Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Уряд вже формує проект бюджету на 2003 рік

Середа, 15 травня 2002, 18:01
Експерти підраховують кількість "якщо", котрі повинні бути виконані для досягнення прогнозних показників

Днями на спільному засіданні урядові комітети Кабінету міністрів розглянули проект основних напрямків бюджетної політики на 2003 рік. Основні напрямки бюджетної політики розробляються урядом у відповідності з вимогами Бюджетного кодексу України та направляються у Верховну Раду до 1 червня.

У коментарях до проекту основних напрямків бюджетної політики міністр фінансів України Ігор Юшко зазначив, що пріоритетними є збалансованність та реальність бюджету-2003, а також ефективність використання бюджетних коштів. За словами міністра, стара податкова база є однією із основних перешкод для покращення бюджетного процесу.

На сьогодні доля перерозподілу ВВП через зведений бюджет прогнозується на рівні не менше 23%, зазначив пан Юшко. Разом з тим, якщо парламенту вдасться ухвалити необхідні зміни до податкового законодавства, то рівень перерозподілу ВВП через зведений бюджет може сягати 25%. Минулого року через зведений бюджет було перерозподілено 26,7% ВВП.

Ще одним пріоритетним завданням уряд бачить зменшення обсягу державного боргу до рівня, який не перевищує 36% ВВП. Держборг України за підсумками 2001 року складав 37% ВВП. Згідно з даними Мінфіну, загальний обсяг прямого державного та гарантованого боргу України 2001 року зменшився на $81,62 млн. (2,36 млрд. грн.) - до $14085 млн. (76,66 млрд. грн.).

Взаємовідносини держбюджету та місцевих бюджетів повинні сприяти зміцненню регіональної політики, вважає міністр фінансів. Через це протягом кількох наступних років планується поступово знизити дотації місцевим бюджетам та перевести їх на самофінансування.

Окрім того, документ пропонує переглянути ставлення до пільгового оподаткування та з цією метою внести зміни до діючого законодавства, які забезпечили б реалізацію ефективної бюджетної податкової політики. Очікується, що допрацьований проект Основних напрямків бюджетної політики на 2003 рік буде розглянутий Кабінетом міністрів на засіданні 15 травня.

Основні напрямки бюджетної політики на наступний рік в інтерв'ю "Контексту" прокоментувала експерт Інституту світової економіки та міжнародних відносин НАН України Ірина Клименко. За її словами, проект "мало чим відрізняється від політики, сформованої більше року тому, ще урядом Віктора Ющенка". "Йдеться про плани неамбіційні,- відзначила експерт,- вони покликані сприяти стабілізації бюджетної політики на нинішньому рівні".

Разом з тим, як повідомила пані Клименко, "складно говорити про реальність та виконання нового бюджету, оскільки основним параметром, який зумовлює досягнення прогнозних показників, є динаміка економічного росту, яку нині непросто передбачити".

Цими днями триває процес формування прогнозів макроекономічних параметрів. За словами Ірини Клименко, "очікування уряду відносно динаміки економічного росту на наступний рік можуть бути знову безпідставно завищені". Згідно з деякими даними, уряд прогнозує ріст ВВП на рівні 6-7%, що, на думку експерта, "навряд чи досяжно для української економіки".

Окрім того, збільшення рівня перерозподілу ВВП через зведений бюджет складно віднести "до однозначно позитивного економічного явища", вважає пані Клименко. З одного боку, зростання рівня перерозподілу ВВП через бюджет підвищує можливості уряду щодо економічного регулювання, оскільки забезпечує більш високі прибутки бюджету. З позиції деяких комерційних (вузької групи представників бізнес-структур) та соціальних обов'язків, котрі бере на себе уряд, підвищення рівня перерозподілу ВВП підвищує можливості Кабміну щодо виконання цих обов'язків. Разом з тим, з позиції бізнесу, "підвищення рівня перерозподілу ВВП через зведений бюджет означає збільшення податкового навантаження", пояснила Ірина Клименко.

Інакше кажучи, перерозподіляючи ВВП, уряд отримує більш широкі можливості з фіскального регулювання економіки та збільшує ступінь свого втручання у ринкові економічні процеси, що, відповідно, призводить до їхнього викривлення, підкреслила експерт. На той час як практика свідчить про те, що "чим менше держава втручається в економічне життя країни, тим більш високі показники розвитку демонструє держава".

У цілому, на думку експерта, основні сили повинні бути сконцентровані на збереженні позитивної динаміки економічного росту. На цей час уряд досяг певного рівня професіоналізму в аналізі та прогнозуванні макроекономічних параметрів, але існує багато "похідних", котрі складно врахувати в аналізі та передбачити, що, у свою чергу, впливає на реальні дані.

Разом з тим, однією з основних проблем української економіки залишається відсутність ефективного менеджменту підприємств, а "завдання про необхідність його створення навіть не ставиться на рівні уряду", підкреслила пані Клименко. По суті, зазначила експерт, "зусилля багатьох бізнес-структур спрямовані не на покращення менеджменту і досягнення більш високого рівня рентабельності, а на " вибивання" податкових пільг".

До того часу, поки не зміняться умови ведення бізнесу та не сформується попит на ефективний менеджмент, економічна політика уряду буде нагадувати швидше "гасіння пожежі", аніж послідовний економічний розвиток. У подібних умовах сформовувати прогнози виконання бюджету та очікування відносно макроекономічних показників доволі складно, зазначила експерт.

Окрім того, оцінити реалістичність бюджету на 2003 рік, на думку аналітиків, можна буде лише на кінець поточного року, коли стане зрозумілою позиція міжнародних фінансових організацій, активізуються (чи не активізуються) приватизаційні процеси та стане відома позиція Національного банку щодо можливої "допомоги урядові на випадок значного бюджетного дефіциту".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...