Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Похорони правди у виконанні Потебенька

Субота, 27 січня 2001, 18:15
Генпрокурор не збирається "ховати правду". Він має намір її законсервувати. Приблизно так можна інтерпретувати Потебенька, інтерв'ю якого опублікували у суботу "Київські відомості".

Про справу Гонгадзе

Потебенько явно не зацікавлений у проведенні експертизи тіла за кордоном. Чому? "Немає жодних підстав для додаткових експертиз", стверджує Потебенько. І це, не зважаючи на те, що прокуратура так і не дійшла до якого-небудь висновку про те, кого ж було знайдено у Таращі.

"Тіло, яке, до речі, не оброблялося ніякими хімічними речовинами, по всіх параметрах дійсно може належати Георгієві. Але повної гарантії не дає жодна експертиза. Це може бути просто невідомий, якого знайшли не на якій-небудь квартирі, а досить далеко від Києва", - цинічно повторює Потебенько офіційну версію.

"Використання закордонних експертів робить нас заручниками рішень абсолютно сторонніх безвідповідальних людей, на яких зацікавлені особи можуть безкарно вплинути за допомогою фінансових, політичних та інших важелів. У прокуратури немає сумнівів у висновках вітчизняних фахівців", - продовжує генпрокурор.

Скоріш за все, Потебенько має намір покласти життя на пошуки живого Гонгадзе. "Ми не маємо права відкинути свідчення свідків, яке категорично стверджують, що нещодавно вони бачили журналіста живим".

Більш того Потебенько сумнівається в тому, що вказівка в СБУ-шному документі начебто з Чехії прізвища Гонгадзе насправді було помилкою. "Але що ж це за фантастична помилка, адже в документі вказані повні паспортні дані зниклого журналіста, другого такого Георгія Гонгадзе з українським громадянством просто не існує!", зображає наївного прокурор, неначе він був не посвячений в плани таємної поліції.

Цей "казус" (слова такі знає) "мимоволі" наштовхує прокурора "на думку про можливий іноземний вплив на ситуацію".

Про касетний скандал

Тут Потебенько ще ясніше бачить слід іноземних спецслужб. "Є деякі дані, які показують, що в справі прямо або непрямо беруть участь іноземні спецслужби."

Співучасником іноземних розвідок, судячи зі слів прокурора, став Микола Рудьковський, помічник депутата Семенюк. На квартирі цього громадянина, якщо вірити прокуратурі, "виявлена підпільна (!) лабораторія, яка стосується напряму "касетної" справи. Прокуратура виявила там обширні запаси "звукової сировини", тобто багатогодинні записи реальних виступів керівників країни.

"Потрібно розуміти, що з окремих слів і обривків цих матеріалів і компонувалися підробні плівки", каже Потебенько. Дивно, але особисто нам до цього не доводилося чути президента, що вимовляє щось схоже на "бля… ", виступаючи з громадської трибуни. Чи ці нецензурні вирази Рудьковський майстерно складав з інших, більш літературних фраз?

Про справу Тимошенко

Серед "доморослих" учасників "касетного" скандалу прокурор називає "ряд осіб", зацікавлених у компрометації прокуратури і інших силових відомств, щоб "уникнути особистої відповідальності за протиправні дії". Зокрема, Юлію Тимошенко і її партію - "Батьківщину".

Оскільки після уходу з Кабміну Тимошенко як і раніше гальмує слідство, їй загрожує арешт. "Якщо слідчий заявить про наявність достатніх правових підстав для арешту Тимошенко, то відміняти таку постанову я не стану". І в якості прикладу привів Миколу Агафонова, який "не шумить, не заважає слідству, свідчить ".

Потебенько зізнався, що перед призначенням Тимошенко пробував "вести роз'яснювальну роботу" з прем'єром "про вантаж відповідальності, який лежить на плечах Тимошенко". Прокуратура тоді знала все, але нічого не могла довести, стверджує прокурор. "Ми задоволені, що зараз нове російське керівництво пішло нам назустріч". Потебенько, правда, мовчить про те, що відповіли Ющенко та Кучма на представлену їм інформацію.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування