Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Насправді їжею годують не "За єдУ", а "Жінки" Людмили Кучми

П'ятниця, 11 січня 2002, 23:03
Насправді їжею годують не "За єдУ", а "Жінки" Людмили Кучми

Грудень – останній місяць, коли можна було безжалісно порушувати права людини, не переступаючи при цьому через закон про вибори. Як і в попередні місяці, Комітет виборців у рамках традиційного моніторингу фіксує просто порушення законів: фундаментальних політичних прав і свобод громадян, тиск на опозицію та ЗМІ, підкуп виборців, використання службового становища або розповсюдження наклепницької інформації.

Загалом у грудні Комітет виборців України відзначив "деяке зменшення порівняно з листопадом публічної активності з боку політичних партій та блоків". Відтак, стало менше порушень з боку цих суб'єктів. "Учасники виборчого процесу зосередилися на внутрішньо-організаційних заходах: формуванні штабів, підготовці та проведенні конференцій і з‘їздів, пошуці кандидатур в комісії та підготовці до їх подання". Друга причина – "станом на грудень закінчився процес "узгоджень" кандидатів, що підтримуються владою, а відтак діяльність адмінресурсу стала більш концентрованою і цілеспрямованою".

Водночас КВУ "заспокоює" – цю тенденцію зменшення порушень серед партій і блоків повноцінно компенсували кандидати в мажоритарних округах та представники влади.

Чверть усіх порушень – це використання службового становища на підтримку тієї чи іншої партії/блоку або кандидата. Найчастіше зловживали державні чиновники – чотири з п'яти порушень. Решта –керівництво підприємств і організацій.

В основному порушення демократичних норм проявлялося у теплих словах на адресу блоку "За єдУ", а також використанні службових коштів, транспорту, приміщень, засобів зв‘язку тощо на користь тієї чи іншої партії/блоку або кандидата.

Так, у Вінницькій області головні "заєдісти", які водночас є віце-губернаторами, користуються своїм службовим становищем для проведення агітаційної роботи. Веб-сайт обласного штабу блоку створено безкоштовно працівниками комп’ютерного центру обласної наукової бібліотеки. Рекламні телевізійні ролики створюються безкоштовно Вінницьким державним телебаченням та Агентством "ВІТА". Названі посадові особи агітують за блок під час проведення службових нарад. Під час поїздок по території області використовується службовий автотранспорт.

А ось у Київській області народний депутат Тетяна Засуха, яка за сумісництвом є дружиною губернатора столичної області, вирішила поєднати ці два статуси з користю для себе. 1 грудня на зустрічі з освітянами Василькова вона вручила їм подарунки, профінансовані з місцевого бюджету. Цікаво, що сесія міськради мала б затвердити це дійство тільки 18 грудня.

В Полтаві знущаються над дітьми. Міською радою було затверджено рішення про обов‘язкове вручення новорічного подарунку кожній (!) дитині міста до 11-класніків включно. На одному боці пакунку мер міста Анатолій Кукоба у оточенні Діда Мороза, Снігуроньки, з малюком на плечі. На другому – серед дітей.

Тим часом дорослими справами займаються люди серйозні. Бакай освоюється у рідних краях. 11 грудня на сесії обласної ради її голова Корилкевич відкрито проводив агітацію в підтримку потенційного кандидата в народні депутати Ігоря Бакая. Про цей факт писала фактично вся преса області: як державні, так і приватні видання.

А в краї нешуганих орлів є ще люди, над якими спецпідрозділам генерала-губернатора варто трохи потренуватися. Директор Херсонського міського театру взяв і оприлюднив факти примусу з боки заступника голови Херсонської облдержадміністрації В.О.Лебідя. Згідно із заявою, В.О.Лебідь наказав надати приміщення театру для проведення партконференції, яка відбулася замість запланованої вистави. Партія у заяві не називалася, хоча, за даними КВУ, це була конференція обласної організації Аграрної партії.

На Рівненщині у Гощанському районі організація ПРП подала в районну газету статтю про створення районного штабу блоку "Наша Україна". Партія готова була заплатити за публікацію, але редактор не захотів, відправляючи представників ПРП на узгодження з головою райдержадміністрації.

Як і місяць тому, найпоширенішим порушенням є агітація шляхом безкоштовного надання товарів та послуг – 37%. Цей тип найбільш розповсюджений – він мав місце з боку 17 політичних партій, проте абсолютним лідером є – правильно, "Жінки за майбутнє". На них припадає більше 1/3 таких акцій!

Порівняно з листопадом можна відзначити різке зниження активності партії "Яблуко", яка у листопаді та жовтні була одним з лідерів по цьому показнику. Також до КВУ постійно надходить інформація про те, що керівники місцевих осередків деяких політичних партій, отримуючи з центру товари для проведення відповідної агітації (в основному це продукти та ліки) часто не використовують їх "за призначенням", а просто продають, заробляючи таким чином на виборчій кампанії.

Тепер приклади КВУ. У Житомирській області від імені члена фракції "Демсоюз" Володимира Сацюка – того самого, якого часто згадують у розповідях про банкрутство банку "Україна" – було роздано в дитячих садках та школах Житомира 40 тис. новорічних подарунків дітям. Крім того міськвідділ УМВС отримав комп’ютер, засоби оперативного зв’язку, одну квартиру, більше 130 чоловік отримали матеріальне заохочення. Родина з близнюками отримала холодильник з продуктами.

Справжню щедрість олігарха продемонстрував у м. Дубровиця Рівненської області інший "волковець" – народний депутат Олександр Абдулін. Повідомив, що дарує для лікарні три автобуси швидкої допомоги, перераховує лікарні ж 5000 грн., 6000 грн. дає на будівництво церкви, та направить 1000 тон вугілля для потреб району. Від імені Абдуліна у дитячі садки та школи були передані новорічні подарунки.

Ще один соратник Волкова – Ігор Бакай – також доручив роздати подарунки від свого імені у дитячих садках Рівного. А на території 153 виборчого округу (який у чинній ВРУ представляє рухівець Володимир Черняк) пропагандується ідеологія рідного брата Ігоря Михайловича. У далеке Полісся за підтримки "О.Бакая" приїхали Богдан Бенюк та Павло Зібров.

Ще один представник олігархічного класу – ес-дек Богдан Губський – у Черкаській області 6-7 грудня привітав військових та працівників органів місцевого самоврядування з їх професійними святами. Офіцерам військової частини ППО з нагоди 10 річниці Збройних сил України були презентовані годинники, сувеніри та грошові премії.

У Кіровоградській області КВУ спостерігав "масову передноворічну роздачу подарунків від Демократичної партії та народного депутата Ганни Антон'євої.

Але ж як забути про головних героїв. Миколаївська обл: агітація партією "Жінки за майбутнє" серед військових строкової служби (надання побутових послуг, матеріальної допомоги). В Сумській і Харківській області "Жінки за майбутнє" роздавали харчові набори. На Буковині жіночий актив Леоніда Кучми відійшов від банальних "тормозків". Обласна організація в усіх районах області проводила акцію "Фото для мами", в ході якої в школах та дошкільних установах, бібліотеках, клубах культури проводилося безкоштовне фотографування дітей на фоні партійної символіки. Крім того були проведені кілька благодійних святкових заходів в районах області з врученням подарунків дітям з малозабезпечених родин, конкурс "Зимова красуня–2001" серед старшокласниць Сторожинецького району, спортивні змагання "Дід Мороз – чемпіон", свято "Доброта – свято милосердя" в Заставнівському районі, та благодійна акцію в гематологічному центрі і кількох міських інтернатах.

Випадки тиску на опозицію та незалежні ЗМІ за даними КВУ в порівнянні з листопадом почастішали більш ніж вдвічі (з 7% до 15%). Такий різкий скачок в першу чергу пов‘язаний із зростанням кількості випадків адміністративного тиску на партію "Батьківщина" та близьких їй ЗМІ. КВУ зауважує, що поняття "опозиція" дещо трансформується при переході від одної області до іншої, що пов‘язано з розподілом адмінресурсу в регіонах України – є прецеденти, коли одна й та сама партія в одній області користується беззастережною підтримкою адмінреcурсу, а в іншій – зазнає адміністративного тиску. "Як загальноукраїнське явище можна відмітити тиск на партію "Батьківщина". Не зафіксовано жодного факту адміністративного тиску проти блоку "За Єдину Україну", або партій, що до нього входять", - ідеться у звіті Комітету виборців.

Як приклад - історія у Дніпродзержинську, де місцева влада провела ряд зустрічей з представниками партійних осередків. На них було вироблено план спільних заходів щодо блокування "деструктивних дій з боку місцевої організації партії "Батьківщина".

У Новій Каховці затягують реєстрацію міського осередку партії "Батьківщина". Згідно з інформацією, що була надана головою Новокаховського передвиборчого штабу ВО "Батьківщина" Ю.О.Захаровим, з 23 жовтня він не може отримати в міському управлінні юстиції свідоцтво про реєстрацію осередку.

У Хмельницькій області місцева організація партії Тимошенко, незважаючи на своєчасність проведеної роботи по передплаті газети "Слово "Батьківщини", не змогла доставити газету до передплатників. Державне підприємство "Преса" відмовило не тільки в її розповсюдженні з Нового року, але й, пославшись "на технічні причини”, припинило доставку вже передплаченої газети передплатникам до кінця 2001 року.

Там же на Хмельниччині, згідно із звітом КВУ, керівництво Красилівської райадміністрації, використовуючи "телефонне право", намагалося запобігти зустрічі народного депутата Михайла Павловського з "Батьківщини" з робітниками одного з місцевих заводів. А директор однієї з шкіл погрожував застосуванням фізичної сили аби тільки опозиційний депутат покинув вчительську. Заступник голови Красилівської райдержадміністрації З.Д.Балюк заборонила проведення будь-яких зустрічей з народними депутатами України без погодження з РДА.

Зазнала утисків партія "Яблуко" – на Закарпатті міський голова м.Берегово заборонив рекламу партії Бродського на території міста. Берегівський мер погрожував голові районної організації "Яблука" позовною заявою в суд у випадку, якщо не буде знято рекламний щит із зображенням головного "яблучника" країни Михайла Бродського.

На Миколаївщині Компартія не змогла оформити підписку на наступний рік на газету "Комуніст". А під час візиту Віктора Ющенко на Черкащину 25 грудня йому було відмовлено в наданні прямого ефіру на обласній телерадіокомпанії "Рось".

Залишається стабільною частка примусу до вступу до політичних партій (12%). Проте, в порівнянні з попередніми місяцями помітно змінилась доля тих чи інших партій в структурі порушень такого типу. Якщо в листопаді лідером по цьому показнику була Партія Регіонів, то в грудні таких порушень з її боку зафіксовано значно менше. Натомість різко збільшилась кількість повідомлень про примусовий вступ до Аграрної партії.

Цей вид порушень КВУ пояснює тим, що місцеве керівництво партій штучним завищенням своїх рядів намагається підняти свій імідж у очах київських начальників. "Важко чимось іншим пояснити, наприклад інформацію, яка надійшла з Тернополя: в одному з міських фотоательє були використані майже 500 бракованих фото для заповнення анкет про вступ до однієї з партій. Анкети були відправлені до Києва для звіту про "ріст" кількості членів цієї партії", - повідомляє Комітет виборців.

Серед прикладів цікавим є випадок у Криму. В першій декаді грудня керівництво Республіканського шкірвендиспансера на чергових зборах "попросило" працівників вказаного закладу заповнити анкети для вступу в партію "Трудова Україна". Тим же, хто не захотів стати соратником Тігіпка-Деркача-Пінчука, їм "в м‘якій формі запропонували в якості альтернативи перехід на іншу роботу".

Тим часом Аграрна партія, партнери "Трудової України" в черзі "За єдою", приростала новими членами за рахунок підприємства "Волиньліс", де керівництво примушувало усіх своїх працівників вступати до АПУ. Людей записували до партії сім‘ями. В Ківецівському районі за два дні чисельність АПУ за рахунок працівників лісу зросла на 1000 членів.

Інший випадок, наведенний КВУ, є доволі цікавим. Примус до вступу в ряди "Жінок за майбутнє" спостерігався на заводі "Запоріжсталь". До чого металургійний гігант "жінкам"? Відомо, що грошима цій структурі допомагає нардеп Василь Хмельницький, який і є співвласником запорізького заводу.

Кількість зафіксованих випадків розповсюдження анонімної та наклепницької інформації була незначною, вважає КВУ. "Очевидно, викиди компромату та використання "чорного PR" будуть більш характерні для останніх тижнів виборчої кампанії".

Так, у Вінницькій області поширювали компрометуючі листівки проти колишнього мера Вінниці Дворкіса, на Кіровоградщині – проти партії "Нова генерація України", а в Харкові – проти заступника губернатора, майбутнього кандидата у мери міста Шумілкина

Цікаву історію КВУ розповідає з категорії "інші порушення". У фірмовому потягу № 37 Київ-Донецьк з’явились цікаві опитувальні листи, зміст питань яких доволі далекий від проблеми комфортності проїзду пасажирів та якості надання послуг; головне питання цієї анкети звучить наступним чином: "Якщо вибори б відбулись сьогодні, то за яку партію Ви би голосували". Цікавим є також той факт, що ці опитувальні листи розповсюджуються за безпосередньою участю провідників вагонів. На самому опитувальному листі зазначено, що опитування проводить Інформаційна агенція "Транс-пресс-Україна". Що це за агенція, та яку угоду вона має з Укрзалізницею, КВУ з’ясувати не вдалось.

Рейтинги КВУ:

Об'єкти адміністративного тиску:

ЗМІ - 25%;
партія "Батьківщина" - 25%;
депутати, кандидати - 19%;
Соцпартія - 12%
Компартія - 9%;
"Наша Україна" - 5%;
СДПУ(О) - 5%.

Суб'єкти адміністративного тиску:

влада - 32%;
політичні партії, блоки - 32%;
підприємства, підприємці, установи - 16%;
депутати, кандидати - 12%;
ЗМІ - 4%;
анонімні - 4%.

Підтримка з боку адмінресурсу:

Блок "За єдину Україну" – 26%;
АПУ – 24 %;
"Жінки за майбутнє" – 9%;
"Єдність" – 9%;
Партія регіонів – 8%;
СДПУ(О) – 8%;
НДП – 5%.
Незначну підтримка з боку адмінресурсу отримали партії "Трудова Україна", "НРУ за Єдність", поодинокі факти стосуються блоку "Наша Україна", партій "Демократичний Союз" та Партії національно-економічного розвитку.

КВУ звертає увагу на різке зменшення частки, що припадає на Партію регіонів (28% у листопаді), а також різке збільшення частки Аграрної партії (13% у листопаді). Загалом на блок "За єдину Україну" припадає 65% дії адмінресурсу (у листопаді – 67%)

Зафіксовані порушення:

"Жінки за майбутнє" – 32%;
СДПУ(О) – 11%;
"Яблуко" – 9%;
"Демсоюз" – 8%;
Партія регіонів – 6%;
ПЗУ – 6%;
Батьківщина – 6%;
"За Єдину Україну" – 5%.

Близько 12% зафіксованих порушень припадає на потенційних кандидатів на виборні посади (в тому числі діючих депутатів). Це трохи більше, ніж в листопаді. Брались до уваги не лише дії потенційних мажоритарних депутатів ВР, але й осіб, які планують балотуватись в місцеві ради, на посади міських голів.

Читайте також звіти попередніх місяців:

Кандидати в депутати закуповують ковбасу та Віа Гру

28 + 13 + 13 + 10 + 3 = 67%. І це без Литвина! ТУНДРА - монополіст адмінресурсу

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування