Прийоми Олега Татарова. Репортаж з дня народження куратора силового блоку від ОП

Середа, 8 вересня 2021, 05:30
колаж: Андрій Калістратенко

Обіцяний Володимиром Зеленським лозунг про "нові обличчя" влада часто трактує по-своєму. Точніше, за відомим принципом, що все нове – це добре забуте старе. Так у самому серці влади, на Банковій, з’явився заступник голови Офісу президента Олег Татаров.

Він служив в "органах" з кінця 90-х років. За часів Віктора Януковича працював заступником начальника у головному слідчому управлінні Міністерства внутрішніх справ. Така посада зобов’язує контролювати, щоб слідчі не порушували закон, і фактично дає можливість впливати на слідчих.

Під час Революції гідності Татаров був одним зі спікерів офіційного слідства і виправдовував дії тодішніх силовиків. Ще в кінці 2013 року він прославився заявами про те, що протестувальники нападали на "беркутівців", а не навпаки, і що силовики не використовували вогнепальну зброю, а постріли могли робитись "серед мітингувальників".

Як і багато хто зі звільнених після Майдану колег, Татаров пішов в адвокатуру. І брався за нерядові кейси. Серед його клієнтів: юрист Андрій Портнов, який у свій час працював на Банковій за Віктора Януковича, родина загиблого нападника на Сергія Стерненка, ексрегіонал Вадим Новинський, колишній голова Апеляційного суду Криму Валерій Чорнобук.

Реклама:

Доленосною для Татарова стала робота керівником юридичного департаменту в корпорації "Укрбуд" ексдепутата Максима Микитася. Коли забудовника запідозрили у зловживаннях і розкраданні грошей на квартирах для Нацгвардії, Татаров представляв його інтереси у двобої з правоохоронцями.

Уже за президентства Зеленського, за даними УП, Олега Татарова спершу "протягували" в Офіс генерального прокурора.

Однак у серпні 2020 року Татаров став заступником Андрія Єрмака на Банковій. Там йому відвели правоохоронний напрямок: формування силової вертикалі і підбір кадрів.

За таким призначенням, очікувано, послідувала критика в суспільстві. Однак у Зеленського на неї особливо не реагували. Сам президент лише віджартовувався, мовляв, за віком Татаров не така і "стара людина". І говорив, що головне, "щоб людина була чесна".

Читайте також: Корупційні горішки для Зеленського. Як Банкова замовчує корупцію

У кінці 2020 року цю чесність похитнули детективи Національного антикорупційного бюро. Татарову підготували підозру у посередництві в хабарі.

За версією слідства, у 2017 році він допоміг Микитасю організувати підкуп експерта МВС у справі щодо квартир для Нацгвардії. В обмін на нерухомість експерт виготовив документи на користь "Укрбуду": вони мали підтвердити ціну збудованих квартир і законність угод з державою.

Читайте також: "Я сиджу – а він у владі". Микитась про покази на заступника голови ОП Татарова і помсту за це

Коли детективи наважились принести підозру на Банкову, президентська вертикаль почала рятувати Татарова. Офіс генпрокурора спершу відсторонив чотирьох прокурорів, що зірвало вручення підозри. А згодом, прикриваючись рішенням суду, забрав матеріали з антикорупційних органів до Служби безпеки України. Де справу і "поховали".

Реклама:

Ця історія ніяк не зачепила кар’єру Татарова. Він залишився на посаді і продовжив курувати правоохоронну систему.

Читайте також: ​​"Злити" справу за 90 днів. Прізвища та ролі усіх рятівників Татарова

На початку вересня він святкував свій 39-й день народження. За традицією українського істеблішменту, такі святкування проливають світло на чимало впливових зв’язків.

"Українська правда" зафіксувала гостей заміського ресторанного комплексу в Конча-Заспі, серед яких були політики й високопоставлені правоохоронці. У тому числі, й ті, хто мав би відповідати за пошук правди у "справі Татарова". 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама:
Головне на Українській правді