Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Валерій Шмаров: Я абсолютно виключаю продаж "Кольчуги" в Ірак

Субота, 20 квітня 2002, 20:20
На сторінках "Української правди" можна прочитати все про те, як Кучма збирався продати "Кольчугу" в Ірак. Трохи менше ми даємо слово тим, хто стверджує, що це неможливе (Нижче ви знайдете думки "про" і "контра"). На цей раз ми вирішили надати слово експерту, якого складно звинуватити в упередженості. Але Валерій Шмаров, хоч і не носив мундир, вимушений його захищати. Що б там не говорили, а колишній міністр оборони, нехай і цивільний. Зараз Валерій Миколайович - президент "Укравіапрома".


Спочатку - що ж такого в "Кольчузі" унікального, крім вміння вловлювати літаки-невидимки?

- Установка "Кольчуга" створена ще в радянські часи, але навіть з урахуванням деякої давності її розробки на сьогоднішній день це - унікальна станція і зарубіжних аналогів у неї не так багато. Існують, звичайно, іноземні аналоги - французька та американська установки, але "Кольчуга" їм не поступається, а по-друге, враховуючи наші умови, коштує трохи дешевше.

З радянських часів "Топаз" модернізував систему, до її назви додали букву "М", і зараз ця установка стала більш досконалою та називається "Кольчуга -М".

Унікальність її в тому, що на відміну від радарів, які також здійснюють контроль повітряного та морського простору, та є активними випромінювачами, "Кольчуга" є пасивним засобом. Тобто вона не випромінює, а стоїть і "слухає" по всьому діапазоні частот, в якому працює військова техніка.

Вона здатна фіксувати все, що випромінює електромагнітні сигнали. Крім того, у "Кольчуги" є досить могутня комп'ютерна підтримка, яка дозволяє ідентифікувати, що саме є джерелом сигналу.

Чому доцільно купувати 3 або 4 установки?

- Це залежить від тактики застосування. 3-4 станції необхідні, тому що кожна з установок, розташованих в лінію вздовж напряму вірогідного нападу або загрози, фіксує джерело випромінювання, всі дані сходяться до командного пункту, і це дозволяє дуже точно запеленгувати джерело випромінювання. Однієї установки для визначення місцезнаходження об'єкта не достатньо.

Чи відомо вам про факти, коли іракські військовослужбовці виявляли цікавість до "Кольчуги"?

- Ми декілька разів вивозили установку на виставки. "Кольчуга" - це авторитетний продукт і безглуздо було б його не вивозити. Якщо мені не зраджує пам'ять, вивозили її з 97 року - в Оман, Абу-Дабі. На всіх цих виставках було багато зацікавленості з боку всіх держав цією унікальною технікою, в тому числі і з боку тієї держави, про яку ви говорите, як звичайних учасників виставки.

Однак на виставках не обговорюються умови продажу і не укладаються контракти, там просто демонструється техніка.

З вашої точки зору, як експерта, чи можливо, щоб виготовлену військову техніку маркували як машини "Краз" і вивезли, скажемо, не в Ірак, а на нейтральну територію – наприклад, в Йорданію. А вже йорданці, передбачимо, транспортували установки до Іраку? Чи можна це зробити так, щоб не залишилося слідів?

- Я це абсолютно виключаю. Чисто технічно це неможливе. "Кольчуга" - великий пристрій, який неможливо закамуфлювати як запчастини "Краза". По-друге, в Україні настільки жорстка система експортного контролю, що допустити таке просто неможливо.

Існує, наприклад, комісійний експортний контроль, який ухвалює всі рішення з урахуванням політичної ситуації, міжнародних особливостей. Те, що зараз пишеться в пресі щодо "Кольчуги", - це просто детективний сюжет.

А чому ж тоді Україна постійно фігурує в міжнародних документах в списках країн, що нелегально торгують зброєю?

- Ви звернули увагу, що в жодному з випадків ці відомості не підтвердилися? Ось, наприклад, в Італії, процес стосувався Стрешинського, а його намагалися приписати до України. Але Україна там не фігурує, є справа проти окремого громадянина, який цим займався…

Мені здається, це все викликане політичною кон'юнктурою і провокаціями проти України. Більш того спроба пов'язати славнозвісного героїчного майора з бесідою Валерія Малєва з керівництвом держави щодо комплектів "Кольчуги" за часом не ув'язуються – поставка в Ефіопію (читай останнє "Дзеркало тижня") - єдина поставка, яку було виконано - сталася набагато раніше. І зараз посередник готовий підтвердити, що техніка на місці, в країні і нікуди не вивозилася.

А якщо раптом виявиться, що на території Іраку стоять наші установки?

- Це неможливо, тому що усього за час незалежності було зроблено 4 комплекти, з них 3 продані в Ефіопію. Одна установка залишилася у нас.

Позиція "Україна не продавала зброю Іракові"

Україна непричетна до продажу зброї Іраку

В ООН не виключають, що експорт зброї з України до Іраку проходив через кілька країн

"Укрспецекспорт" вважає, що "Кольчугу" до Іраку міг продати тільки божевільний

Заява Мельниченка - це лише реклама "Кольчуги"

МЗС не цікаво, про що свідчив Мельниченко

Ірак дуже хотів Кольчугу. Але СБУ заборонила Малєву продавати радари

Кучма сформулював виправдання за "Кольчугу"

Директор "Топазу": "Ми знаємо, де всі наші "Кольчуги"


Позиція "Кучма провернув операцію "Кольчуга" для Саддама"


Деркачу-ст. потрібна охорона. Він забагато знає про Ірак

Український президент санкціонував нелегальний продаж радара "Кольчуга" Іраку

Захистимо Деркача від КамАЗа!

Як продавали Кольчугу до Іраку

Як Україна торгує зброєю. Деякі факти

Кучма "влаштував Саддаму радар"

На кого чекає місце в американській в'язниці?

Обвинувачення Кучмі

Посол США темнить з приводу розслідування в Америці справи про торгівлю зброєю з Іраком

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...