Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Олбрайт: Кучмі важливо, що про нього думають у Вашингтоні

Вівторок, 5 березня 2002, 09:48
Українські передвиборчі жнива відчуваються і на Вашингтонщині, де все більше зацікавленого народу збирається погомоніти про можливий парламентський "врожай" 31 березня. У понеділок про свою поїздку до Києва звітувала голова Національного демократичного інституту Мадлен Олбрайт, колишня Держсекретар США. Олбрайт розповіла про свої враження від поїздки до України, , детально зупинилася на порушеннях виборчого законодавства і пояснила для тих, хто не знає, що таке адміністративний ресурс.

Про свою зустріч з президентом України Олбрайт говорила стримано, акуратно підбираючи кожне слово. "Це був дуже довгий обід," - посміхається вона. – "Литвин їв дуже повільно, а обслуговували нас ще повільніше. Очевидно, вони хотіли, щоб це була довга розмова".

"Кучма розумів, що це буде відверта зустріч. Я зустрічалася з ним багато разів у якості Держсекретаря США. Він мене знає. Він розумів, що це буде пряма розмова, а не візит ввічливості. Я думаю, що він відчуває, начебто його обмовили, начебто його не зрозуміли, начебто США не приділяють належної уваги Україні."

На питання чи хвилює Кучму імідж України за кордоном Олбрайт відповіла: "Так, я думаю, що його це питання хвилює. Він відчуває себе ізольованим. Він також дуже стурбований Резолюцією Конгресу США про українські вибори. Частину Резолюції, де мова йшла про дотримання нового виборчого закону, було неправильно перекладено, і зараз важко сказати ким. Помилка полягала в тому, що, начебто, Конгрес США наполягає на прийнятті нового виборчого закону. Кучма зосередився на тому, щоб це спростувати, повторював, що його неправильно зрозуміли.

Я дозволю собі сказати, що з мого досвіду, Кучма завжди думає, що його неправильно зрозуміли. Не має значення, про що йде мова. Але, його справді хвилює його імідж. Він хотів би розглядати себе як одного з найбільших реформаторів у всьому пост-радянському просторі та зараз він бачить, що його таким зовсім не вважають.

Я була дуже здивована, наскільки Кучму і Литвина хвилює Резолюція. Кучмі важливо, що про нього думають у Вашингтоні."

Резолюція настільки "хвилює" Кучму, що українське посольство в американській столиці навіть намагалося лобіювати зміну деяких, найбільш неприємних для української влади положень. Дісталося й діаспорі. 21 лютого на зустрічі з лідерами україно-американських організацій посол Грищенко докоряв діаспорі за занадто критичне ставлення до подій в Україні й безпосередню участь деяких її представників у розробці Резолюції.

Палата представників Конгресу США голосуватиме за прийняття Резолюції про українські вибори у вівторок, 5 березня. Навіть особи, які працювали над розробкою документу, не беруться передбачити результат. Але й непроголосована резолюція – свідчення стурбованості офіційного Вашингтону подіями в Україні. Багатьом на Капітолійському пагорбі не хотілося б бачити Київ столицею ще однієї білорусії, а тому панькатися з Кучмою тут більше ніхто не збирається.

Читайте також

Резолюція Сенату США по Україні: необхідні прозорі вибори


NB. Про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, замість кого показують Бродського, хто протидіє Ющенку, скільки журналістів йдуть у парламент, під яку музику виходить до виборців Кучма, про списки майбутніх депутатів, хто назвав Кучму г...вном, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
07:33
Ракетний удар: ворог атакував енергооб’єкти у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях
06:26
У південно-східних областях втретє за ніч була оголошена ракетна небезпека: у Херсоні пролунали вибухи
05:48
відеоВ Росії на Кубані безпілотники атакували два НПЗ, бітумний завод і військовий аеродром
04:28
ISW оцінив можливості України звільнити всю свою територію від окупантів
03:22
доповненоПольща цієї ночі двічі піднімала в повітря військову авіацію 
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
оновлюєтьсяРосіяни запускали ракети: було оголошено масштабну повітряну тривогу
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповнено, фотоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова, постраждала пацієнтка
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
Усі новини...