Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Хто такі "друзі" народу і як вони воюють з об'єднаними соціал-демократами

П'ятниця, 22 березня 2002, 12:04
Тема реабілітації ОУН-УПА та визнання її воюючою стороною у Другій світовій війні знову потрапила до переліку "гарячих" з легкої руки Івано-Франківської міської Ради, що кілька днів назад ухвалила рішення про визнання ветеранів дивізії "Галичина" учасниками бойових дій за свободу і незалежність України.

Можливо, з огляду на бурхливі часи, в Україні ця подія так і залишилася б непоміченою, якби не гостра, на межі істерики, реакція офіційної Росії.

Цікаво, що гнівну заяву Міністерства закородонних справ РФ спричинили не лише ініціативи івано-франківських депутатів, але й висловлене Прем'єр-міністром України Анатолієм Кінахом у передвиборчому запалі переконання у тому, що реабілітація Української Повстанської Армії повинна відбутися якомога швидше. Думку українського Прем'єра творчо розвинув лідер НДП Пустовойтенко, який повідомив, що за за політичну і соціальну реабілітацію ветеранів ОУН-УПА виступає також і блок "За єдину Україну!" в цілому.

Певної пікантності ситуації додає те, що зовсім недавно блок "ЗаЄдУ!" разом із КПУ та СДПУ(о) потрапив до трійки офіційних фаворитів Росії або, за визначенням керівника адміністрації президента РФ Олександра Волошина, до переліку політичних сил, що "виступають за зміцнення двосторонніх українсько-російських відносин".

І якщо позиція фаворита №2 (КПУ) щодо цього і багатьох інших дражливих питань є давно однозначною і не викликає у офіційної Росії жодного сумніву, про що свідчить особисте височайше прийняття Президентом РФ В.Путіним кілька днів назад лідера українських комуністів Петра Симоненка, то з об'єднаними соціал-демократами все набагато складніше.

Випадок, звичайно, не такий "запущений", як у "ЗаЄдУ!, але, на прискіпливе російське око, далеко і далеко неоднозначний.

Швидше за все, у дуже швидкому часі бідолахам-есдекам таки світять неминучі штрафні очки з боку офіційної Росії, на зразок тих, що їх вже отримали несподівано національно свідомі "єдуни".

Виявляється, у СДПУ(о) (або принаймні у її лідера Медведчука) існує рівно дві позиції щодо ОУН-УПА, причому абсолютно протилежні: одна для національно свідомого Львова, інша - для кримських виборців, ставлення яких до повстанців є, м'яко кажучи, неоднозначним.

Віктору Володимировичу не позаздриш: перед виборами однаково потрібні голоси як львів'ян, так і кримчан, тому, в залежності від місця перебування, керівник СДПУ(о) до теми ОУН-УПА підходить творчо і диверсифіковано.

Скажімо, читаєте ви сімферопольську газету "Крымское время" (№49 від 15 березня 2002 року), де на 4-й сторінці розміщено розлоге інтерв'ю з лідером об'єднаних есдеків "Виктор Медведчук готов дружить со всеми", і ваш погляд з розбігу зупиняється на наступній фразі Віктора Володимировича: "Я никогда не был инициатором рассмотрения подобного вопроса (реабилитации ОУН-УПА), и наша фракция никогда не ставила его в парламенте". І потім, кількома рядками нижче: "Думаю, что версия о постановке нами этого вопроса распространяется нашими политическими противниками с целью нашей дискредитации".

Боже, думаєте Ви, невже вам зраджує пам'ять, і син члена ОУН-УПА (як називає себе Медведчук) так-таки ніколи й не говорив про те, що саме він роками розробляє законопроект про реабілітацію ОУН-УПА і ось-ось внесе його до парламенту?

Але потім згадуєте відому фразу Віктора Володимировича про те, що "Вся країна воює з ес-деками", дещо заспокоюєтеся і починаєте розшукувати тих ворогів.

Після нескладних пошуків ви з жахом пересвідчуєтеся у тому, що зловорожі "лицарям червоної троянди" елементи, виявляється, звили собі затишне кубельце ...у святая святих об'єднаної соціал-демократії – партійному органі СДПУ(о) "Наша газета +", з особливим цинізмом надрукувавши в номері 32(121) від 10.08.2001 буквально наступне:

"Львов

ОУН— УПА надо реабилитировать


Первый вице-спикер сообщил, что еще с 1998 г. работает над законопроектом об ОУН—УПА и поддерживает позицию относительно реабилитации, признания прав и обеспечения социальных гарантий для представителей этой организации. В программе СДПУ(О) записано, что ОУН—УПА должна быть реабилитирована, и справедливость — как один из принципов деятельности социал-демократов — по отношению к тем, кто участвовал во Второй мировой войне, нужно восстановить. "Это касается и меня лично, потому что мой отец, тоже участник ОУН, в 1944 г. был осужден, репрессирован и реабилитирован только в 1991 г.". Партия принципиально будет настаивать, чтобы такой законопроект, неоднократно выносившийся на голосование, приняли".


Поспівчувавши мужнім есдекам, звідусіль оточеним ворогами, в тому числі й внутрішніми, ви з цікавістю починаєте читати партійну програму СДПУ(о), сподіваючись віднайти там анонсовану В.Медведчуком тезу про необхідність реабілітації ОУН-УПА, але – не знаходите, бо метастази, очевидно, пішли ще глибше: вороги, що "воюють з есдеками", швидше за все, інфільтрувалися і в авторський колектив, що писав програмні документи партії, та вилучили необхідну статтю.

Далі, здається, вже нікуди. Але життя безжально переконує вас: є.

Виявляється, "вороги" не дружать один з одним, і ті з них, що окопалися у "Нашій газеті+", у №49(138) від 7.12.2001р. з радістю "засвічують" існування інших, мабуть, конкурентних до них угрупувань:

"Недавно в Верховной Раде был зарегистрирован законопроект "О признании воюющей стороной во Второй мировой войне Украинской повстанческой армии и Организации украинских националистов (ОУН-УПА)". Подготовил его и внес на рассмотрение ВР член фракции СДПУ(О), член Комитета по вопросам регламента, депутатской этики и организации работы Верховной Рады Украины Ростилав Шиллер. И здесь объединенные социал-демократы последовательны до конца".

До речі, про послідовність.

Цікаво, що буде, коли ці самі вороги додумаються розказати виборцям Галичини про те, що саме "лицар червоної троянди" говорить у Криму, а виборцям Криму – про його львівські одкровення?

PS. До речі, на розгляді Верховної Ради України перебуває ще два законопроекти про визнання ОУН-УПА воюючою стороною у Другій світовій війні – за авторством Біласа та Кафарського.

І подано їх було відповідно 15.02.2000 та 02.06.2000, а не 11.10.2001, як це перед самим початком виборчої кампанії зробив обраний на колись повстанській Тернопільщині член "послідовної" фракції СДПУ(о) Шиллер.

Читайте також точку зору СДПУ(О) з цього приводу:

Чи виступає СДПУ(О) за реабілітацію ОУН-УПА, або три помилки Сергія Скрипника - проти однієї помилки кореспондента НГ+

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування