Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Тулуб поступився Тимошенко у боротьбі за ПЕК

Четвер, 15 червня 2000, 12:20
Міністр палива та енергетики України Сергій Тулуб подав у відставку.
На зібраній спеціально з цієї нагоди екстреній прес-конференції рано вранці він повідомив, що вже подав президенту заяву про відставку зі своєї посади.

Поки Тулуб не береться прогнозувати реакцію Кучми на його заяву, який нічого не підозрюючи, відбув ранком з візитом на Кубу. Але прем'єр Ющенко вже заявив про свою готовність задовільнити прохання міністра. В той же час, він не став відповідати на запитання журналістів з приводу можливої відставки Юлії Тимошенко.

Тулуб повідомив, що причиною відставки стала незгода з діями уряду, які, як він стверджує, можуть призвести до кризи в паливно-енергетичному комплексі вже найближчою зимою.

"В умовах агресивної атмосфери, якою я був оточений і було оточене міністерство в уряді, я не можу виконати ті завдання, що поставив переді мною президент, і тому подаю заяву про відставку", - цитує Тулуба "Інтерфакс-Україна".

До речі, інформація про відставку пролунала саме в той день, коли у Верховній Раді пройдуть парламентські слухання "Енергетична політика України".

 
 
Ще однією причиною відставки Тулуб назвав ігнорування з боку керівництва уряду пропозицій фахівців міністерства по виводу ПЕК із кризи. "Неодноразово ми зверталися в уряд по наболілим проблемам ПЕК, однак наші пропозиції ігнорувалися місяцями і, якщо впроваджувалися, то з запізненням", - поскаржився міністр.


Це ігнорування, сказав він, призводило до напруги у вуглевидобувних регіонах, страйкам і до спаду обсягу вуглевидобутку. "Тільки після втручання президента ці проблеми ПЕК зважувалися", - підкреслив Тулуб роль арбітра нації.

Міністр і раніше не жалував віце-прем'єра Тимошенко. Ніхто не затверджує, що Тимошенко безгрішна, але зараз заяви Тулуба були схожі, скоріше, на особистісні розбирання, чим на стримані коментарі експертів.

Тулуб, зокрема, заявив про свою незгоду "з тією позицією, що стосується дій керівництва уряду в енергетиці, зокрема по врегулюванню відносин на оптовому ринку енергетики, що пропонується віце-прем'єр-міністром Юлією Тимошенко".

Тулуб нагадав про підготовлені фахівцями Мінпаливенерго 37 (!) варіантів постанов, що передбачали врегулювання ринкових відносин на оптовому ринку, однак жодне з них дотепер не прийняте.

Міністр не погодився з тим, що він, нібито, сприяє клановим інтересам. Саме в цьому, за його словами, його постійно обвинувачувало керівництво Кабінету міністрів. "Яким інтересам служило Міністерство, коли минулою зимою в цілодобовому режимі мобілізувало всі ресурси на збереження від розвалу енергосистеми України і виконало це завдання?", - останній довід Тулуба у свій захист. Преса і політологи підозрюють міністра у тісних зв'язках із кланом Суркіса-Медведчука

"Рівень керівництва комплексом з боку віце-прем'єр-міністра Ю.Тимошенко не відповідає необхідним вимогам. Замість конкретної роботи на місцях, у колективах, з керівниками підприємств по ліквідації кризи, відбуваються нескінченні наради. Риторика Тимошенко - ринкова, але дії її - адміністративні", - ось так міністр повісив усіх собак на даму.

Дії керівництва уряду в області ПЕК свідчать, що вивірені кроки фахівців Міністерства, спрямовані на поліпшення ситуації в ПЕК, гальмуються. Такі кроки уряду можуть призвести до того, що "за світло і тепло в майбутній осінньо-зимовий період споживачам, економіці держави прийдеться платити монопольно високу ціну". Це також буде сприяти встановленню монопольного контролю над галуззю з боку визначених бізнес-структур, вважає Тулуб.

12 червня Міністерство палива та енергетики України подало на розгляд голави держави й уряду програму подолання кризи в енергетиці на майбутній осінньо-зимовий період.

Фахівці галузі, зокрема, пропонували прискорити створення регіональних інтегрованих паливно-енергетичних компаній, що об'єднали б підприємства теплової генерації, обленерго, вугільні об'єднання й інвестиційні компанії.

Минтопенерго також планує дозволити споживачам погашати борги за електроенергію борговими зобов'язаннями (векселями), що енергокомпанії потім будуть продавати на ринку за гроші.

Крім того, програма передбачає постачання російської електроенергії в Харківську, Сумську і Полтавську області, щоб на теплових електростанціях нагромадилася необхідна кількість вугілля для зимового періоду.

 
 
Разом з тим, віце-прем'єр з ПЕКу Юлія Тимошенко виступає за пряму оплату споживачами електроенергії і надходження грошей безпосередньо виробникам, а також створення регіональних схем енергорозрахунків.
Проти цього досить різко висловився директор Всесвітнього банку по Україні і Білорусії Лука Барбоне.

Він заявив, що Всесвітній банк не підтримує створення регіональних схем енергорозрахунків, а також схем передачі в керування державних підприємств місцевим органам влади. До речі, президент на останній нараді жорстко пройшовся по прем'єрові через те, що той не виконує його рішення про передачу у керування місцевим обладміністраціям енергопідприємств.

На думку експертів ВБ, такі схеми мають "дуже високі ризики зниження прозорості, і збільшення влади олігархічних кланів у регіоні".




Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування