Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Пакистан не відмовиться від дипстосунків з талібами

Понеділок, 8 жовтня 2001, 16:14
Президент Пакистану Первез Мушарраф повідомив на прес-конференції, що атаки США були "чітко направлені" і "бомбилися не міста - Кабул, Кандагар, Джелалабад і Мазарі-Шаріф, - а табори терористів", які розташовані поруч.

Атаки не мали на меті "покарати" країну за бен Ладена, операція не є "війною з Афганістаном або його народом", а спрямована тільки проти терористів і тих, хто їх підтримує, ще раз підкреслив він. Мушарраф також сказав, що Північний альянс не повинен спекулювати на атаках США.

Його заява суперечить офіційній позиції Міноборони США, де мету бомбардування зазначають як "ослаблення військової потужності талібів, щоб Північний альянс міг скористатися цим". Міністр оборони Дональд Рамсфелд заявив, що "в інтересах США підтримати антиталібську опозицію".

Мушарраф вважає, що військова фаза міжнародної антитерористичної операції, що почалася минулої ночі, буде "короткою і цілеспрямованою". Загалом міжнародна антитерористична операція буде складатися з трьох етапів - військового, політичного і "реабілітаційного".

Політична фаза операції, на думку Мушаррафа, повинна бути направлена на забезпечення єдності, стабільності і миру в Афганістані. Зупиняючись на третьому етапі, президент Пакистану вказав на необхідність якнайшвидшого відновлення економіки Афганістану, насамперед сільського господарства. Необхідно також, щоб біженці повернулися додому, відзначив Мушарраф.

Він, крім цього, повідомив, що Пакистан не має наміру розривати дипломатичні стосунки з талібами. Дипстосунки "залишаться в силі, виходячи з національних інтересів Пакистану і усієї світової спільноти".

Тим часом після нанесення бомбових ударів і артилерійського обстрілу позицій талібів, сили Північного альянсу почали широкий наступ у трьох стратегічних напрямах. Головні цілі - це аеропорт Баграм, розташований у 50 кілометрах від Кабула, одне селище у 15 кілометрах від столиці, і шосе на Мазарі-Шаріф. Експерти вважають, що тим самим сили північного альянсу прагнуть зайняти надійні позиції перед прямою атакою на Кабул.

Як передає РІА "Новости", бої між військами талібів і Північного альянсу йдуть зараз на півночі від Кабула. До цієї години сили Північного альянсу вже зайняли стратегічно важливу авіабазу, розташовану у 50 кілометрах від Кабула, повідомляють джерела в антиталібській коаліції. Якщо база залишиться під контролем Північного альянсу, то вона може бути надалі використана американськими і британськими збройними силами для нанесення ударів.

Сьогодні також стало відомо, що Пакистан повністю закрив кордон для афганських біженців. Як оголосив президент Мушарраф, на пакистанській території вже знаходиться майже 4 мільйони афганців.

NTVRU.com

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...