Облави в Криму. Стурбувались і забули?

П'ятниця, 29 березня 2019, 08:00

Світ дивиться на нас. З одного ока ллються сльози. З іншого ока ллється сміх.

З кримськотатарської пісні

Наша родина, оминаючи адміністративні перешкоди, рано повернулась в Крим з місць депортації. Як був малим, то застав ще ті дні, коли в Криму за інерцією з додепортаційних часів вирощували тютюн. Його десь діставав мій батько, сушив, робив самокрутки, курив.

Незважаючи на те, що батько часто потихеньку спльовував залишки тютюну, він йому подобався. Його довго та марно переконували перейти на фабричні цигарки. Він опирався, казав, що такої якості тютюну вже ніде немає. І все ж одного дня він таки перейшов на цигарки фабричного виробництва.

Відтоді я не бачив у нашому домі кримського тютюну.

Цього тижня в Криму пройшла наймасштабніша за останні роки акція із залякування місцевого населення. Одразу в трьох районах півострова силовики російської окупаційної влади провели обшуки майже в 30 будинках кримських татар. Затримані, залишені під вартою, оголошені в розшук десятки людей.

Серед кримських татар дедалі більше події останнього часу викликають асоціацію з депортацією 1944 року. І тоді, і зараз в будинки рано вранці вриваються озброєні люди. І тоді, і зараз селища оточуються, а на людей чатують автозаки. І тоді, і зараз нема куди бігти, нема куди податись.

Сльози старих, плач дітей, голосіння жінок.

Читайте також:

У Криму ФСБ одночасно проводить щонайменше 25 обшуків

Облава у Криму: силовики побилися з жителями Кам'янки, є затримані

Суд в окупованому Криму арештував п’ятьох кримських татар після обшуків

Окупанти заарештували дев'ять кримськотатарських активістів

Обшуки в Криму: окупанти затримали ще кількох осіб

Окупанти арештували усіх кримських татар, затриманих під час обшуків

На цьому місці мав би початись розлогий аналітичний матеріал про те, чому Путін стає дедалі більш агресивним по відношенню до кримських татар. Мала б бути згадана реакція міжнародних партнерів – їхні звернення і заклики, що лишаються без ефекту і відповіді. Я би також міг обмежитись стандартним набором красномовних прокльонів на адресу гнобителів.

Але давайте визнаємо. Ці вправи з розгону повітря дедалі менше вартують кисню, що на них витрачається. Заяви та звернення дедалі менше вартують чорнил, якими вони пишуться.

Ми повернулись у світ, де сильний встановлює правила гри. Міжнародне право усе більше стає холодним відлунням реального статусу-кво, де годі шукати справедливості. У сучасному світопорядку воно все менше є дизайнером і все більше його дзеркалом, пасивним відображенням. Право сильного замість сили права.

Мораль, яка задовго до права і буквально донедавна була універсальним компасом, що чітко розмежовував полюси добра і зла, сьогодні є гнучкою, як гума. І ця гума підлаштовується під будь-яке рішення, дію сильного.

Слабкий сьогодні не лише не може сподіватись на право – йому відмовлено у моральній high ground, у моральній перевазі. Якщо ти слабкий, твоє знищення буде виправдано чим завгодно. Тим, що ти – терорист, що ти – екстреміст, що ти – провокатор, що ти – що завгодно. У будь-якому разі ти – винуватий.

Постправда, постмодерн, постсправедливість. Переможців не судять. Переможених не чують.

Хештеги допомагають усе менше. Фото на Фейсбуці з аркушем папера А4 – неефективні.

Ми, кримські татари, маємо стати сильними. Ми, українці, маємо стати сильними.

Українці вже стають сильнішими. Внутрішня експансія українськості триває. Зовнішня її оборона тримається. Благо, є державні кордони, в межах яких це сміливо робиться.

У чому ж полягає посилення кримських татар?

Внутрішня експансія

По-перше, у внутрішній експансії кримськотатарськості на півострові та її підтримці з материка. Експансії чого саме?

Мова. Кримськотатарська мова має відродитись масово і масштабно, а не лишатись ознакою належності до вузького клубу її фанатів.

Культура. Кримськотатарська культура має стати спільним і відкритим кодом для всіх, хто бачить себе кримським татарином. Цей код має уніфіковано і широко подаватись через мистецтво, відтворення історичних традицій і слідування моральним цінностям та релігійним чеснотам.

Земля. Відчуття зв'язку народу і землі. Внутрішня експансія відповідальності за кримську землю. Від маркування і до природокористування. Від топонімів і до стану довкілля – внутрішня експансія кримськотатарськості має означати формування відповідального ставлення до цієї землі, розуміння її, турботу про неї.

Тримання зовнішнього периметру

Наш кримськотатарський зовнішній периметр співпадає із українським. Ми не можемо і не маємо вибудовувати свою зовнішню оборону кримськотатарськості, коли український зовнішній периметр захищає і нашу кримськотатарськість.

Ми не можемо і не маємо самостійно вибудовувати стратегію деокупації півострова, коли це є спільна задача українців і кримських татар, Української держави.

Ми не можемо і не маємо самостійно залучати підтримку інших акторів міжнародних відносин, коли це є спільна задача дипломатів з числа українців і дипломатів з числа кримських татар (до речі, їх немає, але, сподіваюсь, "поки що").

Ми, кримські татари, у реченнях вище завжди (завжди!) говоримо "коли". Деякі українські політики кажуть "якщо". На них активно показує російська пропаганда зі словами "от бачите! Ви тут, у Криму, їм у Києві не потрібні".

Як зробити кримських татар сильнішими?

Підтримайте нашу внутрішню експансію. На материку вже сьогодні можна і треба запроваджувати програми зі збереження і розвитку нашої мови, етнографії, краєзнавства.

Вже сьогодні можна і треба запроваджувати освітні і культурні програми та проекти. Не за принципом залишкового фінансування, а за першочерговим пріоритетом. Соціальні і гуманітарні науки, академічні і наукові заклади. Школи врешті-решт.

Сприймайте зовнішній периметр України як спільний периметр українців і кримських татар. Від того українці не втратять, а лише здобудуть. Держава не ослабне, а лише посилиться.

Де дипломати з числа кримських татар? Чи немає жодного, хто б мав профільний фах і знання іноземних мов? Не вірю. Точніше, знаю, що такі є. Чи є представники старшого офіцерського складу з числа кримських татар? Не бачив жодного.

Хочете нас підтримати – підтримайте наше самовизначення. Коли ми говоримо про кримськотатарську автономію, ми саме це маємо на увазі.

Це автономія – не про відгородитись від України. Це автономія – про відродитись в Україні.

Це автономія не про гру із нульовою сумою. Це про win-win, де ми всі сильні, де ми всі – переможці. Саме так ця автономія спроектована.

Замість висновку

Особисто я високо ціную емпатію, яку багато пересічних українців виявляють, коли бачать репресії проти кримтатар. Як у тій кримтатарській пісні, це і є око, що журиться. Це і є ті руки допомоги, що простягаються сім'ям політв'язнів.

Я так само чітко бачу, як і досі багато інституцій і частина української політичної еліти, відвертається від кримтатар та наших проблем. Це і є те око, що сміється. Не варто. Це низько, аморально, антигуманно. І в нашому з вами випадку це не раціонально. Бо разом ми сильніші.

Реклама:

Час повільно, але невпинно стирає залишки спогадів про той кримський тютюн, який курив мій батько. Його вигляд, запах, відчуття на пальцях. Так само, як і ці спогади, час стиратиме колективну пам'ять про автентичний Крим. Всевишній забиратиме його носіїв.

Передача знань молодим ускладнена окупацією, руйнацією відповідних інститутів і практик. Із покоління в покоління під тиском російської держави в її різних проявах ми героїчно стоїмо, але втрачаємо кримськотатарськість, автентичність.

Уже сьогодні складно відтворити картину того, як це було. Якщо вже зараз разом із українськістю ми не почнемо відбудовувати кримськотатарськість, можливо, завтра не залишиться того, хто на питання "чи ти розумієш, яким є той справжній автентичний Крим?" скаже "так, я розумію". І якщо ви готові до такого завтра, то сьогодні не варто зайвих слів, нагрівання повітря і витрачання чорнил.

Читайте також:

Аксьонов про репресії в Криму: Якщо не поважаєте закони РФ - шукайте інше місце для життя

Україна звернулась до ЄС і Ради Європи через облаву ФСБ на кримських татар

Після масових обшуків у Криму затримали вже 20 осіб

Київ закликає світ відповісти санкціями на свавілля РФ у Криму

Британія закликає РФ припинити свавілля в Криму і звільнити затриманих

Арсен Жумаділов, спеціально для УП

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024