Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Наступний крок України

П'ятниця, 29 березня 2002, 11:37
У неділю українці відправляться на виборчі дільниці, щоб взяти участь в найбурхливіших та найважливіших виборах з часів здобуття незалежності в 1991 році. Виборча кампанія, що передувала виборам нового парламенту, тривала два місяці та рясніла сотнями порушень, включаючи фізичне насильство щодо кандидатів, підозрілі автоаварії партійних лідерів, тиск на робітників, щоб вони голосували за проурядові партії, брудні прийоми, спроби виключити опозиційних кандидатів з ефіру і незаконне використання державних ресурсів і структур під час виборчої кампанії, що в основному здійснювалося соратниками скандально відомого президента країни Леоніда Кучми.

Знаменна й масова участь російських політтехнологів, очолюваних близькою президенту Володимиру Путіну людиною, - так, що стає абсолютно очевидним, що Москва прагне вплинути на українські вибори, допомагаючи партіям, готовим до близької співпраці з Москвою. Пан Путін, який цього року зробив пріоритетним поглиблення російсько-українських відносин, відвідав 17 березня портову Одесу з намірами, які багато хто розцінив як останню спробу підняти спадаючу популярність партій, пов'язаних з ім'ям президента Кучми.

Поки пан Путін у відносинах з Україною проявляє дружелюбність, деякі з його колишніх іміджмейкерів ведуть кампанію пліток та брудних трюків, спрямовану проти прозахідних реформаторів. Вони вигадали та розповсюдили міф про такий собі "план Бжезинського" - намір дестабілізувати Україну і гарантувати перемогу проамериканським і антиросійським політикам, в якому звинуватили колишнього радника з питань державної безпеки США.

Кампанія в російському стилі

Антиамериканські настрої заполонили український ефір. Декілька днів тому лідер розкольницької кишенькової партії прокучмівських олігархів звинуватив групу шанованих політологів у зв'язках з американською військовою розвідкою. Їх гріх полягав в тому, що вони оприлюднили результати опитувань, які свідчили про високу популярність реформаторських сил.

14 березня телеканал, співвласником якого є зять президента Кучми, звинуватив блок найпопулярнішого реформатора Віктора Ющенка "Наша Україна" в тому, що він фінансується на американські гроші. А 18 березня глава адміністрації президента Путіна Олександр Волошин заявив, що Росія співпрацюватиме з двома прокучмівськими партіями і комуністами, покритикував при цьому "Нашу Україну" за "відкрито антиросійську позицію".

Російські фахівці з проведення виборчих кампаній, що зробили собі ім'я на використанні брудних прийомів і викиді в останню хвилину компромату (компрометуючих матеріалів, як правило, сексуального або фінансового характеру), починають впливати і на цю кампанію. Проти реформаторських партій щодня використовуються різні брудні прийоми, в тому числі підозріле відключення світла в залах, скасування дебатів та відключення електрики на місцях, коли на ТВ з'являються певні кандидати.

Ще зловісніші події пов'язані з Юлією Тимошенко - колишнім енергетичним магнатом, що попрацювала віце-прем'єр-міністром та різко зменшила кількість зловживань в енергетичній галузі. Наприкінці січня вона стала жертвою автокатастрофи. У той день, коли суд визнав, що розслідування, що продовжується за її карною справою, не може перешкоджати їй проводити агітаційну кампанію по всій країні, автомобіль, завантажений ящиками з продуктами, врізався з боку пасажира в її Мерседес. Пані Тимошенко отримала сильний струс мозку, пережила внутрішньочерепну кровотечу і довго страждала від пошкоджень шиї. (Насправді все було навпаки – цього дня суд заборонив Тимошенко виїздити за межі Києва – УП).

Високі ставки нинішньої кампанії визначаються двома чинниками. Діючому президенту Кучмі залишилося працювати трохи більше ніж два з половиною роки, і гонку за те, хто стане його наступником, вже розпочато. Більш того, спадкоємність ускладнюється ще і тим фактом, що пан Кучма загруз у серйозних обвинуваченнях у корупції та злочинах, до яких причетний і він, і його радники.

У листопаді 2000 плівки, на яких вірогідно містяться розмови президента Кучми, були вивезені з країни колишнім співробітником президентської охорони. На них президент виступає як центр величезної злочинної організації - він віддає накази про залякування журналістів і політичних опонентів, вислуховує звіти про підпал будинків своїх суперників, домовляється про прикриття фінансових порушень і отримує пропозиції про величезні хабарі від своїх приспішників.

Але автентичність плівок ще тільки має бути встановлена - за допомогою прозорої процедури (президент наклав вето на законопроект, який би давав українському парламенту серйозні повноваження для проведення відповідного розслідування).

Перші проблеми в пана Кучми почалися у зв'язку з внутрішніми питаннями (включаючи його ймовірну причетність до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе). Але в середині березня голова парламентської комісії, що займається розслідуванням дій пана Кучми, заявив, що на одній з плівок президент обговорює $100-мільйонну операцію продажу складних протиповітряних систем Іраку. Другий співрозмовник - Валерій Малєв, керівник державного агентства, що займається експортом озброєння - загинув за декілька днів до оприлюднення цієї сенсаційної новини, його машина врізалася в навантажену вантажівку, що рухалася назустріч.

Обвинувачення в нелегальному продажу зброї Іраку тепер розслідуватиметься адміністрацією Буша. Якщо співпраця дійсно мала місце, то Україна для всього світу перетвориться на країну-ізгоя. І це приведе до того, що навіть віддані прихильники президента будуть підштовхувати його до дострокової відставки. Ще задовго до появи нових обвинувачень, деякі з найближчих соратників президента почали зондувати грунт щодо можливих гарантій його імунітету від судового переслідування, який забезпечив би плавний перехід в посткучмівську епоху.

Підйом Ющенка

Характер імунітету залежатиме від розподілу сил в парламенті, що вже немало турбує діючого президента та його союзників. Це важливо, оскільки сильні політичні партії в парламенті матимуть кращу стартову позицію у майбутній боротьбі за посаду президента.

Все це означає, що ці вибори є надзвичайно важливими для країни з 50-мільйонним населенням, яка є заставою стабільності в східній і центральній Європі та об'єктом владних амбіцій Росії.

Цікаво, що опитування громадської думки показують - незважаючи на всі перепони на шляху реформаторів - українські виборці, схоже, з готовністю приймають демократію, ідею чистого уряду та серйозні економічні реформи.

Згідно з останніми опитування - не беручи до уваги численні фальсифікації виборів - "Наша Україна" лідирує з приблизно 30% голосів. Незважаючи на величезну вагу адміністративного апарату і ЗМІ, які воюють з ним, виборці пам'ятають Ющенка як людину, що допомогла повернути до життя практично загиблу економіку України. Ще 7%-8%, схоже, готові віддати свої голоси радикальним суперникам пана Кучми.

Комуністи-ретрогради ймовірно зможуть зібрати до 25%, а партії-союзники пана Кучми - близько 20%, в той час як номінально прокучмівська СДПУ (О), яку контролюють бізнес-олігархи, акумулює ще 8%-10%. Вірогідніше, вирішальне значення матимуть мандати, отримані самовисуванцями та партіями, в яких представлені члени української бізнес-еліти.

А це означає, що у наступній Раді цілком вірогідно може з'явитися найбільший в історії України реформаторський блок, а пан Ющенко може виявитися переможцем на наступних президентських виборах і замінити президента Кучму.

І хоч під час виборів можуть відбутися серйозні фальсифікації результатів голосування, дуже малоймовірно, що б такі порушення спровокували масові акції протесту або що пан Кучма стане українським Слободаном Мілошевичем. З іншого боку, як говорить один з аналітиків, українське громадянське суспільство, що стає все активнішим, вже є достатньо сильним, щоб не допустити перетворення пана Кучми на українську версію Роберта Мугабе.

Адріан Каратницький є президентом Freedom House

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування