Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Як продавали Кольчугу до Іраку

Понеділок, 15 квітня 2002, 18:42
В понеділок, 17 квітня 2000 року в Аммані (Йорданія) відкрилася виставка озброєння SOFEX-2000. Серед численних учасників була і делегація з державної компанії України по продажу зброї, Укрспецекспорт, очолювана її президентом, Валерієм Малєвим. Українці привезли з собою показати потенційним покупцям на Близькому Сході танки Т-80UD, модернізовану модель танка Т-72, БТР-94, радар 1Л220, також відомий як "Зоопарк" і радар пасивного наведення Кольчуга.

Система Кольчуга, вироблена донецькою компанією Топаз, того року була модернізована, і виробники заявляли, що цьому пристрою немає аналогів у світі. За наполяганням Малєва, вони витратили кілька сотень тисяч доларів на модернізацію системи. Після цього Кольчуга була здатна точно супроводжувати цілі на землі на відстані до 600 кілометрів і повітряних цілей на дистанції до 800 кілометрів.

Вперше її продемонстрували на виставці озброєння IDEF-99 і отримали багато попередніх замовлень. Що робило Кольчугу дійсно унікальною, так це її здатність знаходити літаки "Стелс", при цьому залишаючись для них непоміченою.

Згідно з доповіддю Центру за громадську чесність у Вашингтоні, що мала заголовок "Український президент санкціонував нелегальний продаж радару "Кольчуга" Іраку", "один європейський експерт з безпеки сказав, що якщо Ірак отримав такі станції, це лякає".

Це лякає ще більше, коли прес-секретар розвідуправління міністерства оборони США розказав Центру "Ми достатньо знаємо про це(про радар Кольчуга). В Іраку це є".

Йорданія була відома в західних спецслужбах як країна, в якій оперували численні іракські компанії. Їхня місія полягала в закупівлі зброї для режиму Саддама Хусейна. Спецслужби Іраку встановили безпечні шляхи для транспортування зброї з Йорданії до Іраку, оминувши міжнародних контролерів, які стежили за дотриманням ембарго на поставки зброї Іраку.

В записаній розмові між Кучмою і Малєвим, яка відбулася 10 липня 2000 року, Малєв говорить Кучмі, що іракці вийшли на контакт з українцями через неназваного посередника з Йорданії.

У розшифровці Кучма говорить Малєву: "Тільки прослідкуй, щоб йорданець не базікав".

До цього інспектори UNSCOM під час візиту до Білорусі в 1996 і 1997 роках, знайшли плазмо-розприскуючу машину, вироблену білоруською фірмою "Високий вакуум", яка використовується для захисту компонентів ядерної зброї від корозії. Ці машини, незважаючи на санкції ООН, були вивезені до йорданської вільної торгівельної зони в Акабі, а потім переправлені до Іраку. Було знайдено і румунську зброю, яка так само транспортувалася до Іраку.

Свідчення, схоже, вказують на те, що під час виставки SOFEX-2000 в Аммані на контакт з Малєвим вийшли представники іракської компанії, які побажали придбати 4 установки Кольчуга за $100 мільйонів. Для ефективного захисту території необхідно від 3 до 4 установок Кольчуга для створення єдиного захисного комплексу. Малєв, який розумів специфічність цієї пропозиції, повернувся до Києва та 10 липня мав таку розмову з президентом Леонідом Кучмою.

Малев: Есть вопрос для спецоперации. Обратились, вышли на нас – Ирак, через нашего посредника иорданского на закупку четырех "кольчуг", и сразу предлагают за них сто миллионов долларов.
Кучма: Что такое "Кольчуга"?
Малев: "Кольчуга" - это станция пассивного обнаружения воздушных целей....
Кучма: Кто делает?
Малев: Это... "Топаз"... Стоимость ее... Четыре штуки – это комплекс. За комплекс - сто миллионов.
Кучма: Без иорданца можете продать?
Малев: Значит, Леонид Данилович, я предлагаю, чтобы это надо чтобы входил Леонид Васильевич со спецоперацией. Посмотреть структуру экспорта, которая у нас была в Ирак с нашей территории. Там КРАЗы ... в ящиках. Посмотреть, чем промаркировать эти ящики. То есть все должно идти отсюда в ящиках туда. А туда мы пошлем с чужими паспортами людей, которые произведут там монтаж, наладку.
Кучма: Надо чтоб иорданец не болтал, бля. А то еще оттуда нас проверять будут.
Малев: А кто там будет проверять? Ну мы ж не продаем туда новое. Я имею в виду Иорданию. Не продаем. Ну шо посмотрим внимательно...
Кучма:Хорошо.
Малев: Хорошо. Спасибо.


Аудіоексперт Брюс Кеніг з віргінської фірми BEK TEK підтвердив автентичність іракських плівок. Він вважає, що плівки не зазнавали монтажу. "Базуючись на потоці мовлення у наданому фрагменті запису, жодна з фраз або речень не є чиїмись склеєними звуками, словами або короткими фразами" (неофіц. переклад -УП), пише Кеніг у своєму звіті. BEK TEK, серед іншого, проводив експертизи записів для Верховного суду, ООН, міністерства юстиції США. Раніше BEK TEK провів експертизу записів в кабінеті президента Кучми, які стосуються зникнення журналіста Георгія Гонгадзе, і прийшов до висновку, що вони автентичні і не зазнавали монтажу.

Явний намір українського президента Леоніда Кучми продати зброю Іраку був прямим порушенням підписаних ним міжнародних договорів. Він вказав деталі транспортування до Іраку Леонідові Деркачу, главі СБУ, який виявив більш ніж просто бажання виконати цей наказ. Транспортування було таємно реалізовано.

Читайте інші плівки майора Мельниченка тут

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування