Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці захопили Тора-Бору, але бен Ладена не знайшли

П'ятниця, 7 грудня 2001, 12:02
Таліби почали здачу Кандагара, що залишався донедавна їх останнім оплотом, а також Болдака і південної провінції Гільменд, повідомило у п'ятницю агентство Afghan Islamic Press. У Кандагарі бойовики афганського руху "Талібан" почали здавати зброю. Напередодні духовний лідер "Талібану" мулла Омар оголосив про здачу міста.

За інформацією агентства Afghan Islamic Press, Кандагар буде зданий його колишньому військовому керівнику муллі Наджібуллі. Він же згодом стане губернатором міста. Наджібулла, який є старійшиною одного з пуштунських племен, у минулому був моджахедом і у вісімдесяті роки воював проти радянських військ, повідомляє "Прайм-ТАСС" з посиланням на колишнього посла талібів у Пакистані.

За інформацією агентства, сам мулла Омар залишається у місті під захистом пуштунських старійшин. До речі, раніше голова тимчасового уряду Хамід Карзай вказував, що духовному лідеру талібів захист буде наданий лише у тому випадку, якщо він відмовиться від терористичної діяльності. Зі слів Карзая, всі, "хто залишиться прихильником терору, повинні залишити країну".

Сьогодні Карзай заявив, що мулла Мохаммад Омар і його соратники повинні з'явитися перед судом. "Високопоставлені таліби повинні з'явитися перед судом, якщо проти них є обвинувачення", - сказав він Reuters. Карзай зазначив, що повинні бути знайдені докази причетності Омара до тероризму.

У свою чергу, колишній посол талібів в Ісламабаді Абдул Салам Заїф заявив у четвер, що мулла Омар неосудний, оскільки не здійснював ніяких злочинів проти афганського народу. За умовами угоди про здачу Кандагара, підкреслив екс-посол, мулла Омар й інші керівники талібів не будуть затримуватися.

За домовленістю з главою тимчасового уряду Афганістану Хамідом Карзаєм вони здаються комісіям, що складаються з старійшин місцевих племен і колишніх командирів-моджахедів.

Тим часом центр військових дій перемістився у район Тора-Бору, де за деякими відомостями повинен був переховуватися Усама бен Ладен. Цей район вже повністю захоплений антиталібськими силами, заявив сьогодні глава тимчасового уряду Афганістану Хамід Карзай. Зараз у підземному комплексі проводяться "зачистки".

Однак в печерах Тора-Бору під Джелалабадом лідера "Аль-Каїди" бен Ладена не виявилося, передає Reuters з посиланням на представника Північного альянсу.

Як заявив представник Північного альянсу Мохаммад Хабіль, "Усами не було в Тора-Бору останні декілька днів, а якщо і був, то, можливо, він втік у Пакистан".

Тим часом, у ході першої наземної операції відтоді, як майже два тижні тому сили США зайняли базу на півдні Афганістану американські морські піхотинці за ніч знищили 7 бойовиків. На думку піхотинців, убиті належали або до талібів, або до організації Усами бен Ладена "Аль-Каіда". Жертв серед американських військових немає.

Сам же бен Ладен, як передбачає представник Північного альянсу, з найближчими сподвижниками пішов у гори Гар. Він заявив, що захоплена велика кількість зброї, боєприпасів і транспортні кошти. У той же час, за повідомленнями телекомпанії Fox з району Тора-Бору, за станом на ранок п'ятниці з під контролю бойовиків "Аль-Каїди" вдалося звільнити тільки частину передгір'їв, а бійці антиталібської коаліції змогли увійти лише у декілька нижніх печер. Американські військові експерти відмічають "неспішний характер" бойових дій з боку сил Північного альянсу і навіть висловлюють сумніви в щирості їх намірів оволодіти гірською цитаделлю у Тора-Бору.

Тепер США почали широкомасштабну операцію з використанням кораблів і підводних човнів ВМС, а також підрозділів спецпризначення "Сілз" по пошуку Усами бен Ладена, а також 23 торгових судна, що належать Усамі бен Ладену і мережі "Аль-Каїда".

Пошук йде одночасно в найбільших торгових портах планети і на пожвавлених океанських маршрутах на основі даних, отриманих спецслужбами США і Норвегії. Головна мета операції - не допустити проникнення у США морським шляхом терористів-камікадзе з "Аль-Каїди" і зброї масового враження.

Друга мета широкомасштабної акції, що проводиться - не дати можливості бен Ладену і його оточенню втекти морським шляхом. Повідомляється, що від імені посольств США були розіслані спеціальні попередження з цього приводу у всі морські судноплавні компанії країн Персидської затоки.

У них міститься попередження, що США будуть вдаватися до засобів, що є в їх розпорядженні для обшуків підозрілих суден. Повідомляється, що найближчим часом може бути здійснене перехоплення декількох суден бен Ладена у відкритому морі з участю підводних човнів ВМС США і груп загонів спецпризначення.

НТВ.Ру

Читайте також:

* Американці шукають тіла родичів бен Ладена
* Мулла Омар знімає з себе всі повноваження і здає Кандагар
* Тимчасовий афганський уряд і його лідер влаштовують всі сторони, але його збираються бойкотувати афганці
* Главою тимчасового уряду Афганістану став пуштунський лідер Хамід Карзай
* Всі події від 11 вересня до сьогоднішнього дня

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...