Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У КУЧМИ ВЖЕ Є НАСТУПНИК, вважають у Москві

Середа, 5 лютого 2003, 13:08
Наступником президента Кучми на посаді президента стане прем'єр-міністр країни Віктор Янукович. Так вважає російське видання Страна.Ru, аналізуючи заяву Кучми про те, що коаліційний уряд Януковича буде працювати до жовтня 2004 року, і його репліку, що сам він не збирається балотуватися на третій термін.

Прокремлівське видання робить висновок, що "останні кроки українського лідера можуть говорити про те, що він, нарешті, знайшов наступника в особі голови уряду Віктора Януковича".

Страна.Ru також відзначає подібність "української схеми розвитку політичного процесу" до російської – "в Україні, так само як і в Російській Федерації, починаючи з другого президентського терміну глави держави, велися розмови про наступника. Леонід Кучма так само, як в свій час Борис Єльцин, має невисоку популярність у населення, а опозиція намагається ініціювати процедуру імпічменту".

Саме тому, автор статті прогнозує, що Янукович має кращі шанси як кандидат у президенти, "якщо на українській політичній арені до президентських виборів не відбудеться нічого незвичайного і пан Янукович не опиниться до цього часу у відставці".

На користь Януковича-кандидата, на думку російського ЗМІ, говорить наявність "адміністративного ресурсу, яким просто зобов'язаний володіти прем'єр", а також його "управлінські якості", які він продемонстрував, керуючи Донецькою областю.

Його "стиль керівництва може сподобатися як тим, хто ностальгує за радянським минулим, так і прихильникам міцної державності", а також російськомовній частині населення України.

У політичному плані, на думку Страни.Ru, Янукович може розраховувати на підтримку аграріїв і "Трудової України", можливо, частини Компартії.

"У випадку ж, якщо передвиборча ситуація або її видимість (що для виборця одне й те ж) складеться таким чином, що фактично змагатися будуть тільки Янукович й Ющенко, частина Компартії цілком може відмовитися від підтримки Симоненка на користь сьогоднішнього прем'єра", вважають автори статті.

Говорячи про політичні сили "чиї фракції у Верховній Раді підтримали Януковича як прем'єра", то тут, на думку Страни.Ru, "є імовірність "розмежування з СДПУ(О), у випадку якщо Віктор Медведчук, нинішній керівник кучмівської адміністрації, візьме участь у виборах".

Ще одним плюсом Януковича, як вважає видання, є те, що він, "ймовірно", "влаштує гравця, який не є суб'єктом української політики, але, при бажанні, може на неї вплинути - Московський Кремль".

Але, незважаючи на різного роду позитиви, "розвиток подій може піти і за іншим сценарієм, у випадку якщо нинішній український прем'єр так і не вирішить численні проблеми із заборгованостями по зарплаті і пенсіям і не виправить загалом ситуацію в економіці", передбачає Страна.Ru.

І додає, що "українські експерти раніше говорили про важливість вирішення соціально-економічних питань для подальшої долі Януковича і як прем'єра, і як кандидата у президенти безпосередньо після його затвердження на посаді голови Кабінету Міністрів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування