляли у відставку ледь не одразу після призначення. Проте більшість із них спокійно досиджувала до зміни влади.

Як, наприклад, попередній уряд на чолі з Володимиром Гройсманом. Прийшовши на хвилі коаліційної кризи 2016 року, він, за прогнозами експертів, мав канути в Лету якщо не за рік, то за півтора. Але місяці йшли, а Володимир Борисович зі своїм урядом нікуди не збирався. 

Аж до моменту, поки їх в урядовій ложі замінили нові, "зелені" міністри.

Що зараз робить колишній прем'єр, чи тримається разом його команда, і що сталося з ключовими персоналіями #УрядуГройсмана, читайте в заключній частині циклу УП "Життя колишніх".

Читайте також: Життя колишніх. Чим займаються люди Порошенка: Ложкін і Райнін

Життя колишніх-2. Що роблять і куди роз'їхались люди Порошенка

Всі в "ЄС"

Кабмін часів Володимира Гройсмана був продуктом двопартійної коаліції "Блоку Петра Порошенка" та "Народного фронту". Відповідно в самому уряді було дві групи впливу – президентська і "фронтовиків".

Значна частина з обох цих груп опинилась на парламентських виборах у списку Петра Порошенка. Перший віцепрем'єр Степан Кубів, віцепрем'єрка Іванна Климпуш-Цинцадзе і міністерка Ірина Фріз стали депутатами від "Європейської солідарності". 

Віцепрем'єри Павло Розенко та В'ячеслав Кириленко зараз чекають свого часу, щоб зайти у парламент. Їм випали 38 і 39 місця в списку. У Раду зараз зайшов Володимир В'ятрович, у якого №25, тому чекання може затягнутись. 

Віцепрем'єр Геннадій Зубко з командою Порошенка не пішов. Як розповідають співрозмовники, близькі з Зубком, він відмовився працювати далі з Петром Олексійовичем, коли його проєкт тотального оновлення БПП за рахунок лідерів громад, не був сприйнятий Порошенком.

Міністр інфраструктури Володимир Омелян, якого колеги жартома називали Facebook-міністром, продовжує вести активне публічне життя у своїй улюбленій соцмережі, жорстко критикує Зе!команду і чекає шансу повернутись в політику. Орієнтується він на команду Порошенка, хоч якихось конкретних домовленостей з "ЄС" поки не досяг.

 
"Facebook-міністр" Володимир Омелян жорстко критикує Зе!команду і чекає шансу повернутись в політику
фото: укрінформ

На фінішну пряму виходить справа щодо "незаконного збагачення" Омеляна, розпочата ще за минулої влади. Як і справа проти його колеги ексміністра енергетики Ігоря Насалика, який не задекларував позику в більш як мільйон доларів.

Двоє міністрів #УрядуГройсмана – глава МВС Арсен Аваков та керівниця Мінфіну Оксана Маркарова – залишись на посадах у новому уряді.

Гройсман і його команда

Між "двома силами" в попередньому уряді був балансуючий, тонкий прошарок "команди Гройсмана" – прем'єра та кількох його наближених людей. 

Саме цю групу Гройсман кликав для вирішення оперативних питань, вона розробляла для прем'єра стратегію поведінки.

В цю команду входило всього кілька людей: віцепрем'єр Володимир Кістіон, якого називали "правою рукою" Гройсмана у всіх питаннях економіки, міністр Кабміну Олександр Саєнко, який відповідав за апаратну і паперову частину роботи прем'єра, міністр соцполітики Андрій Рева, заступник і тривалий час фактичний керівник МінАПК Максим Мартинюк.

 
Олександр Саєнко відповідав за апаратну і паперову частину роботи експрем'єра Гройсмана
фото: укрінформ

Саме цю групу наближених інші міністри називали "малим Кабміном".

"Зараз усі займаються, хто чим. Треба зрозуміти, що коли тебе виривають на кілька років з твого звичного життя, то коли ти повертаєшся назад, усі справи, бізнеси і решта виглядають, як непострижений кущ: усе стирчить в різні боки. От зараз усі підстригають свої кущі", – розповідає в розмові з УП один із членів "малого уряду" Гройсмана.

Сам колишній прем'єр в розмові з УП каже, що відхід від влади сприймає по-філософськи.

"Почуваюсь я нормально. Справи у мене, як і у всієї країни. Виклики величезні, і тому я дуже зараз переймаюсь за країну. Це природно, що влада змінюється. Це нормально, я спокійно до цього ставлюсь", – ділиться Гройсман.

Реклама:

Після програшу його партії на парламентських виборах і непотрапляння в Раду у Гройсмана з'явився час відпочити і подумати про своє майбутнє в політиці.

"Я б не сказав, що я зараз відпочиваю. Головне, що мені вдалось, це зберегти команду, з якою ми працювали. І команду у партії, ми всі спілкуємось, бачимось. Це люди, які вміють працювати і знають, що робити. І мої помічники зі мною теж", – розповідає експрем'єр.

За його словами, він не шкодує, що не пішов на парламентські вибори разом з Петром Порошенком.

"Це від початку була не моя історія і не мій шлях (іти з Порошенком УП). У нас не було ніякого розриву. Можливо, хіба, перед виборами, коли я прийняв рішення іти своєю силою, то деякі речі почав говорити публічно, які до того говорив просто в очі. Ми з Петром Олексійовичем розійшлись же не за день до виборів. Просто цього не було видно", – пояснює Гройсман. 

"Мова ж була не про мандат. Якби мені треба був депутатський мандат чи посада, то це одне. Але для мене це була боротьба за підходи, за принципи. Тому я не шкодую, що ми обрали самостійний шлях", – додає він.

У період, коли під Віталієм Кличком захиталось крісло, співрозмовники УП в колах політтехнологів розповідали, що Гройсман подумує спробувати сили на можливих виборах мера Києва.

Правда сам Володимир Борисович каже, що це неправда і "велике перебільшення".

На уточнення, чи готова  "Українська стратегія Гройсмана" до дострокових виборів, експрем'єр відповів, що "про це можна буде говорити, коли буде якийсь виборчий процес, строковий чи достроковий".

Один із його соратників уточнив в розмові з УП, що поки ніхто у них до виборів не готується.

"Сказати, що перша 10-ка партії у щоденному режимі працює, чи що весь уряд працює, як єдина комнада, не можна. Всі зідзвонюємось, говоримо, вітаємо одне одного. Але наразі якогось штабу чи офісу постійно діючого у нас немає. Ми всіх відпустили відпочити після виборів, розібратись з думками", – розповідає один із членів найближчого оточення Гройсмана. 

Володимир Кістіон обрався до обласної ради Вінниці. За іронією долі, обласні депутати БПП пройшли у Верховну Раду, і Кістіон як наступний у списку отримав можливість стати депутатом облради.

"Він на загальнонаціональний рівень, може, уже не повернеться. Фіаско на окрузі, яке він пережив на виборах в Раду, було жахливе. Він там п'яте місце зайняв. Тож Кістіон поки в області, і йому там є, чим зайнятись", – розповідає УП один із членів "малого уряду" Гройсмана.

 
Віцепрем'єр часів Гройсмана – Володимир Кістіон
фото: укрінформ

Ще у липні СБУ повідомляла, що викрила схему з "відкатами" за призначення на посади у Вінниці, до якої був причетний віцепрем'єр. Ймовірно, мова йшла про Кістіона. Принаймні, він єдиний із віцепрем'єрів обурювався "провокаціями людей Порошенка", коли з'явилось це повідомлення СБУ. Пізніше заява Служби зникла із сайту і більше жодних повідомлень у цій "справі" не було.

Паралельно із цим в СБУ розслідується справа про привласнення коштів на "Вінницяводоканал", де заступником керівника працював син Кістіона. 

Між Вінницею і Києвом живе й інший соратник Гройсмана, Андрій Рева. 

"Андрій жартує, що ми тепер всі безробітні", – сміється в розмові з УП Володимир Гройсман.

Це символічно, бо Рева раніше опікувався службою зайнятості. Після відставки ексміністр намагається не випадати з публічного життя, наїжджає у Київ, ходить на ефіри, веде досить їдку щодо нової влади діяльність у Facebook.

"Андрій професійний політрук, він не втомлюється від публічних суперечок і агітації. Навпаки, його це підживлює. Тому він намагається проявляти якусь активність", – розповідає співрозмовник у команді Гройсмана.

 
Андрій Рева – соратник Гройсмана
фото: укрінформ

Подібним займається і Максим Мартинюк, колишній в.о. міністра АПК і головний штабіст Гройсмана. По суті, зараз хіба що про Мартинюка можна сказати "штабіст Гройсмана". 

Саме з його прізвищем співрозмовники УП серед політтехнологів пов'язували проект походу Гройсмана на вибори мера Києва.

"Максим чесно витримав півроку після своєї відставки, нікого не критикував. Але тепер він веде активну роботу по ринку землі, він же писав для уряду Гройсмана свою модель ринку. А той проект, який прийняли у першому читанні, може мати катастрофічні наслідки", – розповідає одиз зі штабістів Гройсмана.

І справді, за останінй час Мартинюк знову почав з'являтись в ефірах, писати колонки у різні видання тощо.

Останній член "малого Кабміну" Олександр Саєнко продовжує займатись громадською діяльністю. Нещодавно він був відібраний на український Аспен семінар. 

***

Ніщо так не витверезвлює політика, як втрата влади. Більшого виходу із зони комфорту годі й уявити.

Хтось після такого довго відходить від поразки, хтось швидко збирає думки і речі. 

Головне, що слід пам'ятати, коли дивишся на турбулентність перехідного періоду, що жодна влада не дається назавжди. Скільки б ти не мав підтримки на початку правління, 25 чи 73 відсотки, рано чи пізно твоїй владі настане кінець.

І найважливіша задача лідерів добитися, щоб наступники їх змінювали, а не змітали.

Романюк Роман, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді