Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна отримає кредит ЄБРР на добудування ядерних блоків

Четвер, 8 листопада 2001, 11:44
Європейський банк реконструкції і розвитку, як очікується, наступного місяця підпише документ про надання фінансового пакету на суму 1,48 млрд. доларів на завершення будівництва двох розроблених ще у часи СРСР атомних електростанцій в Україні.

ЄБРР прийшов до висновку, що Україна виконала всі чотири умови, поставлені Радою директорів банку у грудні минулого року, коли він схвалив проект K2R4. Таким чином, президент ЄБРР Жан Лемьер порекомендує банку підтримати проект на зборах правління, які відбудуться наступного місяця.

В умови банку входило закриття Чорнобильської АЕС, поліпшення режиму безпеки на українських атомних електростанціях, поновлення кредитування Міжнародного валютного фонду і отримання пропозицій підтримки від інших кредиторів.

Перший віце-президент ЄБРР Норін Дойл сказала, що Україна також досягла "значного прогресу" у перетворенні енергетичного сектора, особливо щодо готівкових платежів за використану електроенергію. Однак ЄБРР був "розчарований" Україною, яка затягнула підвищення тарифів на електроенергію, і не планував надати кошти K2R4 до завершення парламентських виборів у березні наступного року.

ЄБРР прив'язав виплату до більш широких умов реформ, включаючи підвищення тарифів державних виробників електроенергії України на 60%. Аналітики кажуть, що майбутнє K2R4 може залежати також від результатів виборів, які, як очікується, послаблять лівих і посилять позиції промисловців, які виступають проти підвищень тарифів.

З літа минулого року Україна не домоглася великого успіху у залученні іноземних інвестицій до енергетичного сектора. Після продажу шести регіональних постачальників електроенергії на міжнародних торгах, подальші тендери на енергетичні компанії було відкладено, в той час як ключові авуари енергетичного сектора розпродувалися за символічними цінами через неофіційні канали.

Компанії, які придбали шість постачальників електроенергії, виступають за підвищення роздрібних тарифів з 5% до 24%, що, за їх словами, було їм обіцяно до того, як вони зробили пропозиції про купівлю.

Американська компанія AES заявила про свій намір мінімізувати інвестиції до куплених нею двох обленерго і переглянути загальну стратегію в Україні, частиною якою була пропозиція про купівлю ТЕС.

"Оскільки вчинки красномовніше ніж слова, то я сказав би, що Україна більше не зацікавлена у залученні іноземних інвестицій до енергетичного сектору", - сказав виконавчий директор AES з питань розвитку діяльності у колишньому Радянському Союзі Джон Хаффекер.

Проект K2R4 був підписаний у 1995 році представниками Великої сімки, ЄС і Україною для закриття ЧАЕС, на якій в 1986 році стався руйнівний радіоактивний вибух.

ЄБРР надасть 215 млн. доларів і візьме на себе управління над ще 585 млн. доларів від агентства ЄС "Евроатом" і близько 348 млн. доларів від США та європейських агентств експортних кредитів. Росія надасть 124 млн. доларів на паливні витрати, а Україна профінансує 209 млн., що залишилися, самостійно.

Financial Times

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування