Україна і Росія домовилися про газ до 2013 року

П'ятниця, 21 червня 2002, 16:28
За підсумками сьомого засідання українсько-російської змішаної міждержавної комісії з співпраці у Харкові підписані чотири документи, а також парафована програма про спільний продаж авіатехніки авіапідприємствам двох держав.

Зокрема, підписана українсько-російська міжурядова угода про надання Росією державного кредиту Україні для фінансування добудови енергоблоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС. Угоду підписали перший віце-прем'єр України Олег Дубина і віце-прем'єр РФ Віктор Христенко.

Як повідомив журналістам виконуючий обов'язки першого заступника державного секретаря міністра фінансів України Сергій Макацарія, цей документ передбачає виділення Україні технічного кредиту в розмірі $44 млн. на 6-річний період з 3-річним пільговим періодом. Процентна ставка по цьому кредиту - Libor плюс 1%.

Крім того, підписаний контракт між НАК "Нефтогаз України" і ВАТ "Газпром" на транзит російського природного газу по території України на період до 2013 року. Як повідомив посол Росії в Україні Віктор Чорномирдін, контракт передбачає щорічний транзит російського газу через Україну в об'ємі не менше, ніж 110 млрд. куб. м. Він додав, що конкретні умови, зокрема, тарифи на транзит будуть щорічно визначатися окремими документами.

Підписана також міжурядова угода про співпрацю в сфері атестації наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації. Крім того, головуючі на засіданні прем'єр-міністри України і Росії Анатолій Кінах і Михайло Касьянов підписали протокол 7-го засідання змішаної українсько-російської міждержавної комісії із співпраці.

Як повідомив на прес-конференції по закінченні засідання Кінах, сторони також збираються підписати угоду про спільний продаж авіатехніки авіапідприємствам двох держав.

У свою чергу, Касьянов зазначив, що непідписання урядами двох країн ще трьох запланованих документів, зокрема, угод про взаємодію при експорті продукції, робіт і послуг військового призначення в треті країни, про співпрацю в області регулювання безпеки і використанні ядерної енергії в мирних цілях, а також протоколу на 2003 рік до міжурядової угоди про додаткові заходи щодо забезпечення транзиту російського природного газу через українську територію викликано "чисто формальними причинами". Він висловив сподівання, що ці документи будуть підписані найближчим часом.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...