Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія отримала до 2013 року українські сховища газу

Понеділок, 1 липня 2002, 18:54
Перший віце-прем'єр України Олег Дубина і віце-прем'єр Росії Віктор Христенко в понеділок у Києві підписали протокол між урядами України і Росії на 2003 рік (доповнення до довгострокової українсько-російської міжурядової угоди про транзит російського природного газу по українській території).

Крім того, перший заступник глави НАК "Нафтогаз України" Володимир Триколич і заступник керівника ВАТ "Газпром" Юрій Комаров підписали контракт про експлуатацію до 2013 року "Газпромом" українських підземних газових сховищ (ПГС).

Як повідомив журналістам після підписання документів Олег Дубина, об'єм транзиту російського природного газу через територію України в 2003 році становитиме, з урахуванням транзиту в Молдову і Росію, 128,7 млрд. куб. метрів, з яких для країн Західної Європи - 110 млрд. куб. метрів.

Зі слів першого віце-прем'єра, Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України", яка буде надавати послуги транзиту, стягуватиме в 2003 році $1,093 за транспортування 1000 кубометрів газу по 100 км газопроводу, а російський газовий монополіст ВАТ "Газпром" буде оплачувати НАК ці газотранспортні послуги газом з розрахунку вартості 1000 кубометрів в $50. Дубина нагадав, що ці ставки відповідають чинним.

Український перший віце-прем'єр також уточнив журналістам, що оплата транзиту газу по території України, як і передбачалося раніше, буде здійснюватися частково в грошовій формі, частково - газом. З його слів, грошова складова сплати буде регулюватися в залежності від балансу газу в Україні (при зниженні потреби в природному газі вона буде збільшуватися).

Щодо використання підземних газосховищ, то, згідно з угодою, в 2003 році Україна буде зберігати 5 млрд. куб. метрів російського газу, а в подальші роки об'єм зберігання буде зростати.

Угода також регулює фінансові умови зберігання (Росія буде оплачувати зберігання газу виключно в грошовій формі), однак їх деталі не розголошуються.

Як повідомлялося раніше, в червні НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" підписали контракт на транзит російського природного газу по території України на період до 2013 року в об'ємі не менше за 110 млрд. кубометрів.

У цей час в Україні нараховується 13 ПСГ, розрахованих на зберігання понад 30 млрд. кубометрів газу. Останні роки ПСГ України використовуються приблизно на половину - 16-18 млрд. кубометрів газу, до двох третин з них складає російський газ.

Українська газотранспортна система включає 35,2 тис. км магістральних газопроводів, 122 компресорні станції.

У поточному році ВАТ "Газпром" планує прокачати до Європи 106 млрд. куб. метрів газу.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування