Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Захід продовжує тиск на Україну

Понеділок, 6 серпня 2001, 11:30
Western concern over arming troops puts Ukraine under pressure

За столом переговорів в Македонії вперше можна було помітити незнайоме обличчя - це був український міністр закордонних справ Анатолій Зленко.

Коли шеф безпеки ЄС Хав'єр Солана терміново прибув на переговори, Зленко був разом з ним. Україна все частіше відчуває інтенсивний тиск з боку Заходу, щоб припинити продаж зброї Македонії - такий інтенсивний, що Зленко вимушений був прилетіти, щоб йому остаточно викрутили руки.

Хоч усього місяць тому озброєння Македонії все ще було політикою Заходу. На початку цього року Британська армія зробила формальну пропозицію навчати македонських військових - пропозиція, яку було ввічливо відхилено.

Зараз, здається, міжнародне співтовариство усвідомило, що озброєння македонців може означати озброєння однієї сторони в потенційній громадянській війні. Літаки СУ, що поставляються Україною, постійно чутні над Скоп'є. Україна також постачає зенітні установки та вертольоти, які використовуються для атак на позиції повстанців - і в одному випадку вони вже призвели до випадкової смерті мирних албанців, в тому числі трьох дітей.

Коли почалася криза, авіація Македонії складалася усього з 3 вертольотів - один з яких у перші ж кілька тижнів зазнав катастрофи на лижному курорті.

У Македонії є кілька ресурсів для озброєння. Фінансування, за деяким даними, надходить від продажу Македонського Телекому, який приніс 750 мільйонів DM. Уряд Македонії також стверджує, що продав Україні частину боргу перед Росією в оплату за озброєння.

Поки Україна відкрито продовжує продаж зброї, з'являються чутки, що інші країни постачають зброю таємно.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування