Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

МВФ тисне на Україну. Україна - на США

П'ятниця, 22 червня 2001, 18:26
Україна не згодна з додатковими умовами МВФ для поновлення кредитування. Вони "дуже обтяжливі", сказав у п'ятницю журналістам заступник міністра фінансів Петро Германчук, якому за відсутності "економічного віце-прем'єра" доводиться коментувати переговорний процес. Якщо б перед пресою виступав Єхануров, він би сказав щось про "продовження діалогу".

Але Єханурова в уряді немає, а міністр фінансів виявився недосяжним. Його ж багаторічний заступник повідомив, що Україну не влаштовує запропоноване МВФ скорочення на 2 мільярди гривень витратної частини держбюджету на цей рік. Фактично мова йде про секвестр - рівно рік тому це слово також активно злітало з вуст чиновників-економістів. У міністра фінансів Мітюкова з цього приводу є чергове пояснення – в різні місяці півріччя - різна ділова активність, а значить, різне збирання податків, однак за підсумками року досягаються необхідні показники. Хоча складно сказати, чи вжив би він цієї репліки і в даному випадку – дуже вже велика цифра в 2 мільярди гривень.

Германчук же ідею МВФ скоротити витратну частину бюджету 2001 відкинув, тому що зараз для цього немає підстав – держбюджет за підсумками першого півріччя буде "в цілому виконаний".

Він також зазначив, що українська сторона не погоджується із збільшенням профіциту держбюджету-2001. У методології МВФ це означає зниження дефіциту держбюджету з 2% до 1,5%. Реалізація цієї пропозиції означає, що необхідно збільшити прибуткову частину на 600 мільйонів гривень або скоротити на таку ж суму витратну частину.

Ще МВФ вимагає підвищення профіциту у проекті держбюджету, що формується на 2002 рік, з 0,6% до 1%.

Всі ці питання будуть обговорюватися в ході подальших зустрічей представників українського уряду і МВФ, сказав Германчук, який не виключив проведення ще одного раунду дебатів з питань поновлення кредитування. Він також повідомив, що уряд закладає в проект бюджету-2002 надходження від приватизації на рівні $1 мільярд., що відповідає показнику нинішнього року.

Тим часом у Вашингтоні напряму до США – головного акціонера МВФ – звернулася українська делегація на чолі з Володимиром Литвиним. Розтопити серця американців шеф адміністрації Кучми спробував аргументами, що через затримку із поновленням співпраці з МВФ не можна реструктуризувати борг України перед Паризьким клубом, а також почати нові програми із Всесвітнім банком та Ексімбанком США. Про це він заявив на зустрічі із заступником міністра фінансів у міжнародних справах США Джоном Тейлором.

У заяві для преси представництва МВФ в Україні, поширеній в четвер за підсумками візиту місії Фонду до Києва, підкреслюється, що між МВФ і Україною збереглися деякі розходження, особливо в тому, що стосується бюджету і торгової політики. Загалом, місія називає цей раунд переговорів з новим урядом, Національним банком, а також представниками Верховної Ради і адміністрації президента "продуктивним".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...