Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Особливості контрольованого продажу "Укртелекому"

Четвер, 25 жовтня 2001, 14:10
Зі слів експертів, прецедент приватизації "Укртелекому" дозволить точніше визначити об'єм і терміни роздержавлення великих державних підприємств, а також рівень інтересу до них з боку західних інвесторів. Ринковими ж підсумками приватизації "Укртелекому", вважають експерти, стане зниження тарифів на телефонний зв'язок, скорочення числа вітчизняних Інтернет-провайдерів і зростання стандартів мережевих послуг.

На початку жовтня почалася приватизація ВАТ "Укртелеком" - лідера українського ринку місцевого наземного зв'язку (ВАТ займає більш 85% ринку). Перший етап приватизації - пільговий продаж 13% акцій компанії. Для продажу співробітникам ВАТ виділено 2,08% акцій, іншим громадянам, що мають право на пільгову купівлю акцій, - 5,91%, керівникам компанії - 5%.

У результаті бюджет, за оцінками Фонду держмайна, повинен отримати 160 млн. грн., в тому числі в жовтні цього року - 40 млн. грн. і в листопаді - 120 млн. грн. 60% коштів, отриманих від пільгового продажу 13% акцій ВАТ "Укртелеком", буде спрямовано в прибуток держбюджету, 30% - на технічне переобладнання і економічний розвиток "Укртелекому" і 10% - на потреби Міністерства оборони. На травень 2002 р. запланований продаж ще 37% акцій підприємства, від якої ФДМ розраховує отримати до $500 млн., а в держвласності закріплено 50%+1 акція компанії.

Успішне роздержавлення "Укртелекому" збільшить інвестпривабливість великих держпідприємств.

Зі слів голови Державного комітету зв'язку і інформатизації Станіслава Довгого, приватизація ВАТ "Укртелеком" - прецедент роздержавлення домінуючої на певному ринку української держкомпанії. Тому хід приватизації підприємства буде мати ряд характерних особливостей, вважають аналітики Фонду "Спiвдружнiсть".

Перша особливість - оголошений ФДМ обов'язковий продаж ВАТ як єдиного підприємства, що зробить роздержавлення компанії максимально контрольованим і дозволить уникнути позаконкурсної зміни власника акцій "Укртелекому".

Фахівці "Спiвдружностi" підкреслюють, що особливо актуальною стає приватизація контрольованої компанії після відхилення Верховною Радою в кінці вересня цього року законопроекту "Про введення мораторію на примусову реалізацію майна". (Нагадаємо, даний законопроект передбачав введення заборон на позаконкурсний продаж державних підприємств і компаній, частка держвласності в яких перевищує 25%.) За інформацією Фонду, Кабмін планує використати досвід продажу акцій ВАТ для роздержавлення інших великих вітчизняних монополістів.

Друга важлива особливість приватизації "Укртелекому" - звільнення компанії від виплати дивідендів державі в цьому році (рішення про це прийнято Кабміном у вересні 2001 р.). Зі слів голови правління ВАТ Олега Гайдука, даний крок дозволить направити додаткові фінансові ресурси на збільшення інвестиційної привабливості підприємства, зокрема, на модернізацію основних фондів. Фахівці не сумніваються, що у разі прийняття урядом рішення про приватизацію інших великих держкомпаній України об'єкти, що продаються перед проведенням конкурсів також будуть звільнені від перерахування дивідендів в держбюджет.

Третя особливість приватизації "Укртелекому" - можливість появи частини акцій, що реалізуються за пільговою підпискою, на фондових ринках, в тому числі міжнародних.

Зі слів пана Довгого, шляхом пільгового продажу, найвірогідніше, буде реалізовано біля 8% статутного фонду ВАТ. Директор "Укртелекому" з організації управління корпоративними правами Тамара Лозова зазначає, що пакет пільгових акцій компанії в розмірі 1-1,5% може з'явитися на вторинному фондовому ринку, оскільки після початку приватизації експерти фондового ринку прогнозують зростання котирування акцій ВАТ. На думку експертів аналітичного агентства "Атланта Капітал", поява акцій підприємства, що приватизується на фондовому ринку в умовах зростаючого попиту на них, дозволить збільшити інтерес потенційних західних інвесторів до "Укртелекому".

Зі слів пані Лозової, від успіху роздержавлення "Укртелекому" буде залежати прогноз західних експертів відносно можливостей інвестування в українські підприємства в 2002-10 рр. Зокрема, після початку продажу акцій ВАТ німецька корпорація Deutsche Telecom заявила про бажання придбати 25%+1 акцію одного з лідерів ринку мобільного зв'язку України - компанії UMC, 51% статутних фондів якої належить "Укртелекому". Тому, упевнені аналітики, успішна приватизація ВАТ не тільки більш точно визначить об'єм і терміни роздержавлення великих вітчизняних держкомпаній, але і значно збільшить інтерес західних інвесторів до конкурсів по продажу українських підприємств.

Приватизаційні інвестиції стануть базою для подальшого посилення позицій "Укртелекому" на вітчизняному ринку телефонного зв'язку.

За даними аналітичного агентства ITC Online, лідерами вітчизняного ринку телекомунікацій є 3 компанії - ВАТ "Укртелеком", ЗАТ "Utel" (телефонний зв'язок) і СП "UMC" (мобільна телефонія). За даними ITC Online, на частку перерахованих компаній в першій половині цього року припало 80% обігу українського ринку електрозв'язку (в тому числі на "Укртелеком" - 50% обігу).

Експерти агентства також нагадують, що "Укртелеком" фактично контролює дві інші лідируючі компанії, володіючи 90% акцій Utel і 51% акцій UMC. Тому С. Довгий упевнений, що "приватизація ВАТ "Укртелеком" як єдиного господарського комплексу обов'язково позначиться на вартості телефонного зв'язку в Україні". Глава Держкомзв’язку вважає, що вже внаслідок першого етапу приватизації потрібно чекати зниження вартості міжнародних телефонних переговорів на українському ринку. За інформацією Держкомзв’язку тариф компанії на міжнародні телефонні переговори в межах СНД складає від $0,24 (до 3000 км) до $0,50 (більше за 3000 км), із зарубіжними країнами - від $0,43 (Східна Європа) до $2 (Східна Азія, Африка, Америка, Австралія і Океанія). Експерти "Атланта-Капіталу" вважають, що за рахунок залучення коштів від приватизації "Укртелекому" вдасться знизити тарифи на 25-30%. (Біля 30% прибутків від першого етапу роздержавлення компанії (біля 48 млн. грн.) планується направити на технічне переоснащення і ринковий розвиток ОАО.)

Крім того, аналітики "Атланта-Капіталу" вважають, що "Укртелекому" за рахунок прибутків від приватизації також вдасться підтримувати на нинішньому рівні внутрішньоукраїнські телефонні тарифи. Зараз тариф "Укртелекому" на міжміські розмови в межах України становить 0,25 грн./хв., в той час як, наприклад, аналогічний тариф ЗАТ "Utel" - 0,5 грн./хв. У результаті в 2002 р. ціни на телефонні переговори в Україні, на думку фахівців "Атланта-Капіталу", будуть стабільними, а в кінці року можуть навіть дещо знизитися.

На початку жовтня компанія оголосила про випуск 220 тис. опціонів, що дають право на позачергове встановлення телефону. За інформацією начальника відділу вексельного обігу "Укртелекому" Алли Хіхловської, опціон - похідний цінний папір, що дає право на придбання базового активу (в цьому випадку - позачергова установка телефону) з фіксацією ціни на момент виконання.

Опціони будуть випущені двома серіями - серія U об'ємом 20 тис. штук для юридичних осіб і серія F об'ємом 200 тис. штук для громадян - за цінами, зумовленими Граничними тарифами на послуги зв'язку, діючими на момент випуску. Загальна сума випуску опціонів становить 56 млн. грн., термін дії опціону - 1 рік з моменту реєстрації випуску. Емісія опціонів забезпечена незадіяною телефонною ємністю "Укртелекому", що склала на 1 липня 2001 р. 502,3 тис. номерів. Продаватися опціони будуть Міжрегіональною фінансовою компанією (МФК) в Першій фондовій торговій системі.

За даними Держкомзв’язку сьогодні на отримання телефонного номера чекають в Україні біля 2 млн. людей. Аналітики Українського фінансового сервера (УФС) упевнені, що високий попит на телефонні опціони в умовах лідируючого положення "Укртелекому" на ринку місцевого зв'язку дозволить ВАТ вже до кінця 2001 р. реалізувати дані цінні папери на суму 20-25 млн. грн. У результаті, вважають фахівці УФС, випуск опціонів поряд зі зниженням тарифів стане базою для подальшого посилення позицій "Укртелекому" на вітчизняному ринку телефонного зв'язку.
"Укртелеком" може зайняти домінуючі позиції на ринку Інтернет-послуг

На думку фахівців "Атланта-Капіталу", приватизація ВАТ "Укртелеком" приведе також до змін на Інтернет-ринку України. За інформацією Інтернет-газети Korrespondent.net, на початку цього року ВАТ активізувало свою діяльність на даному ринку і планує за допомогою приватизації, що почалася, зайняти на ньому домінуюче становище.

Сьогодні "Укртелеком" надає мережеві послуги у всіх українських обласних центрах, через компанію доступ в Інтернет мають 30 тисяч користувачів. А на початку жовтня начальник Інтернет-відділу "Укртелекому" Ігор Тарасенко оголосив про диференціацію тарифів ВАТ на підключення по виділених лініях і dial-up-доступ.

Зі слів пана Тарасенка, "нові тарифи орієнтовані на невеликих провайдерів, які замість оренди прямих зовнішніх каналів зможуть включатися в мережу "Укртелекому". (Для підключення по виділеній лінії компанія ввела пакети "Економ", "Бізнес" і "Преміум", де при збільшенні обсягу отриманої/переданої інформації знижується плата за користування каналом.)

За інформацією столичних провайдерів, підключення по виділеній лінії на сьогоднішній день є найпопулярнішим видом мережевого доступу у українських корпоративних користувачів. Однак, на відміну від схеми прогресуючого зниження ціни , що вводиться "Укртелекомом", із зростанням обсягу інформації, що передається, провідні українські провайдери пропонують на ринку фіксовану помегабайтну оплату виділених ліній. Тому експерти Інтернет-порталу Expressinform вважають, що дані зміни приведуть до зростання попиту на послуги "Укртелекому" з боку клієнтів, що передають по мережі Інтернет велику кількість інформації, на 7-10%.
Для послуг dial-up-доступу в Інтернет "Укртелекомом" введені 6 пакетів - "Економ", "Стандарт", "Преміум", "Необмежений", "Фіксований" і "Безпарольний", де плата за користування залежить від часу доби і кількості годин, проведених користувачем в Інтернеті.

Крім того, на початку жовтня ВАТ "Чернігівський завод радіоприладів" ("ЧеЗаРа") підписало контракт з ВАТ "Укртелеком" на постачання 4 тис. ліній високошвидкісного цифрового абонентського доступу (ВЦАД) до мережі Інтернет. ВЦАД комплектується за технологією xDSL (DSL, Digital Subscriber Line - цифрова абонентська лінія) з швидкістю передачі даних до 115,2 Кбіт/с в режимі виділеної лінії. При цьому абонент має можливість в будь-який момент скористатися телефоном, факсом або аналоговим модемом без розриву передачі даних. За інформацією "Українських Новин", обладнання ВЦАД до кінця 2001 р. буде встановлене "Укртелекомом" у всіх обласних центрах України.

На думку аналітиків Expressinform, саме створення регіональної мережі ВЦАД дозволить "Укртелекому" в 2002 р. стати найбільшим вітчизняним Інтернет-провайдером, обслуговуючи до 7 тис. ліній доступу до Інтернету. Подібні послуги в Україні надає також компанія LuckyNet (першою почала установку систем ВЦАД на вітчизняному ринку), однак, за інформацією ITC Online, даний оператор надає свої послуги, в основному, у Києві.

Загалом же результатом нових пропозицій "Укртелекому" на мережевому ринку України, вважають експерти Expressinform, стане скорочення числа українських провайдерів (зараз провайдерські послуги в Україні надає 280 різних організацій), які будуть вимушені об'єднувати свої зусилля для розширення регіонального покриття і підвищення рівня Інтернет-послуг. Аналітики упевнені, що пропозиція "Укртелекому" диференційованих тарифів на підключення до мережі і створення системи високошвидкісного цифрового абонентського доступу вже в першій половині 2002 р. дозволить компанії зайняти 60-70% українського Інтернет-ринку.

Довідка "&"

Статутний фонд ВАТ "Укртелеком" - 4,5 млрд. грн., номінал акції - 25 коп. Вартість акцій, виставлених на пільгову продажу - 50% номінали - 12,5 коп. У першому півріччі 2001 р. "Укртелеком" освоїв більше 321,1 млн. грн. капіталовкладень, в тому числі за рахунок залучених коштів - 24 млн. грн., з яких 80% складають прибутки від реалізації цінних паперів. Об'єм освоєних капіталовкладень перевищує аналогічний показник 2000 р. в 1,6 рази.

У складі компанії функціонує 30 філіали (в тому числі 27 регіональних дирекцій) з чисельністю персоналу 126 тис. чол. Загальна протяжність каналів первинної мережі "Укртелекому", що є основою телекомунікаційної інфраструктури України, складає понад 100 тис. каналокілометрів. За цей рік введено в експлуатацію основних фондів на суму понад 326,1 млн. грн., що майже в 2 рази перевищує показники минулого року. Так, дирекціями ВАТ побудовані і введені в експлуатацію міська і сільська АТС загальною місткістю 101,8 тис. номерів (на 23% більше, ніж у відповідний період 2000 р.). Кількість основних телефонних апаратів становить 8437 тис., в тому числі приріст в першому півріччі 2001 р. - 82,9 тис. одиниць. Число телефонів на 100 жителів - 20,6 (на початку 2001 р. - 20,4). Крім того, продовжується впровадження карткових таксофонів - протягом першого півріччя їх частка зросла з 65 до 71% від загальної кількості таксофонів. 24% від цього числа пропонують користувачам послуги в універсальному режимі.


Юрій Гришан
заступник голови ФДМ


- "Укртелеком" - досить успішно діючий виробничий комплекс, і його поділ може привести до різкого зниження якості телекомунікаційних послуг. У Україні не одна державна монополія - це досить об'єктивне явище на цілому ряді ринків (наприклад, в сфері залізничних перевезень), і штучне розділення подібної структури буде мати катастрофічні наслідки. Приватизація ВАТ повинна пройти при належному нормативно-адміністративному регулюванні держави. Тільки в цьому випадку роздержавлення буде ефективним, хоч сфера зв'язку завжди залишається інвестиційно привабливою.

Олег Гайдук
голова правління ВАТ "Укртелеком"


- Найменший промах в приватизації такого стратегічного об'єкта, як "Укртелеком", буде означати падіння довір'я до України з боку іноземних інвесторів. Так, пільговий продаж акцій ВАТ почався пізніше запланованого терміну, але проведене за цей час детальне опрацювання всіх питань дозволяє розраховувати на максимальний успіх приватизації. Ми, зокрема, використали досвід європейських країн в галузі приватизації. Наприклад, схема роздержавлення "Укртелекому" повторює багато які риси продажу лідера телекомунікаційного ринку Німеччини - компанії Deutsche Telecom, а також враховує результати приватизації українських обленерго, що відбулася в квітні нинішнього року. Що стосується безпосереднього ходу продажу акцій, то їх ринкова вартість росте щодня.

Станіслав Довгий
голова Державного комітету зв'язку і інформатизації

- Я думаю, сьогодні ще складно назвати конкретні терміни повної приватизації "Укртелекому". Наприклад, у східноєвропейських країнах роздержавлення подібних компаній займало до 10 років, і це пов'язано не з відсутністю компетентності відповідних органів, а з об'ємом поставленої задачі. Так, в Литві 60% акцій державної телекомунікаційної монополії Lietuvos Telekomas були продані лише в 1998 р.

Продаж великого пакету акцій і збереження монополії компанії на ринку стаціонарного місцевого телефонного зв'язку дозволило збільшити привабливість компанії для потенційних інвесторів і успішно продати акції шведсько-фінському консорціуму Telia-Sonera. Наявність відповідної законодавчої бази також грає велику роль, що показав хід продажу лідера латвійського ринку телекомунікацій - держкомпанії Lattelekom. Там держава взяла на себе дуже великі зобов'язання перед інвестором і не змогла їх виконати, у нас же всі подібні позиції визначаються законом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування