Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Папа Римський – порушник закону і рятівник іміджу

Субота, 23 червня 2001, 15:52
Петро Симоненко, перший секретар ЦК КПУ, "за жодних умов" не піде на зустріч Іоанна Павла II з українським істеблішментом, яка відбудеться увечері в суботу. Лідер КПУ не може забути "вікові протиріччя, протистояння, боротьбу католицизму за оволодіння територіями, проти православ'я". За роки незалежності, зазначив Симоненко, католики "в силовому порядку забрали у православних Московського патріархату і взагалі у православних тисячі храмів", передає слова головного комуніста країни Інтерфакс-Україна. На його думку, візит понтифіка не буде сприяти вирішенню внутрішніх проблем України, а, навпаки, поглибить їх.

Однак, крім етичних невідповідностей у візиті Папи Симоненко знайшов і порушення закону. З його слів, Папа "не має права" вести пасторську діяльність за межами храму і проводити богослужіння на відкритих майданчиках, що визначено законами України".

Зі слів лідера Компартії, якщо Іоанна Павла II запросили до України як главу держави Ватикан, то український МЗС повинен був відповідним чином сформувати програму візиту . Крім усних характеристик, свою позицію до того, що відбувається, комуністи традиційно висловили в заяві президії ЦК КПУ.

Кардинально відрізняються від думок комуністів погляди лідера Народного Руху України. Геннадій Удовенко вважає, що "цей візит, безумовно, дуже важливий, оскільки сьогодні навколо України створена свого роду блокада" з касетного скандалу, справи Гонгадзе, справи членів "Самостійної України".

Удовенко нагадав, що ще 9 лютого фракція НРУ зустрічалася з Кучмою, "і ми говорили про те, щоб в жодному разі візит не було відмінено". Зі слів Удовенка, їх співрозмовник завірив, що незважаючи на "величезний тиск на нього", візит відбудеться: "Я хотів би віддати належне нашому президенту, оскільки він проводив послідовну лінію, і те, що він поїхав зустрічати Папу Римського в аеропорт - це також незвичне для дипломатичного протоколу".

Захопившись позицією Кучми, Удовенко обурився "антидержавницькою" поведінкою Московського патріархату. Лідер НРУ і екс-керівник МЗС України нагадав, що Синод раніше звернувся до Міністерства закордонних справ з нотою, в якій зажадав відмінити візит. На думку Удовенка, Московський патріархат не має права втручатися у внутрішні справи України: "Вони не мають права диктувати Україні, кого запрошувати".

А лідер Соцпартії Олександр Мороз, який сприймає приїзд понтифіка як державний візит, сподівається, що Папа позитивно вплине на релігійну ситуацію в країні. "Ми розуміємо, що у нас складна міжконфесійна ситуація, і сподіваємося, що високий моральний авторитет Папи буде сприяти зняттю певного напруження, хоч ми чудово розуміємо, що це, в основному, наша внутрішня справа".

Мороз також заявив, що промова Папи в Борисполі сподобалася йому "змістовністю, бездоганним володінням українською мовою, загальнодемократичною і гуманістичною постановкою питань, відсутністю звичних для нас епітетів на адресу посадових осіб". "Він звертається до простих українців, і я думаю, що це цікавий і характерний поворот в самому візиті", - сказав лідер СПУ.

Відповідаючи на питання Інтерфакс-Україна, чи буде візит Папи сприяти формуванню позитивного іміджу України в світі, Мороз сказав: "Подивимося". "Принаймні, ми своєчасно надали інформацію Папі щодо справи Гонгадзе", - додав соціаліст.

Лідер Партії зелених Віталій Кононов також сподівається, що візит Папи Римського буде сприяти формуванню позитивного іміджу України в світі. На це вже працює сам факт візиту. Кононов також висловив надію на те, що формуванню позитивного іміджу нашої країни будуть сприяти і зарубіжні журналісти, "якщо ми зустрінемо Папу як цивілізована держава".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...