Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

На саміт НАТО їдуть і Кучма, і Зленко

Субота, 16 листопада 2002, 15:15
У суботу Рада нацбезпеки підвела проміжну риску під скандальною темою останнього місяця. РНБОУ вирішила, що їхати на саміт НАТО мають і Кучма, і Зленко. А вердикт Ради остаточний – обіцяв напередодні "гарант".

Президент братиме участь у засіданні Ради євроатлантичного партнерства – заході, на якому зустрічаються лідери НАТО з учасниками програми "Партнерство заради миру". Це ті збори, на які не пустили Лукашенка. Міністр закордонних справ приїде на головний для Києва захід – комісію "Україна-НАТО".

Як повідомив після Ради нацбезпеки Марчук, це рішення прийнято одноголосно, "хоча обговорення було довготривалим і було дуже багато різних варіантів".

Міністр закордонних справ Зленко вийшов одним із перших з будинку адміністрації президента. Коментувати він нічого не став і порадив чекати Марчука, але його обличчя аж сяяло від щастя. "Я як міністр дуже задоволений", - повторив кілька разів він журналістам.

Міністр юстиції Олександр Лавринович зазначив, що таке рішення "абсолютно правильне і здатне консолідувати всі політичні сили в державі".

Останнім вийшов Марчук, який зачитав рішення Ради нацбезпеки:

"Україна за останні роки поводилася як послідовний передбачуваний і надійний партнер у міжнародних відносинах. Україна зробила чимало для того, щоб нова європейська архітектура безпеки стала реальністю.

Україна відмовилася від третього за розміром ядерного потенціалу, Україна врегулювала надзвичайно складні питання у відносинах з Росією, перетворивши схід Європи на зону миру і стабільності. На вимогу країн, які є членами НАТО, Україна закрила Чорнобильську станцію.

У найбільш складних ситуаціях останніх років, включаючи косовську кризу та антитерористичну операцію, Україна діяла в унісон з Альянсом. Врешті-решт, ми взяли курс на Євроатлантичну інтеграцію і не збираємося від нього відмовлятися за жодних умов.

Всі ці факти конкретного внеску України та її президента у безпеку Європи, на нашу думку, є безпрецедентними для всього континенту. Ми переконані, що ні Україна, ні її президент не заслужили того, щоб залишитися осторонь від подальших процесів формування європейської безпеки.

Україна цим самим ще раз засвідчує незмінність європейського курсу – курсу на євроатлантичну інтеграцію. Ми сподіваємося, що засвідчуючи таку позицію та готовність іти на компроміс з нашими партнерами, ми сподіваємося, що вони теж будуть керуватися не лише міркуваннями політичної кон'юнктури, але й політичної справедливості, елементарної етики та гостинності".

Секретар РНБОУ зазначив, що дане рішення підтримали спікер парламенту Володимир Литвин, а також голови профільних комітетів з питань закордоних справ Дмитро Табачник і з питань нацбезпеки Георгій Крючков.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування