Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Менше знаєш - міцніше спиш

Понеділок, 5 листопада 2001, 18:00
Надходження великої кількості негативних новин може завдати шкоди для ментальності американців, типовою рисою якої є так зване "спокійне, врівноважене буття" (з англійської wellbeing). Принаймні, про це сьогодні тільки і говорять американські експерти з цього питання. Для українців ця проблема не стоїть так гостро, бо в Україні ще не виявили сибірської виразки, а таких високих будівель, як колишній Всесвітній Торгівельний центр, просто немає.

Але все ж-таки для нас також актуальна проблема інформаційного потоку, який буквально атакує нас ось вже майже два місяці. Тож як розібратися у цьому і як не зашкодити собі?

Дейл Брашерз (Dale Brashers), професор з комунікацій Університету в Іллінойсі (США), зазначає, що люди в Америці потребують все більше і більше інформації через свій страх перед можливими терактами, який з'явився після трагедії 11 вересня.

"Це саме той випадок, коли інформація може зашкодити людині, через те, що вона часто є негативна, непідтверджена чи незрозуміла".

У свою чергу британські дослідники зазначають, що інформація може бути дуже корисною для людей, адже з'являється можливість з'ясувати саме те, що хвилює особу у той чи інший момент. Це допомагає нам позбутися їхніх страхів.

Професор Брашерз зазначає, що накопичення інформації сприяє позбавленню невпевненості людини. Але разом з тим додає: "Інколи люди потребують дистанціювання від такого потоку інформації".

Він зазначає, що інколи складно збільшити порції подачі інформації, наприклад, коли люди хочуть знати більше про певний ризик їх життя. Це стосується, насамперед, ситуації з сибірською виразкою.

"Здається, це галузь, в якій інформація оновлюється щохвилини, і до того ж наука весь час йде вперед у цьому питанні, - зазначає професор Брашерз. – До цієї невпевненості щодо можливості біотероризму додається ще один дестабілізуючий фактор – немає вірогідного джерела з цього питання, на яке можна стовідсотково покластися".

Брашерз, який є експертом з "проблеми невпевненості", радить людям намагатися знаходити баланс між надлишком інформації та її нестачею.

"Люди повинні слухати, довіряти джерелам інформації, і разом з тим пам'ятати про те, що у ЗМІ головне завдання - передати інформацію якомога швидше, там працюють люди і вони теж можуть помилятися. Тому бажано інформацію, яку ви отримуєте від ЗМІ, перепровіряти через агентства".

Баррі Гюнтер, секретар Британського Психологічного Центру, зазначає, що вся інформація, яка надходить до людей, є цілком законною та правомірною.

Він у свою чергу вважає, що люди будуть почуватися краще, якщо будуть знати більше. "Якщо ви можете знати більше про ту ситуацію, яка вас хвилює, це додає вам впевненості. А якщо ви позбавитеся невпевненості, ви будете контролювати ситуацію, а якщо ви контролюєте ситуацію, то ви менше нервуєте. Ви менше нервуєте – краще себе почуваєте".

Отже, висновок однозначний: потрібно дивитися новини, бути у курсі справ про ситуацію навколо сибірської виразки у світі та війни в Афганістані. Але краще за все піти прогулятися увечері з близькою людиною чи засісти з улюбленою книжкою або просто розслабитися.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування