Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чорномирдіна - у Київ, Вяхирєва - у відставку

Середа, 30 травня 2001, 12:56
Сталася знаменна подія - до України прибув Чорномирдін. Того ж дня він вручив вірчі грамоти президенту Кучмі в Маріїнському палаці. Як зазначають агентства, це перший випадок в українській дипломатії, коли вірчі грамоти посол іноземної держави вручає в день прибуття. У аеропорту посла, який до того ж прилетів звичайним рейсовим літаком, зустрів секретар РНБОУ Марчук. Але не поряд із трапом, а вже біля лімузину.

Колишній посол РФ в Україні Іван Абоїмов тихо і непомітно від'їхав до Росії у вівторок, оскільки за протоколом не може бути так, щоб два посли одночасно знаходилися в країні.

Як неодноразово мужньо зазначав сам Чорномирдін, його не лякає призначення послом в Україну. "З того, що я пройшов, я не думаю, що це - найскладніше", - сказав він у середу на першій прес-конференції в новій якості в Україні.

Чорномирдін зізнався, що "з хвилюванням ступає на цю землю". "Хоч і не перший раз".

"Те, що мені доручено робити, - серйозно. Багато проблем мені відомі, але час йде, все міняється. Я буду сумлінно робити свою справу", - заявив він.

Чорномирдін не збирається даремно гаяти час - відразу ж після приїзду він має намір домовитися телефоном про зустріч з новим прем'єр-міністром України Анатолієм Кінахом.

Чорномирдін вперше виявив свої приховані дипломатичні здібності, заявивши, що з повагою ставиться до суверенітету держави Україна. "Не повинно бути відносин, як між старшим і молодшим. Нас дуже багато пов'язує. Я розумію, що треба зробити у такій ситуації, і зроблю все, щоб відносини розвивалися більш динамічно".

У відносинах України і Росії існує ряд проблем, наприклад, на законодавчому рівні, "багато не відпрацьовано". В той же час, немає проблем, які не можна було б вирішити.

"Я би в жодну іншу країну не поїхав ані послом, ані кимось іншим. Мені посади не потрібні, я все пройшов. Але мені зрозуміло, що треба робити і в Росії, і в Україні", - заявив Чорномирдін.

Несподівано для всіх Чорномирдін змінив свою думку і пообіцяв журналістам вивчити українську мову.

Чорномирдін повідомив, що напередодні його благословив на роботу голова Російської православної церкви Алексій. У зв'язку з цим, говорячи про візит, що планується в Україну Папи Римського, Чорномирдін, з дипломатичним еківоком помітив: "Візит Папи Римського - справа України, але, напевно, це не дуже добре і не дуже правильно. Ми - православні. Не думаю, що в нашій духовності мають бути тріщини".

Швидше за все, саме так надалі і діятиме могутній посол - звичайно, це - справа України, але нам це не подобається, і ми будемо наполягати на своєму…

 
Міллер і Вяхирєв
 
P.S. У середу вдень, коли Чорномирдін вже насолоджувався київським повітрям, в "Газпромі", нечужій новому російському послу компанії, відбулася зміна влади. Було звільнено багаторічного голову правління "Газпрому" Рема Вяхирєва, а на його місце призначено заступника міністра енергетики Росії Олексія Міллера. На попередньому місці роботи він займався питаннями зовнішньоекономічної діяльності.

Рішення змінити голову правління було прийнято на засіданні ради директорів "Газпрому" в середу в Москві. Представник держави в раді директорів РАТ, перший заступник голови адміністрації президента Росії Дмитро Медведєв запропонував не продовжувати контракт з Ремом Вяхирєвим.

Зі слів Медведєва, на наступних зборах акціонерів потрібно запропонувати кандидатуру Вяхирєва на посаду голови ради директорів "Газпрому". Члени ради директорів підтримали обидва ці пропозиції.

До 1996 року новий керівник "Газпрому" Міллер працював в комітеті з питань зовнішніх зв'язків мерії Санкт-Петербургу, тобто знаходився під началом Володимира Путіна, повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі.

Екс-голова ради директорів "Газпрома" Віктор Чорномирдін думає, що зміна керівництва компанії не вплине на її роботу, і в ній збережеться "спадкоємність" і "галузь буде працювати без збоїв". З його слів, рішення не продовжувати контракт Вяхиреву і призначити Міллера, - це "рішення керівництва країни".

Сам Міллер підтвердив незмінність стратегічної лінії путінської Росії зміцнити позиції російського газу в Європі – з його слів, Євросоюз залишається основним закордонним ринком для "Газпрому". Серед пріоритетів він також назвав магістральні проекти "Ямал-Європа", газову перемичку в Польщі в обхід України, "Блакитний потік" і ряд інших.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування