Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна починає збирати гроші для виплат компенсацій сім'ям загиблих пасажирів Ту-154

Субота, 3 листопада 2001, 14:50
Перший віце-прем'єр України Олег Дубина стверджує, що компенсації родичам пасажирів російського літака Ту-154, який зазнав катастрофи над акваторією Чорного моря, будуть виплачуватися "вже найближчим часом".

Про це він повідомив у суботу на прес-конференції по закінченні зустрічі членів російської і української комісій, які досліджували причини авіакатастрофи, з президентом України Леонідом Кучмою. Дубина очолює українську міжвідомчу комісію з розслідування причин катастрофи Ту-154.

Зі слів Дубини, українська комісія розгляне всі документи і буде організована виплата компенсацій "у зв'язку з нормами міжнародного права".

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Євген Марчук повідомив журналістам, що конкретні схеми компенсацій, зокрема, громадянам Ізраїля, що знаходилися на борту літака, будуть узгоджені у ході переговорів між українською і ізраїльською сторонами.

З його слів, ці переговори "вже почалися" і будуть проводитися як в Україні, так і в Ізраїлі, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна".

Відповідаючи на питання про те, чи могло відображення радіосигналу від водної поверхні моря стати технічною причиною катастрофи літака, Марчук сказав, що у ході проведеного у рамках розслідування експерименту на полігоні не говорилося про те, що причиною могло стати саме відображення від води - "ефект дзеркального відображення радіосигналу".

"Не можна говорити, що це було причиною відхилення ракети від курсу і катастрофи літака", відзначив секретар РНБОУ, додавши, що це "лише ускладнило роботу бойового розрахунку".

У свою чергу, секретар Ради безпеки Росії Володимир Рушайло, відповідаючи на питання про можливу провину бойового розрахунку зенітного комплексу, що привела до катастрофи літака, сказав, що "на даному етапі роботи по розслідуванню причин катастрофи не оцінювалися дії бойового розрахунку".

"Це буде розглянуто у рамках службового розслідування, яке проводить Міністерство оборони України, і в рамках порушення карної справи", - пояснив він.

Стосовно виплат українською стороною компенсацій сім'ям загиблих пасажирів Ту-154, Рушайло сказав, що питання вимагає дуже точного узгодження, оскільки "є страхові суми, судові позови, і все це передбачене нормами міжнародного права". При цьому секретар Ради безпеки підкреслив, що у Росії, Ізраїля і України різні нормативно-правові бази і акти.

Внаслідок катастрофи російського Ту-154 загинуло 78 чоловік - 66 пасажирів (більшість - громадяни Ізраїля) і 12 членів екіпажу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування