Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Локатор супроводжував С-200 прямо до вибуху Ту-154, розказав Рушайло Кучмі

Субота, 3 листопада 2001, 14:22
Секретар ради національної безпеки Росії Володимир Рушайло доповів президенту України Леоніду Кучмі остаточні результати держкомісії з розслідування загибелі літака Ту-154.

Як повідомив сам Рушайло на прес-конференції у Києві після зустрічі з Кучмою, згідно з остаточним звітом російської комісії, загибель Ту-154 сталася внаслідок попадання в нього української ракети С-200, випущеної в ході вчень українських сил ППО. При цьому радіолокаційний супровід ракети здійснювався аж до вибуху лайнера.

Державна комісія Росії з розслідування загибелі літака Ту-154 над Чорним морем 4 жовтня завершила свою роботу. Кучма прийняв в суботу членів російської і української комісій, після того, як в четвер-п'ятницю в Криму на полігоні Опук був проведений експеримент по відтворенню трагедії. Пройшло спільне засідання російської і української комісій, були підписані відповідні документи.

Українська міжвідомча комісія з розслідування причин катастрофи російського літака Ту-154 над Чорним морем встановила, що загибель літака сталася через ненавмисне ураження літака ракетою військ ППО України в ході вчень в Криму. Загинули 78 осіб – 66 пасажирів і 12 членів екіпажу.

Як зазначив на прес-конференції Рушайло, висновки схвалені членами російської держкомісії. З його слів, російська сторона передала матеріали українській стороні і передасть документи "відповідним комісіям Ізраїля".

Згідно з висновками російської комісії, літак "був підготовлений до польоту відповідно до нормативних документів". Ту-154 був справний, рівень професіоналізму пілотів відповідав встановленим вимогам.

Лайнер виконував політ згідно з планом по міжнародній трасі Б-145. Метеоумови були "прості", обмеження на польоти не накладалися.

Згідно з висновками російської комісії, літак був уражений на висоті 11,1 км ракетою С-200, випущеною із зенітного комплексу в ході вчень українських ППО. Внаслідок вибуху ракети відбулося часткове пошкодження літака, розгерметизація і пожежа, що і обумовило падіння літака, сказав Рушайло.

Разом з тим, російські експерти не припиняють роботу, зазначив він, зусилля будуть направлені на розробку рекомендацій для попередження подібних ситуацій в ході учбових стрільб.

Як повідомив на прес-конференції глава української міжвідомчої комісії з розслідування причин катастрофи, перший віце-прем'єр України Олег Дубина, робота в ході зустрічі Кучми з членами української і російської комісій була зосереджена на виробленні процедури відшкодування шкоди сім'ям загиблих в катастрофі, а також розробці комплексних заходів, направлених на попередження подібних ситуацій в ході учбових стрільб.

Зі слів Дубини, в ході зустрічі президент висловив вдячність російським експертам за розслідування причин загибелі літака. Кучма також звернув увагу на необхідність глибокого дослідження причин, що привели до трагедії.

Остаточну оцінку результатам розслідування катастрофи Ту-154 дадуть фахівці Міжнародної організації цивільної авіації (ICAO).

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування