Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Машина стала некерованою", - пілот Су-27 називає причини катастрофи у Львові

П'ятниця, 9 серпня 2002, 11:19
Пілот винищувача СУ-27, катастрофа якого призвела до масових жертв під Львовом, Володимир Топонар стверджує, що поведінка літака над аеродромом "Скнилів" була неадекватною.

"Машина в певний момент стала некерованою", - сказав льотчик в інтерв'ю телеканалу СТБ, зазначивши, що робив все в той момент, що умів. "Те, що трапилося, для мене було трошки несподіваним. Я до останньої секунди, так би мовити, боровся за машину і щоб якомога менше людей загинуло і тільки завдяки Єгорову (другий пілот) в останню секунду ми, так би мовити, врятували свої життя", - сказав льотчик.

Ця думка розходиться з оцінкою експертів і держкомісії, про те, що літак був повністю керованим до останньої секунди польоту.

Як повідомляє телеканал, в середу ввечері льотчиків у госпіталі у Вінниці відвідав голова держкомісії з розслідування трагедії, секретар РНБО Євген Марчук. Понад дві години він спілкувався з пілотами. За словами Топонаря, секретар РНБО ставив їм стандартні питання, на які ті вже відповідали слідчим.

За декілька годин до цього Марчук на прес-конференції у Львові назвав обох пілотів безпосередньо причетними до катастрофи.

Безпосередньою причиною катастрофи він назвав відхилення пілотів від польотної задачі і виконання фігури, яка не була передбачена польотною задачею.

Як заявив для СТБ Топонар, "завдання повинно було виконуватися не над людьми, а була, можна сказати, команда дана виконувати в бік, де перебувають люди".

Телеканал ICTV показав в четвер увечері фрагменти інтерв'ю, де Топонар сказав: "Я виконую, по-перше, команди і те, що виконувати пілотаж ліворуч або праворуч, я робив те, що останні, так би мовити, мені - я подумав про те, що і праворуч виконувати - там знаходиться завод - це також небезпечно, порушення в польотному завданні, як це скрізь зараз вважається, воно не є як таким - порушенням, тому що для льотчика мого класу виконувати фігуру праворуч не становить складності, а далі - слідство розбереться".

Канал ICTV також дав фрагмент інтерв'ю, де Марчук відзначив: "Те, що Топонар говорить, що підлетівши, він був дещо збентежений розміщенням глядачів і схема якраз зони пілотування і глядачів, вона є тут, у військкоматі. І поки що ми не можемо однозначно сказати - чому це ні у кого не викликало сумніву, що це - дуже підвищений ризик".

В інтерв'ю СТБ пілот також прокоментував слова Марчука, про те, що "Топонар таку фігуру раніше не виконував - вона не найскладніша, але він її в такій композиції не виконував". Льотчик заявив: "Вона складності взагалі не становить. У даному завданні в подальшому були набагато складніші фігури. Завдання виконувалося над аеродромом, стандартно, як в тренувальних польотах, що я робив до цього".

Обидва пілоти перебувають зараз на стаціонарному лікуванні у Вінницькому військово-медичному центрі Військово-повітряних сил України. До Юрія Єгорова доступ поки що обмежений. Топонар вже сам ходить на процедури. Кожен день до нього приходять родичі і друзі. За словами керівника медичної служби ВПС України Петра Мельника, Топонар може вийти з лікарні десь через місяць, а Єгоров місяці через два.

Як повідомлялося, на авіашоу у Львові 27 липня винищувач Су-27, що виконував фігуру вищого пілотажу, раптово впав на глядачів. Усього, включаючи загиблих, постраждалими в трагедії вважаються 236 осіб, з них 81 дитина. Встановлено факт загибелі 74 осіб під час авіакатастрофи, ще двоє померли в лікарні. Всі опізнані загиблі поховані. Триває ідентифікація фрагментів тіл загиблих.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування