Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Жінка, як декоративна прикраса української політики

Четвер, 7 березня 2002, 23:23
У переддень 8 Березня політичне середовище України рясніло "жіночими справами". Юлія Тимошенко отримала прямий телеефір хоча б на УТ-1. Наталія Вітренко прогресивно залишила студію "1+1". Президент винагородив понад 100 українських героїнь сьогодення, серед яких - й Катерину Ващук, та, що "За ЄдУ". А "Жінки за майбутнє" у Дніпропетровську активно виступили за власні конституційні права. А Віктор Медведчук все куховарив, куховарив, куховарив… (дивись нові кліпи СДПУ об'єднаної)

Але ж коли, як не у переддень свята жіночості обговорювати й "жіночий фактор" майбутніх виборів. Скільки жінок намагатимуться потрапити до парламенту? Як будуть голосувати представниці слабкої статі? Ці та інші питання підіймалися в четвер під час прес-конференції, в якій взяли участь представники Всеукраїнського громадського моніторингового комітету, фонду "Демократичні ініціативи" та Центру "Соціальний моніторинг".

Передвиборчий список – це коли чоловік не віддасть місце жінці

Отже, у виборчих списках жінки в середньому представлені у пропорції одна на чотири чоловіки. Зокрема, саме таким чином будувалися презентаційні п'ятірки більшості учасників цієї виборчої кампанії. Окрему позицію займають вже згадувані "Жінки за майбутнє" – в їхньому списку 87,6% представниць статі, винесеної в назву цієї політичної партії. Досить багато жінок є і в есдеків, там їх трохи більше 40%.

Але в дійсності пропорція 1:4 є досить примарною, адже жінки переважним чином винесені за межі прохідних частин списків (прохідна частина визначалася ВГМК за усередненими даними останніх соціологічних досліджень). Так, "Наша Україна" дає шанси потрапити до парламенту лише 4 жінкам (у порівнянні з 75 чоловіками), КПУ – п'ятьом (з 66 прохідних), есдеки – лише одній представниці на фоні 26 чоловіків.

Наступна Рада може побачити по одній жінці й від "За ЄдУ" та ПЗУ. Найбільша контрибуція очікується від "Жінок за майбутнє" – у прохідній частині з 21 особи вони можуть похвалитися 11 жінками. Загалом списочники, скоріш за все, зможуть провести приблизно 23 представниці слабкої статті, що становить близько 10% від пропорційної складової парламенту. Не було б вітчизняного жіночого політичного проекту, ця цифра була б ще меншою.

Серед самостійних кандидатів в депутати жінок 13,4%. Причому найбільше політично активних жінок – в Кіровоградській області (26,7%), на Донеччині (25,8%) та в Криму (21,2%). А ось на заході країни емансипацію жінок зовсім не вітають.

Отже, як констатують спостерігачі, в Україні має місце виразна гендерна нерівність. І це – незважаючи на те, що соціологічні опитування начебто свідчать: понад 80% громадян нашої країни погоджуються з тим, що в нашому суспільстві мають місце суто жіночі проблеми, а ще в квітні минулого року за жінок збиралися б голосувати близько 40% потенційних виборців (за даними "Соціального моніторингу").

Поки що невідомо, чи будуть серед тих 20 з гаком жінок, котрим практично зарезервоване місце у парламенті, політичні діячки, яких прийнято вважати жіночим обличчям української політики. Йдеться про Юлію Тимошенко та Наталію Вітренко.

За даними "Соціального моніторингу", сьогодні вони відомі 94% та 90% виборців відповідно, в той час як лідерку "ЖЗМ" Валентину Довженко знають лише 32%. Але час покаже, чи зможуть політичні сили, очолювані цими жінками, перетнути 4-відсотковий бар'єр. Адже складні умови політичного життя України доводять, що відомість для політика-жінки – це зовсім не головне.


Жінки як електоральний гумус

Проте, на відміну від вітчизняного політикума, де жінки знаходяться в очевидній меншості, жіноча складова вітчизняного електорату має набагато більшу вагу. Тому політичні уподобання жінок викликають не меншу цікавість.

88% жінок збираються або точно прийдуть на виборчі дільниці 31 березня. За кого вони збираються голосувати? Як виявляється (згідно з даними "Демініціатив"), поки що - за жінок та за лівих. Наприклад, серед прихильників Наталії Вітренко жінок – 63%, серед електорату "Жінок за майбутнє" – 78%. Подобаються жінкам комуністи та соціалісти: частка жінок серед прихильників КПУ складає 60%, а серед прихильників СПУ – 57%.

А ось "Зелені" та "фруктові" жінкам подобаються меншою мірою. Серед електорату перших - жінок 43%. А серед шанувальників "Яблука" представниць прекрасної статі – лише 37%.

Певною цікавинкою виявилося те, що "улюбленець жінок" Віктор Ющенко насправді приваблює рівною мірою представників обох статей.

Близько половини жінок ще не визначилися із тим, за кого вони голосуватимуть. Тож, в чоловіків-політиків ще є час, щоб завоювати цю частку електорату. Хоч це буде не так просто – 33% жінок зовсім не цікавляться політикою, а ті, що мають хоча б мінімальний інтерес, не так уважно дивляться телевізор або вивчають газети, як чоловіки…




_________________
NB: Про те, як би Фрейд витлумачив вітчизняні політичні скандали, як використовують соціологію, щоб "мочити" Ющенка, чому Кучма соромиться "За ЄдУ", які наслідки матиме тимчасова відпустка Омельченка, читайте в новому політичному проекті П.П.П.


__________________
NB. Про те, як і хто розігрує "російську карту", у кого який адмінресурс, хто може допекти Кисельова, про всі подробиці передвиборчого туру Юлії Тимошенко, про те, як скидали Грача, скільки журналістів йдуть у парламент, під яку музику виходить до виборців Кучма, про все це читайте у новому розділі "Української правди" ВИБОРИ 2002

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування