Марчук завалив партію Касандри

Четвер, 2 листопада 2000, 13:25
Апокаліпсис в енергетиці, прогнозований у середу Євгеном Марчуком, виявився брехнею. Компанія "Ітера" не тільки не перекривала газовий кран - з 1 листопада вона в чотири рази збільшує постачання Україні "блакитного палива".

В середу секретар Ради нацбезпеки й оборони Євген Марчук на всю країну в ефірі телекомпаній "Інтер" і СТБ проголосив новину, яка дуже засмутила глядача. Він заявив, що з 1 листопада компанія "Ітера", головні офіси якої знаходяться в Москві та Флориді, припинила постачати до України газ. З огляду на те, що цього року паливом "Ітери" перекривають 40% газового балансу країни - в тому числі й ТЕС - Євген Кирилович виступив провісником наступу "п'ятиногого пса", що спить і якого, не дай Боже, розбудити (особливо зацікавлені розшифрування метафори можуть прочитати в "Generation Пі" Віктора Пелевіна). На думку РНБОУ, усе це може призвести до перебоїв в енергопостачанні.

Але Касандра з Марчука виявилася ніяка. Міжнародна група компаній "Ітера" з 1 листопада навпаки, "значно збільшила постачання газу тепловим станціям" - із 4,8 млн. до 22,5 млн. кубометрів газу на добу. Керівник прес-служби ТОВ "Ітера -Холдинг" Микола Семененко в інтерв'ю УП розповів, що цей об'єм цілком відповідає заявці українських ТЕС.

Причиною припинення постачань "Ітерою" газу в Україну Марчук назвав зростання боргів за використане паливо. За словами ж Семененка, українські компанії вчасно розраховуються за поточні постачання, і саме тому "Ітера" збільшує подачу газу (нагадаємо, що 9 жовтня "Ітера" скоротила постачання ТЕС із 30 млн. до 4,8 млн. кубометрів на добу саме через незадовільні розрахунки за нього.) "Борг за паливо, що відпускається ТЕС, за останній місяць не збільшувався. Він, як і колись, складає біля 50 мільйонів доларів", - розповів УП Семененко. Коментувати розбіжність даних у РНБОУ і російської компанії він не став.

Також Семененко підтвердив УП інформацію про те, що в 2000-2001 роках "Ітера" буде оператором постачань туркменського газу до України. Як повідомляє РосБизнесКонсалтинг, Туркменістан відновив постачання газу на Україну, отримавши 16 млн. доларів передоплати відповідно до контракту, підписаному на початку жовтня. "Ціна на кордоні з Україною й у цьому, і в наступних роках складе 54 долара за тисячу кубів". Правда, за словами Семененка, договір поки тільки готується, але "але принципово згода вже є". Схема розрахунків із "Ітерою", що прокачає туркменський газ через Узбекистан, Казахстан і Росію, "є комерційною таємницею".

P.S. Тим часом ще одне полегшення прийшло сьогодні з Москви. В протоколі-угоді про напрямки подальшого співробітництва, що підписали у Парижі керівники РАТ "Газпром" Рем Вяхирєв і Gaz de France П‘єр Жадоне, компанії лише підтвердили свою зацікавленість у розробці економічного обгрунтування будівництва обхідного газопроводу. "Формулювання не дає змогу говорити про швидке одержання "Газпромом" грошей на цей проект, однак протокол став першим офіційним документом, що підтверджує намір "Газпрому" будувати "трубу" в обхід України", - пише московська газета "Коммерсант".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування