Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Бета-версія Договору про спільні дії: червона

Четвер, 13 червня 2002, 12:42
Незважаючи на те, що розподіл парламентських портфелів спокійнісенько відбувся без "м'язових скорочень" навколо Договору про спільні дії, останній все ж продовжує своє животіння. Тепер своє бачення перевлаштування країни запропонували комуністи. У ньому немає закликів "забрати і роздати", проте є конкретні пропозиції щодо того, як можна дати собі раду з президентом. Документ від КПУ отримав назву "За поглиблення демократичних принципів державного життя".

Ми вже знаємо, що пропонує Ющенко. Що ж пропонують комуністи?

Спочатку про те, що співпадає в документах блоку Ющенка і Компартії практично один в один.

Комуністи, як і "нашоукраїнці", виступають за перехід до парламентських виборів за пропорційною системою, що абсолютно природно, враховуючи менш, ніж скромні, успіхи "червоних" кандидатів на мажоритарних округах. Крім того, КПУ також наполягає на розведення виборів парламентських та в органи місцевого самоврядування.

У своєму варіанті Договору комуністи, услід за "Нашою Україною", пропонують законодавчо врегулювати "порядок формування парламентської більшості" та дати реальні гарантії політичній опозиції.

Як і в Договорі Ющенка, проект Компартії віддає в руки парламенту посади прем'єр-міністра й інших членів уряду, а також глав СБУ, Державної податкової адміністрації та Держмитниці, генерального прокурора. На додаток до цього переліку, комуністи пропонують, аби парламентарії призначали ще й керівників Антимонопольного комітету, Держкомкордону та Фонду держмайна. Згідно з проектом КПУ, Рада має право відправляти всіх їх у відставку, висловивши їм недовіру.

Крім того, Центрвиборчком і його керівництво також визначаються парламентом. Це - ще один з пунктів, в якому співпадають наміри комуністів та "нашоукраїнців".

Керівники місцевих адміністрацій повинні обиратися населенням, а не призначатися президентом. У цьому договір КПУ відповідає статті 11 Договору, запропонованого "Нашою Україною".

Тепер подивимося на власне нововведення комуністів: КПУ пропонує ухвалити закон, згідно з яким Верховна Рада повинна розпуститися, якщо вона протягом шістдесяти днів після відставки уряду не затверджує новий кабінет.

Крім того, Компартія виступає за прийняття законодавчих актів, які допомогли б парламенту "обходити" руку президента, зокрема, мова йде про акти, що передбачають конституційні гарантії того, що закони, на які президент накладає вето, все одно можуть набувати чинності. Так, в Договорі, що пропонується КПУ, наприклад, говориться про зменшення кількості народних обранців, необхідної для подолання вето гаранта до 250.

Процедуру імпічменту президента комуністи хотіли б наблизити до норм, які діють у демократичних країнах світу. У разі усунення президента передбачається, що виконувати його обов'язки до обрання нового повинен голова парламенту. Тобто, якщо пофантазувати та уявити, що цей сценарій в недалекому майбутньому здійсниться, то першою особою країни стане Литвин.

Комуністи кажуть про розширення повноважень уряду, що формується парламентом. Саме кабмін повинен завідувати питаннями створення та ліквідації міністерств й інших органів виконавчої влади. Крім того, комуністи наполягають на тому, аби конституційні норми, що регламентують депутатську недоторканність, були більш схожими на демократичні.

Комуністи представили свій варіант Договору іншим членам "четвірки" - СПУ, БЮТ і "Нашій Україні" - однак передбачається, що його підписантами мають стати всі шість фракцій, які поки що існуюють в парламенті.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування