Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Паскуаль: США передали Києву перелік питань, які допоможуть убезпечити пілотів над Іраком

Середа, 2 жовтня 2002, 18:39
У зв'язку зі скандалом навколо можливого продажу "Кольчуги", США передали до Києва перелік питань, які допоможуть встановити факт присутності радарів у Саддама. Питання привезла заступник держсекретаря США Елізабет Джоунс. "Українська сторона сказала, що обов'язково дасть відповідь", - повідомив посол США Карлос Паскуаль. Він і розповів журналістам подробиці напівсекретних переговорів, які відбулися у вівторок і середу в Києві.

З відповідей України Штати мають отримати інформацію, яка б "дозволила краще захистити американських та британських пілотів, що патрулюють зону обмежених польотів над Іраком", повідомив посол США.

Водночас посол не розповів про деталі та навіть не назвав кількість питань: "Ми погодилися з представниками українського уряду, що працюватимемо на певному рівні конфіденційності, щоб забезпечити ефективність цієї роботи". Разом із тим він сказав, що проблеми полягають "не лише в існуючих системах "Кольчуга", однак не став розвивати цю тему.

Говорячи про терміни надання офіційним Києвом відповідей, Паскуаль сказав: "Українська сторона запевнила, що вона має намір надати нам цю інформацію. Вони сказали, що саме в їхніх інтересах є прояснити це питання якнайшвидше".

Паскуаль також сказав, що під час зустрічі було погоджено, що до України приїде група експертів. Терміни ще не визначені, до складу делегації будуть входити представники декількох агентств, серед них – експерти з відповідними знаннями у військовій та технічній галузях.

За словами посла, зараз іде обговорення того, до якої інформації, матеріалів та об'єктів вони матимуть доступ, і з ким вони зможуть тут поспілкуватися.

Паскуаль зазначив, що Елізабет Джоунс під час візиту до Києва представляла Білий дім і очолювала делегацію, яка складалася з представників Ради нацбезпеки, Держдепартаменту, Міністерства оборони та Об'єднаного комітету начальників штабів.

Записи

Ще один цікавий момент – як узагалі епізод про "Кольчуги" опинився в Держдепартаменті США.

"Перш за все ми прочитали розшифровку розмови між президентом Кучмою та паном Малєвим, яка з'явилася у низці публікацій приблизно у березні цього року. І тоді стало відразу зрозуміло, що нам слід серйозно занепокоїтися з приводу змісту цієї розшифровки – через небезпеку, яку міг становити цей факт [продаж "Кольчуги"] для життя американських та британських пілотів. Ми повідомили українське посольство у Вашингтоні, коли ми звернулися з відповідним запитом. І так само ми поінформували українське посольство у Вашингтоні та українські власті тут, коли ми отримали результати аналізу".

За словами посла, запит робив не безпосередньо Державний департамент, а "структура американського уряду". І в руках цієї неназваної структури перебуває оригінал запису.

Паскуаль також розповів, що вони отримали фрагмент про "Кольчугу" не в рамках розслідування Великого журі у справі Лазаренка. "Це був окремий запит".

Ще одне питання – що Паскуаль знає про інші епізоди, які можуть містити неоднозначні факти: "Сам пан Мельниченко сказав, що він отримав від Міністерства юстиції вимогу надати записи в рамках розслідування справи Лазаренка. Чи має Мін'юст у своєму розпорядженні інші записи, чи він їх вивчав – я не знаю".

Санкції

Паскуаль розповів, що США поки не застосовували до України санкції. "Є лише пауза у виділенні нових коштів, які йшли в розпорядження уряду. Переважна більшість нашої допомоги продовжує надаватися".

Однак паралельно з цією "паузою" США вже почали "офіційний перегляд політики [щодо України], в якому беруть участь різні урядові агентства".

На думку Паскуаля, доведення того, що Україна не продавала "Кольчугу" – це "досить складна справа, і може зайняти досить тривалий період часу". Через це, за словами посла, його "колегам у Вашингтоні" доведеться вирішувати: чи продовжувати перегляд політики до завершення розслідування, чи на якомусь етапі врахувати у перегляді вже досягнуті результати.

"Закони США забороняють надання допомоги країнам, які постачають військове обладнання Іраку. В той же час у законах є умови, за яких цей принцип не застосовується. Як будуть інтерпретуватися ці закони, вирішуватиме в кінцевому підсумку державний секретар".

На його думку, у випадку, якщо продаж підтвердиться, все одно можуть постати питання: чи слід продовжувати допомогу неурядовим організаціям України, чи, наприклад, розвивати обмінні програми. "Це повинні розглядати експерти, аналітики, і мені недоречно робити здогадки", - зазначив він.

Паскуаль нагадав також, що крім заходів США також існують санкції ООН.

Американці ж будуть розглядати питання допомоги, враховуючи два фактори. Перший – як зберегти взаємодію з Україною й допомогу їй на шляху трансформації до демократичної ринкової держави. Друга мета полягає в тому, щоб "надіслати сигнал іншим країнам, що їм не слід розглядати жодних можливостей передачі обладнання й матеріалів Іраку".

Зустріч Буш-Кучма

"Немає планів щодо зустрічі президентів". Це – лаконічна відповідь на питання, чи вплине скандал із "Кольчугою" на можливу зустріч між главами держав США та України.

Щодо присутності України на саміті НАТО у Празі, то, за словами Паскуаля, у графіку цього заходу залишається саміт "Україна-НАТО". Змінити цей пункт можна консенсусним рішенням усіх 19 членів Альянсу.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...