Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Ющенко і сім гномів

Понеділок, 8 жовтня 2001, 16:57
У суботу Ющенко нарешті дав розшифровку найзагадковішого терміну української політичної лексики – "широка коаліція демократичних сил". Формувати "Нашу Україну" разом з екс-прем'єром починають сім партій. І, судячи за списком, Ющенку поки не вдалося переселити до себе гарячебажаних аборигенів ТУНДРи – ні Аграрну партію, ні Партію регіонів.

Починаючи з понеділка будувати "Нашу Україну" шляхом парафування політичної угоди про створення блоку, крім традиційних Народного Руху України, Українського Народного Руху і партії "Реформи і порядок", будуть: Селянська демократична партія, "Солідарність", Ліберальна партія і Християнсько-народний союз.

Ще в серпні Ющенко заявив, що ядро його блоку будуть становити сім-вісім партій. Була непогана інтрига, але насправді Ющенко певним чином розчарував – названі ним реальні "нашеукраїнці" так чи інакше й раніше були заявлені як потенційні учасники коаліції. Просто тепер стало остаточно ясно, з ким підуть на вибори ліберали і "Солідарність".

З останніми взагалі незрозуміла історія. Кілька днів тому УП кліщами намагалася витягнути з лідера партії Петра Порошенка, входить він до коаліції Ющенка чи ні. І якщо входить, то в якості кого – враховуючи, що, зі слів шефа Порошенка Азарова, "Солідарність" була ліквідована після злиття п'яти партій в Партію регіонів.

Порошенко намагався постати людиною жах якою наївною і зовсім не допитливою, хоч, як виявилося, такими якостями прикривалася страшна скритність лідера "Солідарності". З його слів, він просто не знає, ліквідована партія чи ні: "Подав на координаційну раду створення Партії регіонів документи на об'єднання, ліквідована чи не ліквідована – треба питати в координаційній раді або Мінюстиції". Субота показала, що партія Порошенка жива, і саме вона увійде до "Нашої України" – тому що, знову ж з його слів, у нас більше немає партій зі словом "солідарність".

"А як же він кине Партію регіонів?" – може стурбувати когось доля проекту Азарова, який обіцяв до виборів півмільйона багнетів в партійних рядах, а тут раптом втрачає "шоколадну складову". У оточенні Ющенка вдалося дізнатися, що "Солідарність" як увійшла в "Регіони", так з них і вийде. Так і сам Азаров, за даними "Дзеркала тижня", готується назавжди залишити партійний пост. А зміцнюватимуть свій союз Ющенко і Порошенко через Верховну Раду – відомо, що парламентська "Солідарність" розмірковує над ідеєю входження до міжфракційного об'єднання "Наша Україна".

Однак гіпотетично не виключено, що до Ющенка прилучиться і вся Партія регіонів. Сам екс-прем'єр заявив, що діалог триває. "У будь-якому випадку в цих переговорах буде конструктив на рівні конкретних угод з тих або інших питань – починаючи від етики виборів, ненападу, законодавчих ініціатив. Ці речі будуть обов'язково прийняті, хоч зараз акцент ідейної консолідації", - не втрачає надії щодо Аграрної партії і Партії регіонів Ющенко. У п'ятницю екс-прем'єр в черговий раз зустрічався з Азаровим в рамках "глибоких взаємних консультацій". Останні будуть розглядати можливість входження в "Нашу Україну" на політраді, заявив на тижні Порошенко, заступник голови Партії регіонів.

Інші ж, вже заявлені учасники коаліції Ющенка, як і передбачалося, мають показати різнобічність і багатогранність блоку екс-прем'єра. Назви говорять самі за себе. Селянська демократична партія, яку до переходу до аграріїв очолював Гладій, буде працювати з неміськими "маленькими українцями". Християнсько-народний союз Стретовича – ось вам і релігійна складова. Ліберальна партія Щербаня і Жулинського, крім десятирічної історії та ліберальних ідей, - ще і шматок адмінресурсу в Сумській області. Щоправда, на додаток Ющенко отримує плівку Мельниченка, де голос губернатора Щербаня, дякуючи Кучмі за працевлаштування, пропонує хабаря в 25% акцій "Сумихімпрому". І ще невідомо, яких нервових клітин буде коштувати екс-прем'єру, носієві "глибоких моральних цінностей", компроматонебезпечний союз з лібералами.

Зі слів Ющенка, сімома партіями його коаліція обмежуватися не буде. У блок "Наша Україна", упевнений він, увійдуть близько 20 політичних партій і 30-40 громадських об'єднань і рухів. Назбирати бракуючих до нинішніх семи партнерів буде нескладно. Коаліція молоді "Наша Україна", створена в суботу – це вже 26 структур: від Молодого Руху до Асоціації студентів-медиків і Молодіжної академії наук. У відповідь Ющенко придумав встановити віковий ценз (поки невідомо який) при формуванні передвиборного списку і висунення кандидатів у округах.

У той же час презентований склад коаліції показав, що навіть екс-прем'єр не зміг відповісти на питання, яке Ющенко сам собі з помітною регулярністю задавав у різних інтерв'ю: "Чому у нас декілька християнських партій, ліберальних, соціал-демократичних". Об'єднувачем всіх і вся він не став – хоч, судячи за лексикою останнього півріччя, хотів. У свій блок Ющенко взяв тільки по одному представнику різних ідеологій. І Рухи, яких під екс-прем'єром виявилося два – лише виняток. Тим більше що партій з такою назвою три.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...