Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Європа не готова назвати вибори-2002 демократичними

Понеділок, 1 квітня 2002, 14:34
За попередніми оцінками європейських спостерігачів, у ході парламентських виборів в Україні не було таких порушень, які могли б серйозно вплинути на результати виборів, однак про прозорість виборів і їх відповідність міжнародним стандартам говорити ще рано.

"Поки ще рано робити заяву про те, що вибори були прозорими, чесними і такими, які відповідають міжнародним стандартам", - заявив у понеділок на прес-конференції у Києві голова довгострокової місії ОБСЄ - Бюро з демократичних інститутів і прав людини Майкл Вайгант.

У той же час віце-президент Парламентської Асамблеї Ради Європи Андреас Гросс підкреслив, що "результати виборів є саме процесом виборів". "Ми повинні оцінювати вибори згідно з процесом їх проведення. Коли люди не довіряють процесу, вони ставляться з підозрою і до результату", - відзначив він.

Як заявив Вайгант, серед основних порушень, зафіксованих у ході спостереження за виборами - порушення таємниці голосування, проблеми з пересуванням виборців на чужі виборчі дільниці (відкріпні талони), "неадекватні приміщення", внаслідок чого утворювалися великі черги виборців. Він також він зазначив, що процес виборів ускладнювався через велику кількість бюлетенів.

Разом з тим, зі слів Вайганта, за загальною оцінкою спостерігачів, більшість членів виборчих комісій "докладали чимало зусиль для правильного і якісного проведення виборів".

У той же час, відзначив Гросс, загалом міжнародні спостерігачі "були задоволені виборчим процесом на одній з 4 виборчих дільниць", на яких велося спостереження, а на трьох з чотирьох були свідками випадків або "процедурних питань, які їх не влаштовували".

"Ми були свідками того, як людська гідність не поважалася", - підкреслив Гросс, додавши, що, на його думку, саме такі випадки неповаги людського достоїнства формують атмосферу недовіри виборців.

"Ми знаємо, що демократичний шлях довгий і важкий. Вибори - показники того, як країна йде цим шляхом", - відзначив він.

Місія ОБСЄ/БДІПЛ за спостереженням за виборами почала роботу у Києві 26 лютого, проводячи моніторинг виборчого процесу зусиллями 38 експертів і довгострокових спостерігачів у Києві і 13-ти обласних центрах України. Невелика передова група експертів прибула раніше і проводила моніторинг інформаційної ситуації з 9 лютого.

У день виборів Місія розмістила на близько 1,5 тис. виборчих дільниць в Україні близько 400 короткострокових спостерігачів з 45 країн - членів ОБСЄ, в тому числі 45 спостерігачів від ПА ОБСЄ, 19 - від ПАРЄ, 3 - від Європейського парламенту.

Інтерфакс-Україна-вибори

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...