Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучма дав "клятву Демократа"

Вівторок, 5 червня 2001, 19:40
Приїзд до Києва Дональда Рамсфельда сприйняли в світі як знак. Шеф Пентагона став першим високопосадовим представником адміністрації Буша, який побував в Україні і почув від Кучми обіцянку бути демократом. Головним чином на це, а не на підписання договору про співпрацю Міністерств оборони України і США, звернули увагу в світі.

Міністр оборони США Рамсфельд закликав Україну не звертати з дороги демократії, передає Associated Press. Рамсфельд визнав, що Україні, яка колись була стартовим майданчиком для націлених на Америку радянських ядерних ракет, ще має піднятися на вершину горба, де її чекає головна битва, цитує АР інтернет-видання Страна.Ру.

"Україна – важлива країна і вона, як і більшість колишніх радянських республік, знаходиться на важкому перехідному етапі", - заявив міністр оборони США, прямуючи до Києва. "Ми бажаємо їм всього найкращого і сподіваємося, що вони продовжать рух шляхом до вільних інститутів. Рухатися з тієї точки, де знаходилися колишні радянські республіки, до тієї мети, яку вони собі вибрали, важко, і подібне не часто трапляється в історії. Це нелегка задача, що вимагає величезного числа змін".

На думку більшості аналітиків, Рамсфельд мав спробувати пожвавити відносини України і Заходу, які переживають не кращі часи з початку політичного скандалу, повідомляє російська служба Бі-Бі-Сі.

"Після зустрічі з Кучмою Рамсфельд сказав, що український лідер запевнив його в прихильності до європейських демократичних цінностей. Зокрема, під час зустрічі Кучма підкреслив, що залишиться вірним курсу на інтеграцію до Європи, про який він заявив після того, як був обраний президентом на другий термін".

У відповідь Рамсфельд після зустрічі сказав, що "у нас була хороша розмова з президентом України, під час якої ми обговорили важливість проведених реформ і важливість додаткових реформ". Зі слів міністра оборони США, Джордж Буш "попросив його бути першим високопоставленим представником" американської адміністрації в Україні, що, підкреслив військовий міністр, є "виявом нашого відношення до тих кроків, які були досягнуті країною у встановленні вільних політичних, економічних основ".

Загалом Рамсфельд був толерантним: "Просуватися від комунізму до ринкової економіки і демократії – важкий шлях, але Україна послідовно просувається по цьому шляху". "Ми повернемося додому з почуттям великого здивування відносно прихильності, яку виявив президент і його міністри в плані подальшого просування по цьому важкому шляху", - сказав він.

Рамсфельд підтвердив, що в ході зустрічі з Кучмою обговорювалося питання політичної кризи, і назвав ціну, яку Києву доведеться заплатити за події останніх шести місяців. "Немає сумнівів в тому, що те, як країна справляється з труднощами і проблемами, які стоять на її шляху, буде мати великий вплив на її імідж", - все ж підтвердив репутацію "коршуна" Рамсфельд.

"Для того щоб розпалити в Україні інтерес до зміцнення зв'язків з Заходом, вона буде запрошена спостерігачем на намічену на середу в Греції зустріч міністрів оборони Балканських країн, - повідомляє Associated Press. - Деякі оглядачі вважають, що в момент, коли українські реформи загальмувалися, Росія намагається втягнути Україну назад у свою орбіту. Старший співробітник вашингтонського аналітичного центра Cato Institute Дуг Бендоу нещодавно написав, що Україна знаходиться "в небезпечних політичних водах", що робить її вразливої для російських інтриг. Вашингтон, можливо, здатний зробити трохи більше, ніж підштовхнути Київ знову на Захід, але підштовхнути Київ йому варто у будь-якому випадку".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування