Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Кучмісти втратили монополію в Нацраді

П'ятниця, 12 липня 2002, 00:49
У четвер опозиція взяла хоч мінімальний реванш за постійні фіаско протягом останніх місяців. Зміна складу Нацради з телебачення і радіомовлення завершилася обранням трьох з чотирьох членів парламентської частини. За день до парламентських канікул було порушено Пінчуко-Медведчуківську монополію в цьому органі.

Після результативних домовленостей опозиції з "Регіонами України" членами Нацради стали висуванець "Нашої України" Віталій Шевченко, комуністів Віктор Понеділко та "донецьких" Володимир Манжосов.

Насправді у "Нашої України" були шанси провести ще одного свого висуванця – керівника порошенківського "Експрес-інформу" Владислава Лясовського. Однак не спрацювала фракційна машина: проголосували не всі із членів "Нашої України", "донецькі" ж дали не більше і не менше, а точно 2 голоси, які у них і просилися.

У четвер ввечері фракція Ющенка ще раз спробувала порушити питання дообрання Лясовського - однак для включення до порядку денного не вистачило шести голосів. І знову проголосували не всі з "Нашої України". Проблему начебто cписали на неузгодженість мегафракції.

Однак заміна й трьох із восьми членів має дещо збалансувати Нацраду. Тепер інтрига в тому, кого саме призначить Кучма і хто буде головою цього органу. На думку керівника парламентського комітету зі свободи слова Миколи Томенка, найпевніше, стане ним людина "гаранта": "Коли призначався минулий склад Нацради, то була політична домовленість, що головою буде член Нацради за квотою президента. Формально президент апелює до того, що його кандидат не відбув 4 роки, тобто знову претендує, щоб обрати голову з президентської четвірки".

Поки ж, за словами Томенка, до призначення Кучмою своєї четвірки Нацрада опиниться без голови. Справа в тому, що Холод втратить свої повноваження після того, як Литвин відкличе "погодження" Верховної Ради на його призначення. А зробити це спікер обіцяв після заповнення парламентської квоти, розповів Томенко.

Він також не виключає, що перед Кучмою лобіюватимуть і кандидатури, не затверджені в четвер парламентом: колишнього члена Нацради Шкарлата, підтримуваного СДПУ (О), та Павленка, який є одним з керівників "Таврійських ігор" і тому дружить з "Трудовою Україною". І майже немає сумнівів, що у раді залишиться щойно призначений колишній прес-секретар президента Олександр Мартиненко.

Новий розклад у Нацраді породив інтригу. Рішення цього органу ухвалюються п'ятьма голосами "за". В той же час на засіданні має бути не менше, ніж шість членів. Тобто четвірка глави держави плюс один від "донецьких" начебто створюють пропрезидентську більшість у Нацраді. Тим більше що нинішній член за президентською квотою Володимир Грановський, який, за його ж словами, довгий час був за кордоном на лікуванні, тепер знову в Києві.

Однак доки не відомий новий список президента, можна фантазувати: чи не об'єднуватимуться, наприклад, в антиСДПУ(О)шний або антиПінчуківський альянс члени Нацради. База для цього є: трійка парламенту плюс нейтральний Мартиненко. Якщо від парламенту пройде Лясовський, то ймовірність стане ще більшою.

За іншого варіанту, серйозних наслідків зміна членів Нацради не матиме. "Рішення тут приймаються більшістю голосів. Прийшли три чоловіки, різної політичної спрямованості. Тому я не думаю, що вони зможуть приймати узгоджені рішення", - вважає сам Мартиненко.

Крім різних конфігурацій у Нацраді, є й інші наслідки призначення нових членів. По-перше, в ролі потужного парламентського гравця засвітився Томенко, який оперативно зумів виписати вирок команді Холода і ще на першій сесії встиг провести нових членів від парламенту.

По-друге, наслідки чисто профілактичні. "Всі люди, які приносять гроші в Нацраду, або які дзвонять до Нацради та змушують голосувати необхідним чином, можуть робити це і надалі. Але члени Нацради мають знати, що раз на рік у них є шанси піти на пенсію або на іншу роботу з графою в трудовій книжці: "Звільнений на підставі рішення Верховної Ради про недовіру". Ми створили ситуацію, коли люди знають – вони можуть взяти одного хабара і все життя не працювати за професією", - вважає Томенко.

Щоправда, цікаво, наскільки регулярно нові члени будуть радитися зі своїми партіями. Тому все частіше лунають пропозиції змінити принцип формування Нацради. В понеділок про це говорив віце-спікер Зінченко. В четвер – члени Нацради Віталій Шевченко і Володимир Грановський.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...