Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Чергова перемога "донецьких" чи розподіл повноважень "за Кучмою"?

Четвер, 27 грудня 2001, 22:30
"В зв'язку з переходом на іншу роботу" опинився безробітним Ігор Мітюков. Міністр фінансів, який почав ще при Лазаренку, після відходу Кузьмука залишався найдосвідченішим членом уряду Кінаха.

"Ігор Мітюков не боїться матюков". Це одна з версій, яка пояснює урядове довголіття звільненого міністра фінансів. Взагалі ж його стаж в Кабміні вираховується Кучміними роками на чолі України. В 1994 році Мітюков став заступником голови Нацбанку Ющенка, в тому ж році – віце-прем'єром. Потім поїхав до Брюсселя, де працював спецпредставником уряду при Європейському Союзі з повноваженнями віце-прем'єр-міністра.

З лютого 1997 по 27 грудня 2001 Мітюков працював власне міністром фінансів. Знає багато з того, про що деякі українські капіталісти хотіли б забути. Пережив не одне вправляння мозків ще тих наївних часів, коли Кучма приходив на засідання уряду. Побудував піраміду ОВДП, а в 2000 пізнав зіркову годину – ледь не вперше у світовій історії було реструктуризовано євробонди. Це були цінні папери України, і Мітюков не вилазив із закордонних відряджень.

Хоч всі ці роки він працював в урядовому блоці з Ющенком, але вони так і не стали друзями. Зате теплі стосунки пов'язували Мітюкова і Тігіпка. Він воював з керівницею бюджетного комітету Юлією Тимошенко, а на його місце хотіла заступниця голови зазначеного органу Інна Богословська. Харизма у нього просто відсутня, і зовні він був схожий на Карлсона – хоча наступного року він розміняє шостий десяток років.

Тепер він пішов. Хоча, за однією з чуток, Мітюков може повернутися (як і герой шведської книги) у рідне міністерство - держсекретарем. Щоправда, тоді не буде жодної логіки у його звільненні: серед причин відставки Кінах назвав "велику кількість зауважень", які назбиралися до "формування сучасної фінансової і податкової політики" міністерством Мітюкова.

Новим міністром фінансів став банкір Ігор Юшко, який на дев'ять років молодше Мітюкова. Двадцять днів тому він був призначений держсекретарем цього ж міністерства

Ігор Юшко – людина з красивим резюме і чіткою політичною ангажованістю. Він став держсекретарем, але ніхто не чув про його намір скласти повноваження народного депутата від округу №42, що на Донеччині. У Верховній Раді він є заступником голови Комітету з питань фінансів і банківської діяльності. За три з половиною роки законодавчої роботи має 25 виступів з трибуни – не такий і поганий результат. Ще Юшко – член ради Національного банку України. А також Міжвідомчої комісії з питань фінансової безпеки при Раді національної безпеки та оборони України.

До обрання депутатом був головою правління Першого Українського міжнародного банку, батьківщиною якого є славне місто Донецьк. 23,85% банку володіє "Торговий дім "Азовсталь", провідним акціонером якого, у свою чергу, є "Донгорбанк" Ахметова.

Ще 12,5% банку має Шахта імені Засядка. 11% належить "фізичним особам". Інші акціонери банку – західні: банк "Фортіс", ЄБРР, "Німецька державна корпорація інвестицій і розвитку" і Міжнародна фінансова корпорація (один з підрозділів групи Світового банку). Потужний іноземний менеджмент стабільно тримає ПУМБ в десятці вітчизняних банків за рейтингом активів, і, на думку фахівців, його в жодному разі не можна вважати "кишеньковим".

Юшко – член президії Партії регіонів, фракції "Регіони України". Очолює молодіжне крило донецької партії – громадську організацію "Союз молоді регіонів". На виборах 1998 року стояв під номером 7 у списку Партії регіонального відродження, яку очолював мер Донецька Рибак.

У той же час обізнані люди кажуть, що "донецькі" ніколи б обрали його своїм лобістом.

Освіта - інженер-металург, організатор промислового виробництва. Навчався у двох вузах - Жданівському металургійному і Харківському інженерно-економічному інститутах.

Звільнення Мітюкова в четвер пояснювали по-різному. Лідер соціалістів Олександр Мороз пояснює відхід міністра фінансів "політичною кон'юнктурою" - на його місце поставили "донецького". Призначення Юшка "викликане бажанням влади тримати в руках не тільки адмінресурс у вигляді впливу Литвина, але також використати фінансові можливості і бюджет", сказав лідер соціалістів.

Вагомі підстави для зняття Мітюкова існували давно, цитує Мороза Інтерфакс-Україна. Однак це трапилося тільки тепер, оскільки "відбувається зачистка всього, що може скласти конкуренцію діючої влади на майбутніх виборах".

Член парламентського комітету з питань бюджету Валерій Асадчев з фракція УНР вважає, що Мітюкову "помстилися за незгоду йти на приховування коштів в бюджеті для потреб виборчої кампанії".

"Дехто дуже сподівався, що Мінфін піде на формування бюджету, який дозволить приховати великі кошти, які можна буде використати на потреби виборчої кампанії; що бюджет буде кинутий під ноги адмінресурсу для використання бюджетних коштів на виборах. Мінфін на це не пішов, за це Мітюкову помстилися відставкою". На думку Асадчего, "серед причин відставки могли бути і суб'єктивні, але поки про це говорити рано".

Призначення Юшка підтверджує посилення впливу сил, які входять до блоку "За єдину Україну!" і "донецького клану", сказав у інтерв'ю УНІАН Олександр Турчинов – голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету, заступник голови опозиційної "Батьківщини".

За його словами, призначення "високопрофесійного фінансиста" на посаду міністра фінансів за кілька місяців до виборів свідчить, що "в альянсу сил, очолюваних главою Адміністрації Президента України Володимиром Литвином, недостатньо часу для пошуку політичних компромісів при розподілі бюджетних коштів, спрямованих на фінансування передвиборної боротьби".

За оцінкою Турчинова, розмір бюджетних коштів, які можуть бути задіяні при проведенні передвиборної агітації, становить "кілька мільярдів гривень". Мітюков же, на думку Турчинова, дуже довго займав "позитивно-нейтральну позицію", що не суперечила інтересам блоку "За єдину Україну!" і СДПУ(О).

Політолог Михайло Погребинський знайшов інше пояснення відставці: вона "якимось чином може бути пов'язана з передчуттям появи компрометуючої інформації". "Можуть бути форс-мажорні обставини, пов'язані з тим, що напередодні виборів, як прогнозується, буде оприлюднено багато різної інформації про провідних українських політиків, зокрема, про їх причетність до фінансових махінацій", сказав Погребинський в інтерв'ю УНІАН.

На його думку, можливі причини відставки Мітюкова можуть бути пов'язані також з контролем за фінансовими потоками, який здійснює уряд Кінаха. Той може бути "незадоволений непрозорістю певних частин цих фінансових потоків".

Водночас Погребинський вважає, що Юшко не є ставлеником "донецького істеблішменту": "Я був би обережним у подібного роду трактуваннях, оскільки пан Юшко не є партнером основних лідерів регіонального істеблішменту і, певним чином, у нього навіть були з ним проблеми". На думку політолога, не виключено, що саме ці "проблеми" могли стати "останньою краплею" у призначенні Юшка на посаду міністра фінансів, оскільки посилення "донецької регіональної еліти" в Києві, яке відбулось останнім часом, могло викликати певні застереження.

Погребинський припускає, що саме "людина, яка мала проблеми з тим самим істеблішментом, може бути найкращим кандидатом, щоб забезпечити захист центру від експансії донецької регіональної групи". "Кінах зарекомендував себе як обережна людина, яка хотіла б розуміти, з чим вона має справу, а Міністерство фінансів і досі залишається структурою, закритою від громадського контролю і навіть контролю з боку урядових структур".

З натхненням сприйняли прихід нового міністра і банкіри, які, за повідомленням Інтерфакс-Україна, згадували трудову біографію Юшка.

Начальник управління аналізу, планування і звітності банку "Ажіо" Володимир Корж вважає, що прихід Юшка може сприяти тому, що позиція Мінфіну на ринку державних цінних паперів стане "більш прозорою і зрозумілою" для операторів ринку, внаслідок чого довіра до цих цінних паперів підвищиться.

Він також вважає, що "зміна гравця в команді Кабміну" не повинна впливати на курс гривні, оскільки курс гривні повинен визначається економічними, а не політичними чинниками.

Заступник директора департаменту казначейства "Кредит Банк (Україна)" Юрій Малюк нагадав, що "Юшко - колишній банкір, фінансист з великої букви". З його слів, "в банківській сфері про нього хорошої думки".

Разом з тим заступник голови правління банку "Форум" Георгій Бутов вважає, що політика міністерства фінансів на ринку державних цінних паперів не залежить від того, хто є міністром, і буде формуватися на "співвідношенні трьох векторів - позиції Верховної Ради, Кабінету міністрів і адміністрації президента".

А в ПУМБі, за свідченням очевидців, навіть рядові співробітники при зустрічі поздоровляли один одного з приходом "свого" міністра.

Гліб Вишлінський, заступник директора Міжнародного центру перспективних досліджень: "Кадрові перестановки в Міністерстві фінансів є абсолютно нормальними. Існує політична конкуренція, і чим жорсткішою вона є, тим краще для суспільства, бо всі гравці працюють більш ефективно, оскільки перебувають під контролем один одного.

Щодо підсилення донецької групи з приходом Юшка? Все одно є питання політичної відповідальності. Юшко є представником блоку "За єдину Україну". І якщо він буде проводити політику [в інтересах донецької групи], для Юшка це матиме негативні наслідки. Він зіпсує репутацію Партії регіонів. Крім того, існує президент, який не допустить, щоб проводилася однобока політика. Взагалі, чисто політичні мотиви перебільшуються, оскільки є багато цікавих речей поза межами чистої політики.

Відставка Мітюкова стала однією з перших відставок, яка мала зрозуміле пояснення: у нього було завдання з Податкового кодексу, воно не виконано, і за це міністр і поплатився.

Якщо оцінити, яке господарство отримує Юшко, то відразу ж видно слабке місце. Мітюков міг би бути добрим державним секретарем: він створив добре міністерство, яке і реструктурувало зовнішні борги, і мало бездефіцитний бюджет, і підвищення надходжень. Але Мітюков як політик був слабкий. В питаннях компромісу між різними силами щодо податкового кодексу, бюджетного процесу йому не вдавалося досягнути успіху.

Якщо Юшко не руйнуватиме те, що вже створено, то міністерство посилиться, бо додасться політична сила Юшка. І якщо Мітюкова буде призначено держсекретарем, то це буде нормально. І це буде наповненням ідеї розмежування адміністративної і політичної посад між міністром і держсекретарем".


Читайте також думки щодо кадрової ротації чинного та попереднього прем'єрів:

Під Новий Рік Кучма з Кінахом вирішили звільнити Мітюкова

Ющенко "аплодує вибору нового міністра фінансів"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування