Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин: Кучма чистий, бо є запопадливим, а також не знав, що це таке "Кольчуги"

Понеділок, 30 вересня 2002, 16:11
Голова Верховної Ради Володимир Литвин вважає, що розмова Кучми з Малєвим про продаж "Кольчуг" до Іраку не є злочинним наміром.

"Я категорично проти застосування терміну злочинний намір. Відповідальність наступає не в зв'язку з наміром, а за вчинені дії", - сказав Литвин на прес-конференції у понеділок.

Водночас він виступив проти дій опозиції, яка "без встановлення істини навішує ярлики". "Ті, хто називає себе демократичним табором, в душі найбільші тоталітаристи", - сказав Литвин. До такого висновку він прийшов, бо впевнений, що антипрезидентські сили, як і в 1937 році, "по суті справи, вже вироки на рівні трійок виносять".

Коментуючи можливий продаж системи протиповітряної оборони Іракові, Литвин навів три моменти, які вказують на безпідставність звинувачень на адресу глави держави.

"Коли президент запитує [в епізоді на записах Мельниченка], "що таке Кольчуга?", то про який намір продати іде мова? По-друге, система застороги така, що зробити це практично неможливо. І, по-третє, треба знати український характер запопадливий. Якщо є якась санкція, то українці ніколи не переступатимуть".

Відповідаючи на питання щодо проведення спеціального засідання Верховної Ради на тему продажу "Кольчуг", Литвин зазначив, що зможе ініціювати це питання, якщо до наступного сесійного вівторка (8 жовтня) "будуть зібрані матеріали".

Литвин також висловився за створення спеціальної комісії з розслідування звинувачань. "Давайте, якщо потрібно, створимо парламентську комісію, яка повинна мати доступ до всіх документів".

На питання про те, що президент раніше накладав вето на закон про слідчі комісії, Литвин зазначив, що парламент має знову розглянути цей документ, в тому числі з урахуванням зауважень глави держави.

Спікер парламенту також відкинув припущення журналістів, що під час його візиту до Москви Росія обіцяла підтримку Кучмі в обмін на газовий консорціум та вступ до ЄврАзЕС. "Не було ультиматумів під час переговорів". Навпаки, за словами Литвина, президент Путін закликав Україну "визначитися, куди вона рухається, щоб і Росія могла відповідним чином формувати свою політику".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування