Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Перші 10 тисяч колишніх в'язнів отримають компенсації

Понеділок, 6 серпня 2001, 13:07
З понеділка в Україні розпочинається виплата компенсацій колишнім невільникам "третього рейху". Початку виплат чекали ще минулого року. В нинішньому цей термін теж неодноразово переносили. Багато з тих, хто так чекають на ці гроші, вже встигли зневіритися. І ось нарешті в понеділок в урочистій обстановці перші 10 тисяч колишніх підневільних робітників "третього рейху" почнуть отримувати компенсації з німецького фонду "Пам'ять, відповідальність, майбутнє".

Голова Фонду Міхаель Янсен в інтерв'ю "Німецькій хвилі" з цього приводу сказав: "Ми інтенсивно сприяли підготовці цієї події. Я, а також мої берлінські колеги з Фонду, кілька разів приїздили в Україну. У мене немає жодних сумнівів, що перші виплати будуть здійснені повністю й вчасно. Ми підтримуємо постійний контакт з українським урядом та Національним банком, а тому я впевнений, що ми увійдемо в необхідний ритм, в якому відбуватимуться подальші виплати".

Чому зараз в Україні лише 10 тисяч колишніх підневільних робітників отримають компенсації? У німецькому законі, який регулює процедуру компенсаційних виплат, передбачено, що партнерські організації, в тому числі й український фонд "Взаєморозуміння та примирення", надають німецькій стороні списки заявників. Потім спеціальна експертна комісія з Німеччини перевіряє ці заяви на місці - наприклад, у Києві. За словами Міхаеля Янсена, усі перевірки, проведені дотепер, мали позитивні результати, фальшивих даних у списках не було.

Отже, гроші для виплат компенсацій першим 10 тисячам колишніх остарбайтерів надійшли в Україну. А далі процедура виглядатиме таким чином. Говорить Міхаель Янсен: "Український фонд надаватиме нам протягом наступних місяців попередньо перевірені списки колишніх підневільних робітників. Це означає, що в цьому й в наступному році ми надалі переказуватимемо гроші на рахунок українського фонду "Взаєморозуміння та примирення". У нас є угода з Національним банком України щодо контролю за процедурою виплат компенсацій. Ми вважаємо такий спосіб організації справи найдоцільнішим. У нас є впевненість у тому, що люди отримають ці гроші".

Цього року компенсації можна отримати німецькими марками, або гривнями. З наступного - марку замінить спільна європейська валюта євро. Ті, хто перебував у концентраційних таборах, загалом отримають 15 тисяч марок, а інші категорії невільників - до 5 тисяч марок. Ці суми, однак, виплачуватимуться у два етапи. Міхаель Янсен пояснив, чому обрано саме такий шлях та одночасно висловив сумнів у тому, що велика кількість заяв на отримання компенсацій призведе до зменшення суми виплати кожному колишньому невільнику: "Ми наразі не можемо оцінити, скільки загалом буде тих, хто матиме право на отримання компенсації. Таких даних поки що немає, існують лише припущення. Й саме у цьому полягає сенс виплат двома частинами. Коли буде сплачено першу частину суми, стане ясно, скільки взагалі осіб мають право на отримання компенсації. Решта коштів буде розподілена між усіма претендентами. Ми відштовхуємося від тієї кількості заявників, про яку нас повідомляли на попередніх переговорах. Якщо раптово їх стане більше, то це теоретично може призвести до зменшення суми виплати, але я наголошую, що це тільки теоретично".

За рахунок компенсацій намагаються поліпшити своє матеріальне становище й ті, хто немає на це прав. Наприклад, є особи, які з України емігрували до Німеччини, але ще мають український паспорт. Користуючись ситуацією, вони намагаються отримати компенсацію як громадяни України через фонд "Взаєморозуміння та примирення", а також за місцем проживання - через місцеві компенсаційні фонди в Німеччині.

Міхаель Янсен наголосив, що робиться все можливе, щоб упередити такі випадки: "Єврейська організація "Джуіш клеймз конференс" підтримує зв'язок з українським фондом та порівнює списки тих, хто отримує компенсації. Я можу тільки попередити, що той, хто захоче посидіти на двох стільцях, забирає гроші того, хто дійсно має право на компенсацію. Особисто я про подібні подвійні виплати не чув, оскільки фонди співпрацюють та порівнюють списки".

Німецький бундестаг продовжив до кінця року строк подання заяв на отримання компенсацій за підневільну працю у роки націонал-соціалізму. Голова німецького фонду "Пам'ять, відповідальність, майбутнє" Міхаель Янсен зазначив, що й досі надходить багато листів від людей, які скаржаться на те, що партнерські організації відмовили їм у наданні компенсації через відсутність відповідних архівних документів.

Міхаель Янсен підкреслив, що у такому випадку необхідно ще раз звернутися до Фонду: "Щоб подати заяву, спершу можна повідомити про себе неформально й не обов'язково одразу додавати відповідні документи. Для розшукування доказів і надається строк у шість місяців. Я хочу ще раз закликати всіх спочатку просто звернутися до українського фонду, заповнити бланки заяв і лише потім з'ясовувати питання доказів".

Голова німецького фонду "Пам'ять, відповідальність, майбутнє" висловив також сподівання, що в справі виплати компенсацій буде дедалі менше непорозумінь, виплати розпочинаються і все відбуватиметься "за планом".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування