Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Роль Санта Клауса виконує МВФ

Четвер, 7 грудня 2000, 17:43
МВФ відновить кредитну програму Україні, чим продовжить термін служби уряду Ющенка. У четвер зняті останні перешкоди на шляху грошей Фонду в Україну – прийнятий бюджет і закон про банки.

249 голосами "за" Верховна Рада ухвалила вцілому закон про державний бюджет на 2001 рік. Основний фінансовий документ на наступний рік буде бездефіцитним, обсяг прибутків і витрат зведеного бюджету встановлений в розмірі 52051,7 мільйонів гривень. Держбюджет також передбачає зростання зарплати бюджетників на 25% і погашення бюджетної заборгованості з зарплати на 577,4 мільйонів.

Проти прийняття бюджету голосували фракції Компартії і "Яблуко". З соціалістів бюджет підтримав один депутат, інші або не голосували, або утрималися, передає Інтерфакс-Україна.

Також в четвер парламент прийняв уцілому закон України "Про банки та банківську діяльність". Разом з бюджетом ухвалення цього закону були основними умовами МВФ для поновлення кредитування України з програми розширеного фінансування. Засідання ради директорів призначено на 19 грудня. І, згідно з практикою, якщо ухвалять позитивне рішення, то гроші будуть перераховані на рахунок України протягом кількох днів, тобто якраз під Новий рік.

У тому, що так воно і буде, упевнений Гліб Вишлінський, заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджень. "З упевненістю на 99% можна сказати, що рада директорів ухвалить позитивне рішення", - вважає Вишлінський.

Прийняття бюджету і закону "Про банки" були записані в попередніх умовах МВФ. Зараз на раду директорів подані всі документи. Якби до засідання з українського питання умови не виконали, то його б перенесли. А якби у місії були ще якісь питання до України, то вона не подавала офіційний лист прем'єр-міністра і глави НБУ раді директорів, вважає Вишлінський. Однак зараз, коли документи вже у Вашингтоні і коли виконані всі попередні умови, перешкод поновленню кредитної програми немає.

Експерти МВФ в доповіді про завершення четвертого перегляду програми розширеного фінансування, яка підготовлена для ради директорів, пропонують відновити фінансування і продовжити дію програми до середини серпня 2002 року. Перший транш може скласти майже 250 мільйонів доларів, повідомив в інтерв'ю агентству Інтерфакс-Україна керівник групи радників прем'єр-міністра України Валерій Литвицький.

Позитивне рішення з боку МВФ розморозить кредитні програми Всесвітнього банку. Першим в черзі стоїть третій транш кредиту на реструктуризацію фінансового сектора в обсязі 60 мільйонів доларів. Також від МВФ залежить виділення 215 мільйонів доларів ЄБРР на добудування блоків на Хмельницькій і Рівненської АЕС.

У доповіді для ради директорів експерти видали ряд компліментів Ющенку. Економічне зростання, яке "спочатку було викликане сприятливою зовнішньою кон'юнктурою і різкою девальвацією гривні", було доповнене п"оліпшенням економічної політики". Зараз експерти фонду зазначили в доповіді, що протягом року Україна проводила "міцну" макроекономічну політику і почала вирішувати структурні проблеми, відсутність прогресу в яких останні 10 років перешкоджало економічному зростанню. МВФ вітає "заходи в області дерегуляції, адміністративної реформи, реформ в сільському господарстві і енергетиці". МВФ також позитивно оцінив "бюджетну і фіскальну політику", відзначивши "стабільність фінансової ситуації і поліпшення резервних позицій Національного банку".

Зовсім трохи експерти покритикували уряд за банк "Україна", висловилися за "підвищення прозорості приватизаційних процесів" і продовження реформ в енергетиці. Але це навряд чи позначиться на рішенні ради директорів МВФ. А, отже, без грошей Фонду Україна протрималася 15 місяців.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...