Хроніка війни в Україні. День 138. ОНЛАЙН

"Українська правда" — Понеділок, 11 липня 2022, 09:00

Триває 138 день повномасштабної війни з Росією.

Українські військові відбили російську розвідку боєм на Слов’янському напрямку, окупанти продовжують завдавати ракетних ударів по цивільних об’єктах.

Внаслідок ракетного удару по 5-поверхівці в населеному пункті Часів Яр на Донеччині загинули 15 людей, постраждало 6 осіб, ще 24 особи можуть бути під завалами.

"Українська правда" стежить за найважливішими подіями повномасштабної війни в режимі реального часу.

Читайте хроніку попереднього воєнного дня

Сортувати
00:13

На цьому ми завершуємо онлайн 138-го воєнного дня. Мирної ночі під захистом ЗСУ!

00:05

У Часовому Ярі уже 33 загиблих, під завалами знайшли тіло дитини

23:33

⚡У тимчасово окупованій Новій Каховці на Херсонщині лунають вибухи.

23:08

Звернення Володимира Зеленського

22:27

🌾Перші вісім іноземних суден прибули до портів України, щоб експортувати агропродукцію

22:06

По Одещині ворог ввечері знов наніс ракетний удар двома ракетами. Руйнувань та жертв немає – ОК "Південь"

21:38

💪Мінус три російських командири

В Україні ліквідовані:

  • Заступник командира 20-ї гвардійської мотострілкової дивізії ЗС РФ, полковник Кенс Сергій Миколайович
  • Заступник по тилу командира 106-ї дивізії полковник Сергій Ігорович Кузьмінов
  • Начальник штабу – заступник командира загону 16 окремої бригади спеціального призначення майор Семенов Дмитро Володимирович
 
21:17

Дмитро Кулеба закликав партнерів України відреагувати на спрощений порядок надання російського громадянства для українців:

12:12

Нацгвардійця показала, як тривали жорстокі бої на Луганщині, за Рубіжне й Сєвєродонецьк. Відео змонтоване із записів, які знімали на телефони бійці НГУ.

11:50

10 липня в канадському місті Едмонтон пройшов мітинг #russiaisaterroristate. Мета акції – показати, як воює Росія, підло вбиваючи людей, знищуючи десятками ракет багатоповерхівки, шопінг центри і бази відпочинку. 

 Фото надані УП організаторкою Інною Івченко
 
 
11:43

11:41

Кількість жертв через удар по Часовому Яру на Донеччині знову зросла. Уже відомо про 18 загиблих. Врятовано 8 людей.

11:30

Правозахисник Максим Буткевич, який наразі служить в ЗСУ, потрапив у полон до росіян.

Мати захисника сказала, що дізналася про долю сина з відео окупантів, опублікованого наприкінці червня, і відтоді Буткевич з нею не зв’язувався. Питанням визволенням Буткевича займається Обʼєднаний центр із пошуку та звільнення полонених.

Жодної інформації щодо сина мати досі не отримала – на всі запити їй відповідають, що "справа опрацьовується".

 
11:02

Знову російські атаки на Харків.

10:59

В окупованому Мелітополі (Запорізька область) повідомляють про замах на колаборанта Андрія Сігуту. Після захоплення міста він називає себе "заступником начальника ГУ МВС у Запорізькій області".

 
10:24

Окупанти перефарбували стелу на в'їзді до Сєвєродонецька в кольори російського прапора.

10:13

Зросла кількість жертв від російського удару по п’ятиповерховому будинку в Часовому Яру на Донеччині. Наразі відомо про 18 загиблих. 

Встановлено мовний контакт з двома людьми, які перебувають під завалами.

 
 
10:03

Втрати росіян станом на 11 липня:

  • особового складу – близько 37400 (+100) осіб 
  • танків ‒ 1645 (+4) одиниць
  • бойових броньованих машин ‒ 3828 (+5)
  • артилерійських систем – 838 (+4)
  • реактивних систем залпового вогню – 247 (+0)
  • засоби протиповітряної оборони – 109 (+1)
  • літаків – 217 (+0)
  • гелікоптерів – 188 (+0)
  • безпілотних літальних апаратів оперативно-тактичного рівня – 676 (+0)
  • крилатих ракет – 155 (+0)
  • кораблів/катерів – 15 (+0)
  • автомобільної техніки та автоцистерн – 2696 (+2)
  • спеціальної техніки – 66 (+0).
09:54

Ситуація в регіонах

📍Волинь, Закарпаття, Рівненщина, Івано-Франківська, Львівська, Чернівецька, Вінницька, Запорізька, Хмельницька, Тернопільська області, Кіровоградщина, Черкащина, Хмельниччина, Одещина, Полтавщина, Чернігівщина, Житомирщина та Київщина

Ніч минула відносно спокійно.

📍Сумщина

Минулої доби був мінометний обстріл − 5 вибухів − на території Есманської громади. Постраждалих і руйнувань немає.
Ніч була тихою. Сьогодні в 7.30 ранку – "прильоти" по Шосткинському району. Артобстріл. Інформація щодо наслідків уточнюється.

📍Дніпропетровщина

Ворог знову обстріляв касетними снарядами Криворізький район. Дві громади – Апостолівську та Зеленодольську. У двох селах – Новосеменівці та Мар’янському – руйнування житла. Попередньо, люди не постраждали.

📍Харківщина

За ніч по Харкову росіяни завдали 3 ракетні удари. Влучили у житлову багатоповерхівку, школу в Слобідському районі та складські приміщення в Основ'янському районі.
У результаті ракетного обстрілу зруйновано будівлю школи. Пожежі не було. Загиблих та постраждалих немає.
У 6-ти поверховому житловому будинку зруйновані під‘їзд житлового будинку з 1-го поверху до 6-го поверху. Пожежі не було. ДСНС-ники врятували жінку. Третя ракета влучила по відкритій території, пошкодила складські приміщення.

Протягом доби по області окупанти обстрілювали Чугуївський, Ізюмський, Богодухівський райони. Горіли приватні будинки, господарчі будівлі,
відкриті теритії. Загалом протягом доби госпіталізували у Золочеві одну людину.

📍Луганщина

За ніч росіяни завдали п’ять ракетних ударів та чотири масованих артилерійських обстріли по населених пунктах на межі Луганщини і Донеччини. Застосовують авіацію, ствольну та реактивну артилерію, намагаючись прорватися з Лисичанського та інших напрямків на Сіверськ та Слов’янськ, але вже більше тижня ці спроби безуспішні, намагаються просуватися зі сторони Попасної.

📍Донеччина

Обстріли не припиняються. За добу обстріляні Бахмут, с. Горіхове, с. Ласточкіне, с. Стара Миколаївка, с. Ближня, с. Кліщіївка.
Пошкоджено 49 об’єктів (35 – житлових будинків, багатоповерхівка, 13 - гаражів, промислові та інфрастуктурні об'єкти).
За ніч – обстріли Торецька, Сіверська, Мар'їнської, Миколаївської та Часовоярської ТГ.
Область без газу і частково без води й електрики. Евакуація населення триває.

📍Миколаївщина

Зранку у Миколаєві лунали вибухи. Інформація уточнюється.

Баштанський район: вчора обстрілів зазнала Широківська громада. Влучання були по вже зруйнованій будівлі ЦНАПу, школи, житловим будинкам та відкритим територіям домогосподарств. Потерпілих немає.
Також тривають обстріли сіл по лінії розмежування у Березнегуватській громаді.

У Миколаївському районі вчора ввечері внаслідок обстрілів с. Лимани Галицинівської громади зайнялося поле з врожаєм та лісосмуга. Потерпілих немає.

📍Херсонщина

Обласний центр вчора перебував у диму від пожеж: горіли поля у Таврійському мікрорайоні та у передмісті. За повідомленням очевидців, пожежну допомогу окупанти не дозволяли присилати.
Стабільно критичною залишається ситуація в районах області.

09:40

Щоденний огляд розвідки Британії:

Втома військових через відсутність регулярних перерв від участі у боях – одна з найбільш серйозних проблем російської армії.

Помітного просування російських військ на Донбасі за останню добу не відбулося, попри триваючі інтенсивні артобстріли. 

09:36

📍Херсонщина. Українські захисники звільнили від окупантів село Іванівка.

09:24

Що відбувається на найгарячіших ділянках фронту?

📍Луганщина

📍Донеччина

09:20

Американський Інститут дослідження війни:

Росіяни імовірно посилюють артилерійські та ракетні удари на захід від Бахмута, щоб ізолювати місто від ліній комунікацій.

Окупанти мають "оперативну паузу". Однак вони беруть участь в операціях, аби підготувати умови для майбутніх наступів.

Зокрема, провели обмежену та безуспішну наземну атаку на північ від Донецька та обмежені розвідувальні операції на північний захід від Слов'янська.

09:14

Вночі російська ракета влучила в житлову шестиповерхівку у центральній частині Харкова.

З-під завалів врятовали 86-річну жінку. На щастя жертв та постраждалих не було. Наразі на місці події проводяться аварійно-рятувальні роботи.

 
 
 
09:00

Зведення Генштабу станом на 6:00 ранку:

На Авдіївському, Курахівському, Новопавлівському та Запорізькому напрямках зафіксовано обстріли в районах населених пунктів Авдіївка, Карлівка, Мар’їнка, Срібне, Новомихайлівка, Вугледар, Времівка, Білогір’я, Полтавка, Гуляйполе, Гуляйпільське, Мала Токмачка, Новоданилівка, Оріхів та Кам’янське. Окупанти завдали ракетно-авіаційного удару поблизу Оріхова та авіаударів в районах Володимирівки, Павлівки та Новоандріївки.

Крім того, на Слов’янському напрямку росіяни зі ствольної та реактивної артилерії обстріляли околиці Дібровного, Мазанівки, Богородичного, Адамівки та Курульки. Також ворог завдав авіаудару неподалік Богородичного.

На Волинському, Поліському та Сіверському напрямках суттєвих змін   не відзначається. Ворог обстріляв із ствольної артилерії район   Карповичів Чернігівської області.

На Слобожанському напрямку підрозділи противника продовжують зосереджувати зусилля на утриманні зайнятих рубежів на Харківському напрямку та недопущенні просування наших військ. Ворог вживає заходів для забезпечення підрозділів матеріально-технічними засобами.

Здійснював вогневий вплив із артилерії, РСЗВ та танків в районах   Харкова та населених пунктів Базаліївка, Петрівка, Руські Тишки, Слатине, Прудянка, Рубіжне і Благодатне.

На Донецькому напрямку присутні ознаки підготовки підрозділів противника до активізації бойових дій на Краматорському та Бахмутському напрямках.

На Новопавлівському напрямку ворог веде штурм для покращення тактичного положення. Вдовж лінії зіткнення окупанти здійснюють систематичний вогневий вплив по наших позиціях. Активізувалася авіація.

На Краматорському напрямку активних дій противник не проводив.  Обстрілював із ствольної артилерії райони населених пунктів Сіверськ, Закітне, Серебрянка, Григорівка, Білогорівка, Верхньокам’янське та Спірне.

На Бахмутському напрямку здійснює обстріли із мінометів, ствольної та реактивної артилерії неподалік Берестового, Покровського, Соледара, Зайцевого, Вершини, Новолуганського, Кліщіївки та Нью-Йорка. Завдав ракетно-авіаційних ударів поблизу Берестового, Спірного, Стряпівки та Вуглегірської ТЕС.

На Південнобузькому напрямку ворог зосереджує зусилля на недопущенні наступу наших підрозділів. Здійснив обстріли із ствольної артилерії в районах населених пунктів Осокорівка, Добрянка, Ольгине, Велика Костромка, Біла Криниця, Калинівка, Киселівка, Любомирівка, Кобзарці, Червона Долина, Широке, Киселівка, Партизанське, Котляреве, Посад-Покровське та Прибузьке.

В акваторії Чорного та Азовського морів корабельне угруповання росіян зусилля зосереджує на ураженні важливих об’єктів військової та цивільної інфраструктури крилатими ракетами, блокуванні дій  ВМС та ДПСУ.

У готовності до ракетних ударів противник утримує два носії крилатих ракет морського базування "Калібр".