Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Путін зробить вигляд, що листів від Мельниченка не отримував - прогноз політолога

Вівторок, 7 травня 2002, 16:10
Президент Українського центра економічних і політичних досліджень імені А.Разумкова Анатолій Гриценко вважає, що керівництву України бажано б вступити у контакт з Міністерством юстиції США з тим, щоб не допустити оприлюднення даних, які містяться у так званих "плівках Мельниченка".

Таку думку політолог висловив у вівторок, коментуючи недавнє звернення колишнього офіцера охорони президента України Миколи Мельниченка до президента Росії. "Я не думаю, що на фоні більш складних і далекосяжних переговорів між Росією та США про скорочення стратегічних наступальних озброєнь та новий формат взаємовідносин Росії-НАТО, Путін буде робити якісь рішучі дії у зв'язку з цим зверненням", - зазначив Гриценко.

Разом з тим, президент УЦЕПД не виключив, що Росія "може рекомендувати керівництву України узгодити це питання шляхом встановлення контакту з Міністерством юстиції США через канали правоохоронних органів". "Для України це був би найбільш прийнятний варіант - звернутися до Мінюсту і зробити так, щоб всі матеріали, які стосуються інтересів національної безпеки країни, не стали надбанням когось, навіть стратегічного партнера. Не слід удавати, що нічого не відбувається, і створювати проблеми для країни загалом", - підкреслив Гриценко.

Він зазначив, що стурбований у зв'язку з тим, що звернення Мельниченка до керівництва України з аналогічним проханням залишилося без відповіді. "Відсутність реакції викликає здивування, оскільки захист держтаємниці - це їх прямий обов'язок", - підкреслив президент УЦЕПД ім. А.Разумкова.

Експерт зазначив, що "у першому кабінеті будь-якої країни, а не тільки України, ведуться розмови, які є державною таємницею". "І якщо Мельниченко протягом тривалого часу вів записи, то на них міститься інформація, яка є державною, комерційною, промисловою таємницями", - сказав він.

Гриценко також висловив думку, що дана ситуація (імовірність розголошування державної таємниці) буде залежати від того, "наскільки американські юристи будуть напористими і дозволять собі вийти за рамки справи, яка зараз розслідується у США відносно екс-прем'єра Павла Лазаренка".

"Якщо вони зайдуть дуже далеко, то ми можемо чекати непередбачених неприємних ситуацій, оскільки не знаємо, що саме міститься у записах, і згодом буде важко компенсувати можливі втрати", - відзначив президент УЦЕПД.

Як повідомлялося раніше, на початку травня колишній офіцер охорони президента України Мельниченко, який 9 травня знову повинен свідчити перед Великим Журі у США, звернувся за допомогою до президента РФ Путіна, "сподіваючись побачити в особі російського президента людину, яка зацікавлена у збереженні конфіденційної інформації про Росію". Зокрема, Мельниченко стверджує, що має у своєму розпорядженні записи розмов Кучми з першим президентом Росії Борисом Єльциним, Путіним - як прем'єр-міністром і президентом РФ, Віктором Чорномирдіним та іншими високопосадовцями.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування