Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Піскуна полюблять на Заході. Але за певних умов

Вівторок, 9 липня 2002, 22:57
Міжнародна антикорупційна організація "Трансперенсі інтернешнл" привітала наміри нового генерального прокурора України Святослава Піскуна подолати проблему хабарництва. Водночас західні експерти з цієї організації, штаб-квартира якої розташувалася в Берліні, звертають увагу на те, що раніше в Україні часто зловживали темою боротьби з корупцією.

Згідно з індексом міжнародної антикорупційної організації "Трансперенсі інтернешнл", Україна й надалі належить до країн, де квітне корупція. З огляду на це на Заході привітали заяву нового генерального прокурора про наміри оголосити війну хабарництву. Один із провідних співробітників організації Стіан Крістенсен вважає, що "до таких заяв слід ставитися серйозно, але необхідно також почекати, що з цього вийде".

Крістенсен висловив сподівання, що новий генеральний прокурор боротиметься дійсно з хабарництвом, а не з опозицією або своїми політичними суперниками. Західний експерт зауважив, що в минулому в Україні часто зловживали темою антикорупційної боротьби, використовуючи її як політичний інструмент.

На думку Крістенсена, для подолання хабарництва українському керівництву досі не вистачало політичної волі. "Мені часто доводилося бувати в Україні, але я так і не помітив, щоб уряд намагався по-справжньому боротися з цією проблемою", – сказав співробітник міжнародної організації "Трансперенсі інтернешнл".

Стіан Крістенсен звернув увагу на історичне коріння корупції в Україні: "У колишніх радянських республіках люди так довго жили з цією проблемою, що вони, можливо, більше не уявляють державної системи без хабарництва", – сказав Стіан Крістенсен.

Водночас в інших колишніх соцдержавах, таких, як Польща, Чехія, Угорщина, за останні десять років удалося досягти помітного поступу в цьому питанні. У зв’язку з цим західний експерт висловив переконання, що й в Україні можна ефективно боротися з хабарництвом. Для цього необхідні не лише політична воля, але також інституційні реформи та тиск із боку міжнародних структур.

До реґіонів, де боротьба з корупцією ведеться найпослідовніше, Стіан Крістенсен відніс Гонконґ. Він зазначив, що владі Гонконґу довелося надзвичайно багато інвестувати в боротьбу з хабарництвом. Однак, як свідчать результати, такі зусилля не стали даремними.

Українська служба радіо "Свобода"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
20:16
У Києві через ремонт обмежать рух транспорту на кількох вулицях
20:06
Остін: США виділяють $6 млрд на замовлення зброї для України
19:43
Генштаб: на фронті за день майже 80 бойових зіткнень, більше 20 атак на Авдіївському напрямку   
19:43
У Центробанку РФ стверджують, що конфіскація заморожених активів не вплине на фінстабільність Росії
19:42
Естонська розвідка: Ймовірність розвалу української оборони зменшується
19:35
Столтенберг: Російські шпигуни в країнах НАТО не завадять підтримці України
19:24
Підприємці Харківщини зможуть отримати вдвічі більший грант від держави на розвиток
19:20
відео, ОновленоЕвакуація лікарень у Києві: Кличко показав відео вивезення пацієнтів
19:20
СБУ назвала білоруські погрози київським лікарням проявами ІПСО
19:04
"Саду Квілінського більше немає": що відомо про засновника господарства, який загинув на війні
Усі новини...