Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Shell готова забрати трубу

Четвер, 23 листопада 2000, 14:05
Британо-голландська компанія Shell згодна взяти в оренду український трубопровід. Правда, самій Україні компанія не збирається залишати контрольного пакету акцій і не заплатить бонусів.

Термін концесії - 40 років, за державою має залишитися 25 %, а Shell інвестує в модернізацію труби 600 мільйонів доларів. Такі умови оренди унікальної газової магістралі, про які заявило керівництво Shell. "У разі укладання угоди у російських газовиків з'явиться надійний партнер для транзиту газу до Європи", - не приховує задоволення газета "Известия".

За даними газети, запропоновані умови набагато гірше за тих, що пропонувала Shell у 1997 році. Тоді за державою пропонували залишити контрольний пакет - 51 %. Shell також пропонувала інвестувати не 600 мільйонів, а цілий мільярд доларів. Крім того, зараз компанія просто виключила з умов виплату бонусу в 500 мільйонів доларів.

"У середу директор з розвитку діяльності в країнах СНД компанії Shell Ганс Восс у Києві заявив, що його компанія в принципі готова взяти в оренду газотранспортну систему", - пишуть "Известия". Компанія зробила умови більш жорсткими, скориставшись критичним положенням України через тиск "Газпрому" і старіння магістралі. Останнє призводить до того, що в грошовому еквіваленті щорічні втрати газу в українській системі становлять майже 350 мільйонів доларів, відзначають "Известия".

"Для України такий договір - не тільки можливість підтримати газову галузь, але і шанс перекласти на нафтову компанію розв'язання проблем з боргами перед Росією", - відмічає газета. Задоволений цією пропозицією і "Газпром". Як повідомило "Известиям" джерело в російській компанії, концесія Shell означає "перехід на принципово інші бізнес-відносини". "Ми будемо мати справу не з абстрактною державою Україна, яка не може налагодити роботу своєї газової системи, а з реальним партнером, з компанією, яку ми знаємо. До того ж буде з кого спитати за крадіжку газу - якщо компанія не забезпечить захист російського газу, що транспортується, від несанкціонованого відбору, то і відповідати доведеться їй", - заявило джерело.

Від себе додамо, що таким чином "Газпром" малою кров'ю вирішує всі свої головні проблеми у взаємовідносинах з Україною. Не вкладаючи гроші ані в приватизацію, ані в концесійні платежі, "Газпрому" гарантується безперебійне постачання газу до Європи. По ходу справи транзит можна збільшити, не будуючу обхідний газопровід. (До речі, число противників спорудження труби через Польщу збільшилося. Як пише московська "Сегодня" з посиланням на польські газети, росіяни не проінформували офіційну Варшаву, що, коли будували першу гілку газопроводу, то забезпечили магістраль оптико-волоконним кабелем. Так в Польщі спалахнув "шпигунський скандал", в центрі якого несподівано виявився "Газпром", відзначає "Сегодня".)

Також за умови, якщо концесія буде організована за участю однієї Shell, то залишається в силі борг України перед "Газпромом". Його планували погасити шляхом заліку до платежей росіян за управління українською трубою. Щоравда, всі ці розклади залишаються гіпотезами і робочими версіями. Відомо, що Ющенко схиляється до варіанту концесії, а Путін в Сочи зажадав від Києва приватизацію газопроводу, та й так, щоб контрольний пакет виявився у росіян.

Офіційно ніякого рішення з цього питання ще не прийнято. У парламенті готові до розгляду три взаємовиключаючих законопроекти - про заборону концесії, про дозвіл концесії і про дозвіл приватизації, але із збереженням контрольного пакету в України. Як розповів УП міністр палива і енергетики Сергій Єрмілов, всі ці проекти вимагають кропіткого опрацювання і навряд чи будуть реалізовані в найближчому майбутньому. "Не раніше середини наступного року", - додав Єрмілов.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування