Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Павло Лазаренко отримав шанс поновити свої депутатські повноваження

Середа, 8 січня 2003, 13:46
В середу палата з цивільних справ Верховного Суду України задовольнила скаргу представників Павла Лазаренка щодо рішень Печерського районного суду Києва та Апеляційного суду Києва. Влітку 2002 року ці установи ухвалили рішення закрити провадження з позову екс-прем'єра про незаконність дострокового позбавлення його повноважень народного депутата третього скликання. Про це УП повідомили представники Лазаренка.

Таким чином, йдеться у прес-релізі представників Лазаренка Марини Довгополої та І.Прозоровського, Верховний Суд "фактично поновив порушені права" екс-прем'єра, "визнав незаконними вищезазначені судові рішення стосовно нього та направив дану справу на новий розгляд до суду першої інстанції".

Як повідомлялося, 7 лютого 2002 року Верховна Рада дала згоду на припинення повноважень народного депутата Павла Лазаренко у зв'язку з "набуттям чинності обвинувального вироку" щодо екс-прем'єра. Постанову про припинення повноважень було внесено комуністом Георгієм Крючковим і об'єднаним соціал-демократом Віктором Медведчуком.

Згідно з пояснювальною запискою до постанови, "поліцейський суд Женеви (Швейцарська конфедерація) вироком, прийнятим 28 червня 2000 року, визнав громадянина України Лазаренка, який є народним депутатом України, винним у "здійсненні правопорушення у відмиванні грошей двічі". В записці також зазначається, що між Україною і Швейцарською конфедерацією двосторонніх відносин у сфері правової допомоги, за даними Міністерства закордонних справ і Міністерства юстиції, не встановлено.

В березні цього року Печерським судом Києва була прийнята заява, яку власноруч підписав Павло Лазаренко, де він оскаржує постанову Верховної Ради. "Ми вважаємо це рішення незаконним, тому що воно було прийнято з порушенням норм Конституції України, закону "Про статус народного депутата" та низки міжнародно-правових норм", зазначила представниця екс-прем'єра Марина Долгопола.

12 червня Печерський суд міста Києва ухвалив рішення про припинення провадження зі справи про позов Лазаренка до Верховної Ради, ґрунтуючись на тому, що ця справа не перебуває у віданні судів загальної юрисдикції.

В судовій ухвалі також сказано, що питання, яке порушив Павло Лазаренко, має вирішуватися, якщо він звернеться до парламенту або Конституційного Суду України з тим, аби КС перевірив постанову Верховної ради на предмет відповідності Конституції. Апеляційний суд підтвердив рішення Печерського суду.

Читайте також:

Лазаренко більше не депутат

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...