Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кабмін схвалив проект бюджетної політики на 2003 рік

Вівторок, 4 червня 2002, 13:00
Серед головних "завдань" — Податковий кодекс і відшкодування ПДВ

Кабінет Міністрів України постановою №712 від 31 травня схвалив проект "Основних напрямків бюджетної політики на 2003 рік" і направив його на розгляд до Верховної Ради. Згідно з документом, основними завданнями уряду у сфері бюджетної політики у наступному році будуть поетапне ухвалення і введення в дію Податкового кодексу і скорочення боргу з відшкодування ПДВ підприємствам, які не є боржниками державного бюджету. Окрім того, уряд вважає за необхідне ухвалити цього року низку законів, що передбачатимуть реформу прибуткового податку з громадян, удосконалюватимуть механізм адміністрування ПДВ і скасуватимуть галузеві податкові пільги. Кабмін має намір також ухвалити заходи для істотного зниження темпів росту заборгованості із платежів до бюджету, зокрема, за рахунок удосконалення механізмів банкрутства підприємств і підвищення якості роботи фіскальних органів.

Думки експертів, опитаних "Контекстом", збігаються у тому, що уряд зможе реалізувати частину своїх планів вже цього року. Наприклад, голова департаменту економічного аналізу Міжнародного інституту порівняльного аналізу Олександр Сергієнко відзначив, що якщо не Податковий кодекс, то хоча б низку законів, що його частково замінять, буде ухвалено, можливо, ще до кінця 2002 року, оскільки новий склад Верховної Ради, значна частина якого репрезентує інтереси впливових фінансових і промислових кіл, зацікавлена у зміні податкових правил.

Експерт Центру соціального і економічного розвитку (CASE Україна) Ганна Колесніченко відзначила у розмові із кореспондентом "Контексту", що уряд наступного року, швидше за все, зможе вирішити ще одне завдання — погасити заборгованість держави із повернення ПДВ. Цього року такі витрати не передбачені бюджетом-2002, пояснила експерт. "Міністерство фінансів має надію зменшити суму заборгованості, яка підлягає відшкодуванню за рахунок викриття фіктивних схем експорту та інших подібних махінацій, — відзначила пані Колесніченко. — до того ж, уряд вважає, що обсяг таких "фіктивних" коштів може виявиться значним, оскільки сьогодні існує досить велика кількість судових позовів до експертів. "Справжні" ж борги із ПДВ (чи, принаймні, їх частина) все-таки буде повернено, оскільки цього вимагають від українського уряду як експортери, так і міжнародні організації, наприклад, Міжнародний валютний фонд (МВФ)".

Торкаючись питання щодо зниження темпів росту заборгованості платників податків, експерт відзначила, що "негативний ефект має, у першу чергу, періодичне списання цієї заборгованості (останній раз таке рішення було ухвалене Кабміном восени минулого року). Таким чином, боржники втрачають стимул до погашення податкової заборгованості, очікуючи, коли заборгованість скасують". За словами пані Колесніченко, за таких умов роль єдиного "стимулу" виконує тиск з боку податкових органів, що інколи призводить не до вирішення, а до ускладнення проблеми.

Що стосується пільг, скасування яких також є одним із завдань уряду і однією із вимог МВФ, пані Колесніченко вважає, що їхня кількість може викликати опір зацікавлених фінансово-політичних груп.

"Верховна Рада поступово буде скасовувати галузеві преференції — і під тиском міжнародних фінансових організацій, і з тієї причини, що пільги значно збільшують ризики росту дефіциту бюджету-2003, внаслідок "викривлень" в економіці", — впевнена експерт.

В цілому, основні напрямки бюджетної політики на 2003 рік окреслюють головні бюджетні питання, у тому числі ті, на яких особливо акцентрували увагу міжнародні організації. Результати реальних кроків будуть залежати від ефективності роботи парламенту і уряду в цьому і наступному роках.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування