Газова зброя Путіна. Фейки і маніпуляції російського енергетичного шантажу

П'ятниця, 30 вересня 2022, 17:00

Путінський режим намагається підірвати єдність Європейського Союзу та змусити його зменшити підтримку України. Для цього Кремль використовує вже звичні інструменти енергетичного шантажу та здійснює інформаційні атаки, розповсюджуючи фейки і маніпуляції. 

Росіяни намагаються налякати громадян ЄС "зимовим апокаліпсисом", а уряди – масовими протестами через зростання тарифів.

Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки розібрався, наскільки обґрунтованими є російські погрози.

Маніпуляція: ЄС винний у зупинці "Північного потоку" 

2 вересня російський "Газпром" повідомив про зупинку газогону "Північний потік", пославшись на несправність у компресорній станції. 

Співробітники компанії нібито виявили витік мастила у газоперекачувальному агрегаті. Росіяни стверджують, що через санкційні обмеження усунення несправності неможливе і перекладають відповідальність на компанію Siemens.

 
Пред’явлений Газпромом витік мастила на на комплексі інженерно-технічних споруд "Портова"

Джерело: Газпром

Насправді: У Siemens пояснили, що виявлена "несправність" може бути усунута оперативно і не є підставою для зупинки газогону. Отже, рішення "Газпрому" є політичним, так само, як і вимоги Кремля щодо зняття санкцій.

Брехня: США змушують Європу відмовлятися від російського газу та купувати зріджений американський за завищеною ціною

Насправді: Росія неодноразово демонструвала готовність використовувати енергоносії не як товар, а як зброю. 

Зупинку "Північного потоку" Єврокомісія охарактеризувала як "чергове підтвердження ненадійності постачальника" та "доказ цинізму Росії". 

 

Речник Єврокомісії Ерік Мамер: "Оголошення Газпрому про те, що він знову закриває "Північний потік-1" під надуманим приводом, є ще одним підтвердженням його ненадійності як постачальника.Це також доказ цинізму Росії, оскільки вона вважає за краще спалювати газ замість того, щоб виконувати контракти".

 

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн: "Путін використовує енергію як зброю, знижуючи поставки та маніпулюючи нашим енергоринком. Він програє. Європа переможе. Єврокомісія готує пропозиції, щоб допомогти вразливим домогосподарствам та бізнесу впоратися з високими тарифами ".

З метою диверсифікації джерел постачання енергоресурсів європейські країни будують LNG-термінали, орендують термінали для  видобування зрідженого газу. 

Повномасштабне вторгнення РФ в Україну прискорило процес відмови від російського газу в Європі.

Брехня: Відмовившись від російського газу, Європа втратить надійного постачальника дешевих енергоресурсів, а Росія – не втратить нічого

Насправді: Європа була ключовим ринком збуту російських енергоресурсів. 

У 2021 році експорт газу приніс Росії 55 млрд доларів. Більша частина цієї суми приходиться на країни ЄС, які завжди були дисциплінованими покупцями і не накопичували боргів. 

Реклама:
Втративши європейський ринок, РФ втрачатиме десятки мільярдів доларів щороку, буде змушена скорочувати обсяги видобутку та спалювати частину газу. 

За оцінками Міжнародного енергетичного агентства, втрати видобутку газу в найближчі три роки сягатимуть 500 млрд кубометрів. Через логістичні причини Росії не вдасться швидко переорієнтуватися на "дружні" країни. До того ж, їм газ часто-густо продавали не за ринковою, а за "політичною" ціною.     

Брехня: Європа замерзне без російського газу

Насправді: В Європі вже втілюється план економії енергоресурсів, погоджений міністрами енергетики держав ЄС у липні. 

Згідно з планом, у серпні – березні споживання газу має бути скорочено на 15%. 

 

Джерело: Єврокомісія

У Німеччині, зокрема, відмовляються від підсвітки історичних будівель та знижують температуру кондиціювання. У серпні Німеччина скоротила споживання газу на 25%. 

За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, станом на 31 серпня газосховища ЄС були заповнені на 80%.

Маніпуляція: Зростання тарифів спровокує бунти в Європі та змусить уряди відмовитися від підтримки України

Насправді: Протестні настрої в європейських країнах, спровоковані зростанням тарифів та інфляцією, дійсно є. Однак в ЄС вживають заходи для пом’якшення ситуації. Зокрема Німеччина знижує з 19% до 7% податок на додану вартість на споживання газу. 

Уряд виділив 15 млн євро на підтримку енергетичної компанії Uniper, що постраждала від російського газового шантажу. 

Також фінансуватимуться програми підтримки домогосподарств: уряд компенсуватиме збільшення тарифів. 

До того ж, більшість громадян ЄС підтримують розірвання стосунків з РФ, санкції та дії своїх урядів з підтримки України і навіть вважають їх недостатніми. Про це свідчать дані опитування "Індекс сприяння демократії 2022".

Використовуючи енергоносії в якості зброї, путінський режим намагається дестабілізувати Європу, посилити розбіжності, спровокувати конфлікти та зруйнувати добробут. 

Шантажуючи ЄС, Путін загнав сам себе у пастку, адже втрата європейського ринку болюче б’є по російській економіці. 

Для європейських країн цей перехідний період також не є простим, але і уряди, і більшість громадян розуміють необхідність стримування Росії та позбавлення її важелів впливу. Але вирішальним чинником є Збройні сили України. Від них залежить як безпека Європи, зокрема, й енергетична, так і подальша доля режиму Путіна.  

Сергій Жуков, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки 

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Коли запрацює еАкциз в Україні

Що наші діти дивляться на YouTube українською?

Чому "клуб білого бізнесу" - дуже погана ініціатива?

"Ти цілий день живеш його життям": повсякдення доглядальниць за пораненими ветеранами 

Коли державні банки зможуть продавати проблемні кредити без проблем?

Скільки коштує створити сучасну оперу та за рахунок чого існують незалежні театри?