Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Американці готуються до бліцкригу

Середа, 19 березня 2003, 23:00
Висловіть свою думку на ФОРУМІ Української правди

Буш не зупиниться поки не вичистить Ірак

Президент США Джордж Буш, покликаючись на представлену йому міністром оборони США Дональдом Рамсфелдом доповідь, заявив, що США "просуваються" у військовій операції в Іраку.

Про це Буш повідомив перед початком своєї зустрічі в Овальному кабінеті Білого дому з керівництвом сенату і палати представників конгресу США.

"Ми будемо продовжувати виконувати свою задачу, поки не досягнемо своєї мети, якою є очищення Іраку від зброї масового знищення", - повідомив Буш.

РІА "Новости"

Коаліція взяла під свій контроль одне іракське місто

Американські морські піхотинці взяли під повний контроль іракське місто Умм-Каср. Про це повідомив американський телеканал "Фокс-ньюз". За даними телеканалу, під контролем американців знаходиться й аеропорт в Умм-Касрі.

Американський ЗМІ також підтверджує, що прапор США, який раніше був піднятий над Умм-Касром, знятий. Джерела у Пентагоні повідомили, що це було зроблено, щоб підкреслити "визвольний" характер військової операції проти Іраку.

Увійшовши в Умм-Каср, американці замінили іракський прапор на американський і на знамено морської піхоти. Як відзначали у зв'язку з цим оглядачі британських ЗМІ, такі "символічні жести" під час операції в Іраку є "невиправданими".

Крім того, констатували вони, опір іракських військ в Умм-Касрі продовжується, тому говорити про повну перемогу поки ще рано.

А тим часом, британські й американські кораблі затримали іракські судна, що прямували у Перську затоку з вантажем готових до установки мін на борту. Про це повідомив начальник штабу Міноборони Великобританії Майкл Бойс. Телекомпанія "Фокс-ТВ" уточнює, що були затримані три судна.

РІА "Новости"

Війська коаліції зупинили перед Багдадом

Американські війська зустріли запеклий опір іракців у районі міста Насирія.

Як повідомила британська телекомпанія "Скай-ТБ", третя піхотна дивізія США зіткнулася там із запеклим опором іракських військовослужбовців, внаслідок чого її просування у бік Багдада було зупинене.

"Скай-ТБ" повідомляє, що, очевидно, американці будуть завдавати по цьому району масованих ударів з повітря, щоб зломити опір іракців.

РІА "Новости"

Нове бомбардування коаліції

США починають нову серію повітряних ударів по Іраку.

Приблизно о 15.00 військові винищувачі почали злітати з борту американського авіаносця "Кітті Хоук", що базується у Перській затоці, повідомив у прямому ефірі кореспондент японської телекомпанії Ен-Ейч-Кей, який знаходиться на борту авіаносця.

Військові літаки, з його слів, оснащені крилатими ракетами.

За даними телеканалу Сі-Ен-Ен, який посилається на високопоставлених представників Пентагона, американські й британські війська зайняли два аеродроми на заході Іраку і стратегічні нафтові родовища біля Басри.

За даними джерел Сі-Ен-Ен, один із цих аеродромів є місцем, де, за деякими даними, могла знаходитися зброя масового знищення. Телеканал також повідомляє, що під час боєзіткнення біля нафтових родовищ загинув американський морський піхотинець.

У свою чергу телеканал "Фокс-ньюз" повідомив, що на півдні Іраку горить сім нафтових свердловин.

Крім того, згідно з повідомленнями, які надійшли в Абу-Дабі, іракські ППО знищили винищувач, який вторгся у повітряний простір Іраку. При цьому його приналежність не називається.

Як повідомляє іракське агентство ІНА з посиланням на офіційного представника Міноборони, "в Іраку є підтвердження того, що збитий літак упав на території Кувейту". Тим часом, Пентагон спростував ці відомості, передає британська телекомпанія "Скай-ТВ".

РІА "Новости"

У Багдаді горять палаци Хусейна

Офіційний представник британського командування заявив у Кувейті, що війська коаліції зможуть зайняти Багдад уже через 3-4 дні.

Незважаючи на масовані ракетні та авіаудари, іракська армія у перший день війни втратила лише 4 чоловік убитих і 6 поранених. При цьому, за повідомленням іракського радіо, втрати серед цивільного населення - 1 вбитий (громадянин Йорданії) і 10 поранених.

Після двох ночей бомбардування обстановка в іракській столиці залишається відносно спокійної. Про це повідомив по телефону один з жителів Багдада. На вулицях досить жвавий автомобільний рух. Однак, з його слів, "люди бояться, що у найближчі дні бомбардування посилиться".

Продовжують горіти будівлі палацу президента й міністерства планування Іраку, розташовані у центрі міста на березі Тигра. З боку Дори (південна околиця Багдада), де розташований нафтоперегінний завод, тягнеться чорна хмара диму.

У Багдаді як і раніше є електрика, працює система водопостачання, телефонний зв'язок. Не припиняються передачі по двох іракських телеканалах - державному і "Аль-Шабаб", що належить старшому сину Саддама Хусейна Удею. Іракське телебачення залишається практично єдиним джерелом інформації.

РІА "Новини"

Іракські солдати здаються у полон

Міністр інформації Іраку Мухаммед Саїд ас-Саххаф повідомив у п'ятницю на прес-конференції, що іракські війська збили два вертольоти сил американо-британської коаліції. З його слів, американська сторона, відмовляючись визнавати факт поразки, знищила залишки збитих вертольотів, щоб приховати докази, передає CNN.

За повідомленням АФП, 25 іракських солдат здалися увечері у четвер на півночі Кувейту біля іракського кордону.

У п'ятницю телекомпанія "Фокс-Ньюз" з посиланням на інформовані військові джерела повідомила, що тисячі військовослужбовців республіканської гвардії Іраку готові здатися військам коаліції. Представники британських військових повідомили, що приблизно 20 % особистого складу республіканської гвардії збираються здатися. При цьому очікується, що це число буде збільшуватися у найближчий час.

Також за даними американської радіостанції Сі-Бі-Ес", перший американський морський піхотинець убитий під час бойових дій на півдні Іраку. Будь-які інші подробиці не наводяться.

Це ж підтвердив і катарський супутниковий телеканал "Аль-Джазіра", за даними якого, він був убитий у п'ятницю вдень.

РІА "Новости"

Коаліція зайняла Умм-Каср. Ірак це спростовує

Американські морські піхотинці зайняли найбільший торговий порт Іраку на узбережжі Перської затоки Умм-Каср, повідомляє Reuters із посиланням на очевидців.

Морська піхота США і Великобританії штурмувала Умм-Каср, розташований на півдні Іраку, із двох сторін, зустрівши запеклий опір іракської армії.

Американцям, зупиненим після просування у бік Умм-Касра у 200 метрах від іракського кордону, довелося чекати на підтримку британської артилерії, яка допомогла подолати опір.

Зі слів очевидців, у ході штурму американцям і британцям здалися у полон декілька десятків іракських військовослужбовців.

А тим часом у п'ятницю на прес-конференції у Москві іракський посол в Росії Аббас Халаф спростував повідомлення про початок наземної операції й захоплення іракського міста Умм-Каср.

Посол Іраку також заявив, що у ніч із четверга на п'ятницю іракські сили обстріляли військову авіабазу США на території Кувейту, якій, за даними дипломата, було завдано серйозних збитків.

Він також повідомив, що "американські піхотинці на території Іраку змогли просунутися лише на 200 метрів і були вимушені припинити своє просування, зіткнувшись із жорстокою відсіччю з боку іракських військ. 200 метрів - це не 200 кілометрів". "Тому говорити про початок наземної операції неможливо", - підкреслив Аббас Халаф.

А тим часом, іракська армія підготувала траншеї, заповнені напалмом і нафтою, для того, щоб спробувати зупинити або затримати наступ американських і британських військ на стратегічному напрямку на півдні Іраку.

Як передає Europa Press з посиланням на кувейтське агентство KUNA, у місті Басра іракці підпалили щонайменше три нафтових свердловини у рамках стратегії "випаленої землі". Зі слів деяких очевидців, жителі Басри залишають місто і просуваються у напрямі кордону з Іраном.

РІА Новости, Rbc.ru

Війська коаліції дійшли до Євфрату. З Багдада біжать люди

Запеклі бої тривають наразі на півночі Іраку у районі міста Киркук, передає кореспондент Бі-Бі-Сі, що знаходиться у цьому районі. За інформацією кореспондента, спецпідрозділи американської армії намагаються взяти під контроль нафтові свердловини і нафтопереробні установки у Киркуці.

У той же час на півдні Іраку одна з розвідувальних груп союзників просунулася на 200 км углиб території Іраку і вийшла до берега річки Євфрат.

Також американські морські піхотинці захопили частину головної автотраси, яка веде з Кувейту до південного іракського міста Басра, подолавши опір іракських мінометів. У цей час американські танки і бойові машини піхоти за підтримки бойових вертольотів Cobra і гаубиць рухаються по демілітаризованої зони на кордоні між Кувейтом та Іраком вздовж річки Тигр до Багдада, передає АР.

Крім того, як повідомляє телеканал Al-Arabiyya, місто Сафуан на кордоні Іраку з Кувейтом взято під контроль американо-британської коаліції на другий день вторгнення в країну.

Тим часом, за повідомленнями іранського агентства IRNA, вже понад половину населення Багдада втекло з міста. Агентство стверджує, що життя в Іраку паралізоване, люди залишають міста й регіони, до яких підступають союзні війська.

Rbc.ru

Британці захопили нафтовий півострів Іраку

Британські сили встановили контроль над станціями з перекачки нафти на півострові Фао у південно-східній частині Іраку, заявив у п'ятницю британський представник у Центральному командуванні збройними силами США.

З його слів, іракські війська чинили "незначний опір". Британці не зазнали втрат, і операції продовжуються відповідно до планів, сказав військовий представник. Таким чином, заявив офіцер, під контроль взяті розташовані на півострові установки, які перекачують нафту.

Раніше про захоплення півострова Фао повідомляв катарський телеканал "Аль-Джазіра". За даними телеканалу, серед британців є втрати.

А тим часом, кувейтський представник повідомив, що іракські війська підпалили нафтові свердловини на півдні країни.

"Чорний дим, який запнув у п'ятницю небо над Кувейтом, викликаний палаючими нафтовими свердловинами, підпаленими іракськими військами у південній частині країни", - заявив глава кувейтського відомства з охорони навколишнього середовища Мухаммед Аль-Сарауї. Його слова приводить офіційне інформаційне агентство Кувейту КУНА.

Також за даними голови Міноборони Великобританії Джеффрі Хуна, в Іраку горять, щонайменше, 30 нафтових свердловин. Як він сказав, це "не такий поганий показник", оскільки раніше очікувалося, що підпалених нафтових свердловин буде набагато більше.

Тим часом, голова Пентагона Дональд Рамсфелд навів у четвер відомості про три-чотири підпалені нафтові свердловини в Іраку.

Інтерфакс

Коаліція призупинила наземну операцію в Іраку?

Американські й британські війська призупинили сухопутну операцію "через твердий вогневий опір іракських збройних сил", повідомив у п'ятницю "Інтерфаксу" посол Іраку у Москві Аббас Халаф, посилаючись на останні дані, отримані з Багдада.

Він спростував повідомлення про те, що сили антиіракської коаліції зайняли ряд іракських міст. За даними Халафа, американські і британські військові "змогли просунутися лише на 1 км усередину іракської території і змушені були призупинити операцію через твердий вогневий опір іракських збройних сил".

Посол також стверджує, що іракці "збили три американських вертольоти, у результаті чого було вбито 12 британських і 4 американських військовослужбовців".

Як повідомив Халаф, іракська сторона також завдала ракетних ударів по базі ВПС Алі Ас-Саалем у Кувейті, де розміщені американські вертольоти й військовослужбовці.

Інтерфакс, РІА "Новости"

Рамсфельд: справи в Іраку йдуть дуже добре

Офіційні представники американського військового командування називають успішним хід сухопутної операції в Іраку.

Зокрема, за словами міністра оборони США Дональда Рамсфелда, справи у Іраку "йдуть дуже добре". Він заявив про це журналістам після зустрічі, яка пройшла за закритими дверима, із членами Сенату США, на якій проінформував їх про хід військової операції в Іраку.

Рамсфелд переконаний у тому, що "в іракського режиму немає майбутнього, і в якийсь момент іракці й іракські військові усвідомлять це". Раніше на прес-конференції він дав зрозуміти, що США як і раніше вважають, що вище іракське керівництво повинне залишити країну, якщо хоче уникнути розширення бойових дій. "В іншому випадку, - відзначив він, - ми удамося до сили у таких масштабах, яких до цього ніхто не бачив".

А тим часом, в Афганістані у результаті диверсії загинуло четверо американських військовослужбовців.

"У провінції Кунар на протитанковій міні, яка була встановлена, як передбачається, талібами, підірвався бронеавтомобіль сил спеціальних операцій США", - повідомило "Інтерфаксу-АВН" у п'ятницю джерело в афганському військовому відомстві. "У результаті диверсії четверо американських військовослужбовців загинуло", - сказав він.

Наразі у багдадських госпіталях знаходяться 37 поранених у результаті бомбардувань іракської столиці, повідомляє Al-Arabiah TV network.

Інтерфакс

У Кувейті розбився американський вертоліт

Вертоліт CH-46 Sea Knight морської піхоти США, на борту якого знаходилися 16 військовослужбовців, розбився на території Кувейту.

Внаслідок катастрофи загинуло 12 британських військовослужбовців і 4 американських, повідомили представники Міністерства оборони США. У той же час як повідомив телекомпанії "Скай-ТБ" представник британського військового командування, у катастрофі вертольота загинуло вісім англійських і четверо американських військовослужбовців.

Катастрофа вертольота, який входив до складу першого морського експедиційного корпусу ВР США, сталася о 2:37 в 15 км від кордону з Іраком. У цей час проводиться розслідування причин катастрофи. За попередніми даними, це сталося через технічну неполадку, передає АР. За даними Пентагона, активності іракських сил ППО у районі пригоди помічено не було.

Центральне командування збройних сил США у Катарі офіційно підтвердило загибель американського вертольота у Кувейті. Вертоліт повертався на базу після виконання бойового завдання на території Іраку.

РІА "Новости"

Американці займають Ірак зі швидкістю 50 км/годину

Американські війська колонами просуваються углиб Іраку у напрямку Багдада, не зустрічаючи опору.

За повідомленнями кореспондентів японської телекомпанії Ен-Ейч-Кей у країнах Близького Сходу, колони збройних сил США рухаються у напрямку Багдада по пустелі зі швидкістю 40-50 км на годину.

Про просування військ свідчать передані Ен-Ейч-Кей документальні кадри колон американських танків і вантажних машин, які були зняті у п'ятницю через 4 години після перетину військами США державного кордону Іраку.

За даними Сі-Ен-Ен, війська коаліції зайняли місто-порт Умм-Каср, розташоване за 50 км на південний схід від Басри, а британські морські піхотинці просунулися углиб півострова Фао. Однак іракська сторона спростувала цю інформацію.

Ніч на п'ятницю у Багдаді пройшла спокійно. Іракська столиця пережила масований наліт увечері у четвер. Удар по цілях у Багдаді був нанесений крилатими ракетами й літаками-невидимками "Стелс". Бомби і ракети впали на резиденцію лідера іракського режиму Саддама Хусейна, будівлю міністерства оборони Іраку, казарми національної гвардії Іраку у передмісті Багдаду.

Як передало АФП з посиланням на іракське радіо, частина випущених по Багдаду у четвер ракет улучила у резиденцію дружини Хусейна Сагіді Хейраллах Телфах і трьох його дочок. Внаслідок обстрілу вони не постраждали.

Зі свого боку, іракське телебачення розповсюдило перші повідомлення про жертви серед іракських військових. За його даними, четверо військових загинули і шестеро отримали поранення. При цьому не уточнюється місце, де це сталося.

Іракський ЗМІ повідомив і про безліч збитих засобами ППО ракет під час вечірнього нальоту у четвер. За даними Багдада, по столиці було випущено 72 крилаті ракети, Пентагон повідомив про 60.

Іракське телебачення також повідомило про пуск 9 ракет у напрямі Кувейту.

Вночі бомбили Мосул і Басру

Два найбільших іракських міста на півночі і півдні Іраку Мосул і Басру зазнали у ніч на п'ятницю масованих ракетно-бомбових ударів із боку військ коаліції. Одночасно підрозділи США і Великобританії почали сухопутну операцію на півдні Іраку.

Так, численні вибухи було чути у місті Мосул на півночі Іраку ( кордон із Туреччиною), передав катарський телеканал Аль-Джазіра, кореспондент якого знаходиться на місці подій.

Протягом вечора й ночі у місті Мосул на півночі Іраку неодноразово оголошувалася повітряна тривога. Західні кореспонденти, які знаходяться на кордоні Іраку і Кувейту, повідомляють про вибухи й заграву над містом Басра.

Вранці у п'ятницю о 6.45 у Мосулі знову прогриміли три вибухи. У небі було видно сліди трьох літаків. Точне місце, по якому був завданий у Мосулі удар, поки встановити не можливо.

Мосул - найбільше місто у нафтоносній частині Іраку, яке знаходиться під контролем іракського уряду, у безпосередній близькості від керованих курдами територій.

Інтерфакс, РІА "Новости"


Американці підтримують Буша

Більшість американців підтримує початок війни проти Іраку. Про це свідчать результати опитування, проведеного на замовлення газети "Вашингтон пост" і телекомпанії Ей-Бі-Сі.

Згідно з цими даними, опублікованими у п'ятницю, рішення президента США Джорджа Буша про атаку на Ірак схвалюють 7 з 10 опитаних. Стільки ж вважають, що США та їх союзники мали законне право застосовувати силу для повалення президента Іраку Саддама Хусейна й ліквідації його передбачуваних запасів зброї масового знищення.

Трохи більше половини опитаних американців вважають, що Хусейн має бути вбитий або схоплений, щоб вважати військову операцію успішною. А 4 з 10 вважають, що для цього досить відсторонити його від влади.

Інтерфакс

Хусейна могли поранити

Американська розвідка вважає, що президент Іраку Саддам Хусейн у супроводі одного або двох своїх синів перебував у приміщенні на півдні Багдада, по якому зранку в четвер був завданий цільовий бомбовий удар. Про це повідомляє в п'ятницю газета "Вашингтон пост".

Однак аналітики розвідки й агентура в регіоні не упевнені, чи був він убитий або врятувався, пише газета, посилаючись на джерела в американській адміністрації. "Згідно з основними свідченнями, він перебував у приміщенні, коли воно вибухнуло", - цитує газета одного зі співрозмовників. З його слів, Хусейн перед атакою не залишав це приміщення.

Інше джерело "Вашингтон пост" навело дані, згідно з якими іракського президента "щонайменше, поранено". Як підтвердження наводяться дані про те, що для нього була запитана термінова медична допомога. За свідченням співрозмовника газети, "стан дітей Хусейна й інших людей, які могли перебувати в цьому приміщенні, також невідомий".

У статті зазначається, що розвідка США відстежує переговори й пересування іракських правителів, щоб спробувати встановити долю Хусейна. Аналізується також показаний іракським телебаченням виступ президента після початку військових дій. Газета відзначає "суперечливі результати аналізу особистості людини, зафіксованої на плівці", посилаючись при цьому на наявність у нього багатьох двійників.

Буш забрав усі гроші Іраку в США

Президент США Джордж Буш підписав розпорядження про конфіскацію всіх авуарів Іракського уряду на території США. Про це повідомив міністр фінансів США Джон Сноу.

За його словами, США звернулися з проханням до всіх країн світу заморозити всі авуари Іраку.

А Держдепартамент США просить усі країни світу тимчасово перервати дипломатичні відносини з Іраком і вислати іракських дипломатів. Про це оголосив у Вашингтоні офіційний представник Держдепу Ричард Баучер.

"США направили офіційний запит у ті країни, де є дипломатичні представництва Іраку з проханням на тимчасовій основі призупинити іракську дипломатичну присутність у країні", - сказав Баучер.

Тим часом іракське радіо спростовує повідомлення про те, що війська Коаліції взяли перше іракське місто Умм-Каср.

РІА "Новости", BBC World

Буш сказав "дякую" Кучмі?

Президент США Джордж Буш заявив про свою вдячність "понад 40 державам, які зараз підтримують наші зусилля" в Іраку. Про це Буш повідомив журналістам після засідання свого кабінету, яке він провів у Білому домі.

Президент повідомив, що міністр оборони Дональд Рамсфелд проінформував американський уряд "про ранні стадії війни". Зі слів Буша, доповідь уряду зробив також держсекретар Колін Пауелл.

Зустріч президента США з журналістами не передбачала відповідей на їх питання.

РІА "Новости"

Буш забрав усі гроші Іраку в США

Президент США Джордж Буш підписав розпорядження про конфіскації всіх авуарів Іракського уряду на території США. Про це повідомив міністр фінансів США Джон Сноу.

За його словами, США звернулися з проханням до всіх країн світу заморозити всі авуари Іраку.

А Держдепартамент США просить усі країни світу тимчасово перервати дипломатичні відносини з Іраком і вислати іракських дипломатів. Про це оголосив у Вашингтоні офіційний представник Держдепу Ричард Баучер.

"США направили офіційний запит у ті країни, де є дипломатичні представництва Іраку з проханням на тимчасовій основі призупинити іракську дипломатичну присутність у країні", - сказав Баучер.

Тим часом іракське радіо спростовує повідомлення про те, що війська Коаліції взяли перше іракське місто Умм-Каср.

РІА "Новости", BBC World

Буш сказав "дякую" Кучмі?

Президент США Джордж Буш заявив про свою вдячність "понад 40 державам, які зараз підтримують наші зусилля" в Іраку. Про це Буш повідомив журналістам після засідання свого кабінету, яке він провів в Білому домі.

Президент повідомив, що міністр оборони Дональд Рамсфелд проінформував американський уряд "про ранні стадії війни". Зі слів Буша, доповідь уряду зробив також держсекретар Колін Пауелл.

Зустріч президента США з журналістами не передбачала відповідей на їх питання.

РІА "Новости"

Остання атака – тільки підготовка до бліцкригу

Офіційні особи військового відомства Британії на умовах анонімності висловлюють сумніви в тім, що вторгнення загону військових і остання серія бомбових ударів є обіцяним міністром оборони США бліцкригом, повідомляє Reuters.

Рамсфелд раніше заявив, що наступне наземне вторгнення і з повітря "буде такої сили і такого масштабу... чого ще не було раніше".

Джерела вважають, що військова атака була частиною стратегії по зм'якшенню опору елітних військ Саддама Хусейна напередодні очікуваного вторгнення.

"Усе це – частина етапу підготовки" для головного наземного удару, говорить інше джерело.

Після бомбардування у Багдаді очевидці повідомляють про кілька вибухів у районі офіційних будинків, протиповітряних залпів було не багато.

За спостереженням кореспондента Reuters, ракети летіли на малій висоті і вразили кілька цылей. Містом пересувалися пожежні машини і машини швидкої допомоги.

Як повідомляє ГРТ, у Багдаді оголошено про завершення повітряної тривоги. У місті горять вогні, працює телебачення і радіо.

Син Саддама вбитий під час бомбардування?

Іракська опозиція стверджує, що молодший син Саддама Хусейна Кусай був вбитий у четвер вранці у результаті бомбардування.

Кувейтське агентство новин з посиланням на спікера опозиційної організації Вища Рада Ісламської революції в Іраку Мухаммеда Аль-Асаді повідомило, що кілька американських ракет потрапили у президентський комплекс, де розташовується штаб центрального військового округу Іраку, що очолює Кусай Хусейн. За даними опозиції, разом із сином Хусейна загинула і група високопосадових військових.

У свою чергу посол Іраку у Москві Аббас Халаф рішуче спростував повідомлення про загибель Кусая Хусейна.

"Я офіційно заявляю, що Кусай живий і здоровий на нещастя наших ворогів", - сказав Аббас Халаф. Він зазначив, що інформація про загибель Кусая Хусейна надійшла від кувейтського інформаційного агентства, що "раніше вже поширювало подібного роду дезінформацію", і "у цьому немає нічого дивного". "Це їхній почерк", - резюмував іракський посол.

Газета.ру

***
Американці почали наземне вторгнення

Американські сухопутні війська увійшли на територію Іраку, повідомив кореспондент телекомпанії Сі-Бі-Ес у репортажі з місця подій.

По південних районах Іраку завдаються ракетно-бомбові удари, велика колона американської бронетехніки входить на територію Іраку з Кувейту, повідомляє британська телерадіокорпорація Бі-Бі-Сі.

За її даними, з Північного Кувейту до Іраку входить велика колона американської техніки.

Бі-Бі-Сі повідомляє, що цей підрозділ входить до складу третьої американської піхотної дивізії, на озброєнні якої - 10 тис. одиниць бойової техніки.

Кінцева мета, до якої прямує колона американської бронетехніки, поки невідома, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Тим часом у Багдаді лунають вибухи, передає британська корпорація. У свою чергу, телекомпанія Сі-Ен-Ен повідомляє, що на околицях Багдада чути залпи снарядів протиповітряної оборони.

Раніше, за повідомленням Сі-Ен-Ен, американські війська, дислоковані на кувейтсько-іракському кордоні, зазнали обстрілу. За даними телекомпанії, поблизу американських позицій розірвалося дев'ять ракет. Про потерпілих не повідомляється.

Кореспондент газети "Нью-Йорк таймс" також повідомив про зіткнення на кувейтсько-іракському кордоні. За даними видання, американський патруль з декількох бронетранспортерів обстріляв і знищив дві іракські бронемашини. Ніяких додаткових деталей щодо цього інциденту поки не наводиться.

У свою чергу, телекомпанія Fox-news повідомляла, що морська піхота США вела потужну артилерійську підготовку на кордоні Кувейту з Іраком.
Сі-Ен-Ен також повідомляла, що американські морські піхотинці вступили у сутички з іракськими військовослужбовцями в районі кордону.

Американська артилерія почала обстрілювати іракське місто Басру, що знаходиться на 400 км південніше Багдада, повідомив катарський телеканал "Аль-Джазіра".

Інша арабська телестанція "Аль-Арабійя", що працює з ОАЕ, передає, що в районі нафтового родовища Ар-Румайла біля Басри видно високий стовп чорного диму.

Інтерфакс

***
Канцлер ФРН Герхард Шредер у четвер піддав критиці рішення США розпочати війну з Іраком, закликавши до найшвидшого завершення бойових дій антиіракської коаліції. "Було прийняте погане рішення, логіка війни отримала верх над шансами світу", - заявив Шредер у прямому телезверненні до нації.

Разом з тим він підкреслив, що, незважаючи на початок війни, відносини Німеччини і США не знаходяться під загрозою.

Звертання Шредера до нації прозвучало на фоні широких антиамериканських виступів у країні. Приблизно 100 тис. маніфестантів, приблизно половина яких молодь і студенти Берліна, вишли на вулиці столиці Німеччини з лозунгами від звичайних "Ні війні!" і "Дайте миру шанс!", до вельми відвертих, направлених на адресу американського президента.

В інших німецьких містах також відбулися численні демонстрації протесту проти дій США. У Штутгарті на вулиці вишли більше 10 тис. чоловік, Ростоці - 8 тис., у Мюнхені - 6 тис., Касселі - 5 тис. демонстрантів.
Інтерфакс-Україна

***

З настанням темряви у четвер війська антиіракської коаліції почали масоване бомбардування південних районів Іраку, передає Бі-Бі-Сі. За повідомленнями кореспондента телекомпанії, який супроводжує колони американських військ, які рухаються у напрямі до Іраку, у небі видно спалахи від вибухів.

Також американські військові вертольоти перетнули кувейтсько-іракський кордон і ведуть ракетний обстріл цілей на території Іраку, повідомляє телекомпанія CBS. На думку кореспондента телекомпанії, це свідчить про інтенсифікацію операції проти Іраку. Атака вертольотів почалася після перестрілок, що точилися на кордоні протягом дня.

А за даними АР, які посилаються на представників військового командування, війська третьої піхотної дивізії США відкрили вогонь з гаубиць і реактивних систем залпового вогню по іракських військах на півдні Іраку, що сигналізує про початок першої фази наземної операції.

А тим часом лідер Іраку Саддам Хусейн проводить екстрену нараду з ключовими міністрами, передає CNN з посиланням на джерела, близькі до керівництва країни. Метою наради є вироблення подальшого плану дій Іраку з оглядом на розпочату операцію союзників.

Rbc.ru

***

Американська телекомпанія "Фокс-ньюз" стверджує, що Саддам Хусейн був пораненй під час бомбардування у ніч з середи на четвер. Телеканал Сі-Бі-Ес з посиланням на неназвані джерела в американській адміністрації повідомляє, що Хусейн міг загинути.

Разом з тим, Пентагон поки не підтверджує цю інформацію.
РІА "Новости"

***

Турецькі парламентарії схвалили у четвер прохання уряду, стосовно відкриття повітряного простору країни для американської і британської бойової авіації, а також дали згоду на відправку турецьких збройних сил на північ Іраку. За проголосували 332 депутати, проти - 202 парламентарії, один утримався.

На початку березня перша спроба турецького уряду добитися дозволу розмістити у країні 62-тисячний контингент армії США, була відхилена парламентаріями з перевагою в три голоси.
Інтерфакс-Україна

***

Голова Пентагона Дональд Рамсфелд повідомив, що має у своєму розпорядженні відомості про нафтові свердловини, які горять на півдні Іраку 3-4.

Як заявив глава американського оборонного відомства, виступаючи у четвер на брифінгу у Вашингтоні, підпал нафтових свердловин є "злочином режиму" Саддама Хусейна.

Міністр оборони США закликав іракців не виконувати накази про руйнування нафтових свердловин та інших об'єктів інфраструктури країни. "Нафта знадобиться іракському народу для відновлення країни", - підкреслив Рамсфелд.

Тим часом, раніше кувейтське телебачення повідомило, що у районі міста Басра горять щонайменше 15 нафтових свердловин.
РІА "Новости"

***

Морська піхота США веде потужну артилерійську підготовку на кордоні Кувейту з Іраком. Про це повідомив кореспондент телекомпанії "Фокс-ньюз", що знаходиться у розташуванні американських частин.

Пороховий дим над позиціями настільки сильний, що через нього не видно місяця, незважаючи на він у повні. За даними, у наступ морська піхота може піти приблизно через півгодини.
РІА "Новини"

***

Військам у Кувейті оголошена годинна готовність до бою.

В американських військах, які знаходяться у Кувейті оголошена годинна готовність до бойових дій. Як повідомив кореспондент агентства Reuters військам наказано повністю бути готовими до бойових дій до 19.30. Наказ передбачає готовність до хімічної атаки.
Інтерфакс

***

У демілітаризованій зоні на кордоні між Іраком і Кувейтом йдуть бойові зіткнення між морськими піхотинцями США та іракськими військовослужбовцями. Про це повідомила британська телекомпанія Скай-ТБ.

По суті, відзначає телекомпанія, наземна операція вже почалася.

При цьому Скай-ТБ вказує, що згідно з раніше отриманою з Пентагона інформацією, підрозділи британського і американського спецназу вже знаходяться на території Іраку і ведуть підготовку до наступу.

Тим часом у столиці Кувейту знову чутні сирени повітряної тривоги. Про це повідомив у прямому ефірі телеканал "Фокс-ньюз".

За його даними, сирени можуть означати наближення ракет з боку Іраку. Телеканал зазначає з посиланням на експертів, що підльотний час ракет складає приблизно сім хвилин.

За даними телеканалу Сі-Ен-Ен, іракці випустили у бік Кувейту 8 балістичних ракет. Зі слів очевидців, чутні вибухи, але їх наслідки невідомі.

Кореспондент телеканалу, що знаходиться у підрозділах хімзахисту морської піхоти, як і всі військовослужбовці одягнутий у костюми хімзахисту. Декілька хвилин назад у столиці Кувейту знову була оголошена повітряна тривога.

РІА "Новости"

***

Вертоліт - приблизно MH-53 - з командою спецназу на борту у четвер зазнав аварії на півдні Іраку.

Як повідомив у четвер агентству Reuters представник збройних сил, вертоліт впав рано вранці, ще до початку бомбардування і пуску крилатих ракет. Він сказав, що екіпаж вертольота і підрозділ спецназу, який знаходився на його борту, були підібрані спеціально відправленою на місце падіння командою.

Військовий відмовився повідомити, де саме впав вертоліт, однак натякнув, що американці розбомбили місце падіння, щоб машина не потрапила до рук іракців.

Інший представник американського військового відомства сказав, що вертоліт повинен був закинути спецназівців в Ірак для того, щоб вони вчасно змогли виконати якусь спеціальну операцію, зміст якої він не розкрив.

Прес-секретар Пентагона Брайан Уайтман відмовився від коментарів, заявивши, що "ніякі оперативні подробиці не повідомляються". Він також не назвав число людей, які знаходилися на борту вертольота.

Sykorsky MH-53 являє собою великий вертоліт довжиною 22,3 м і довжиною кожною з семи лопатей гвинта приблизно 12 метрів. Його обслуговують два пілоти та ще два члени екіпажу. Вертоліт розрахований на перевезення 55 військових.

Газета.Ru


***

Сирени у столиці Кувейту знову сповістили про тривогу. Телебачення також сповістило про неї населення, перервавши трансляцію передач.

Ірак випустив у загальній кількості шість ракет "Скад" по території Кувейту. Дві з них були перехоплені американськими протиракетними комплексами "Петріот". Про це повідомив міністр оборони Кувейту. У Кувейті у четвер декілька разів оголошувалася тривога у зв'язку з небезпекою хімічної атаки.
Інтерфакс-Україна

***

Американські винищувачі з авіаносця "Кітті Хоук", який базується у Перській затоці, взяли курс на Багдад. Про це повідомив у прямому ефірі з борту американського корабля приблизно о 14.35 кореспондент японської телекомпанії Ен-Ейч-Кей.

Винищувачі оснащені крилатими ракетами, якими, очевидно, будуть завдаватися нові удари по столиці Іраку.

Тим часом, кореспондент британської "Скай-ТБ" передає з борта "Кітті Хоук", що літаки, які базуються на авіаносці, постійно здійснюють бойові вильоти з повним бомбовим і ракетним завантаженням для завдання ударів по об'єктах ППО і командних пунктах, артилерійських розрахунках у районі південної зони, заборонених для польотів в Іраку. У цих операціях беруть участь винищувачі Ф-14, "Хорнети", а також літаки установки електронної системи перешкод, наведення і раннього попередження.
РІА "Новини"

***

Ірак не володіє ракетами типу "Скад". Таку заяву зробив сьогодні міністр інформації Іраку Мухаммед Саїд ас-Саххаф, коментуючи заяви представників військового командування США про те, що по американських військовослужбовцях на півночі Кувейту було випущено за різними даними від 3 до 7 ракет "Скад". Тим часом іракський міністр не заперечував самого факту запуску ракет, передає Europa Press.

Крім того, представники командування США повідомляли, що Ірак також випустив сьогодні по Кувейту ракети Al-Samoud, радіус дії яких був визнаний таким, що перевищує допустимий резолюціями Ради Безпеки ООН. У свою чергу, представники збройних сил Кувейту заявили, що Ірак, швидше за все, випустив у бік Кувейту ракети малого радіуса дії китайського виробництва.

Rbc.ru

***

За даними представника Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Іраку, внаслідок сьогоднішнього бомбардування Багдаду вбитий один і поранено 14 чоловік, повідомляє CNN.

Раніше офіційний представник іракської влади повідомив про загибель 9 військовослужбовців й одного мирного жителя Багдада внаслідок бомбардування.

RBC.Ru

***

Президент Росії Володимир Путін заявив, що Москва наполягає на найшвидшому припиненні військових дій проти Іраку. На нараді у Кремлі у четвер він сказав, що військова акція США проти Іраку здійснюється всупереч світовій громадській думці і всупереч принципам і нормам міжнародного права й Статуту ООН.

Голова російської держави підкреслив, що "жодної необхідності у військових діях не було, оскільки не було відповіді на головне питання - є чи ні в Іраку зброя масового знищення, а якщо є, то що і в які терміни треба зробити для її ліквідації".

Путін також зазначив, що якщо буде поставлений під сумнів один із базових принципів міжнародного права - принцип непорушності суверенітету, тоді "ніхто, жодна країна світу не буде відчувати себе у безпеці". "А сьогодні величезний осередок нестабільності - буде рости і викликати негативні наслідки в інших регіонах світу", - цитує президента Росії Інтерфакс.

***

У четвер на Багдад впали 6 ракет, повідомляє агентство ЕФЕ з посиланням на міністерство інформації Іраку. За його інформацією, у результаті є поранені, число яких не оприлюднюється.

Міністерство організувало поїздку для журналістів для відвідування місць падіння ракет, на півдні Багдада. Зі слів представника міністерства, поранені доставлені у лікарні, деякі знаходяться у важкому стані.

Інтерфакс-Україна

***

Президент Іраку Саддам Хусейн не залишав меж своєї країни й у цей час знаходиться там. Про це заявив у четвер на прес-конференції у Москві посол Іраку у Москві Аббас Халаф.

Він не виключив, що найближчим часом із боку США та їх союзників можуть піти "інформаційні провокації". "Ось-ось повинна вийти інформаційна плітка про те, що Саддам Хусейн попросив притулку в Алжирі, у Білорусії або вже знаходиться у Москві; що від нього втекли сини; що міністр оборони знаходиться під домашнім арештом, а інші міністри стріляють один в одного", - сказав Халаф.

Відповідаючи на питання журналістів, голова дипмісії повідомив, що Ірак не збирається підпалювати нафтові свердловини. "Це наше багатство, і ми не маємо намір його позбавлятися", - сказав він.

Халаф спростував повідомлення про те, що Ірак може застосувати зброю масового знищення проти яких-небудь країн. "Міжнародні інспектори провели прозорі перевірки, тому про яку хімічну зброю може йти мова?" - сказав Халаф.

За його даними, в цей час у Багдаді паніки немає, функціонують телебачення і громадський транспорт.

Інтерфакс-Україна

***

Дослідження зразків повітря й ґрунту у місцях падіння іракських ракет на території Кувейту не виявили слідів наявності бойових отруйних речовин. Про це повідомило у четвер кувейтське телебачення з посиланням на екологічний департамент емірату.

Міністр інформації Кувейту Ахлед Аль Сабах повідомив, що сьогодні уряд виступить із заявою у зв'язку з ракетним обстрілом Іраком кувейтської території.

РІА "Новости".

***

Загони спецпідрозділу США і Великобританії знаходяться на території Іраку і ведуть підготовку до наступу наземних військ антиіракської коаліції. Про це повідомила телекомпанія "Скай-ТБ" із посиланням на інформацію представника Пентагона.

Військове відомство США поки не називає термінів початку основної фази військової операції проти Іраку. "Коли вона почнеться ви дізнаєтеся", - цитує представника Пентагона РІА "Новости".

***

Ірак випустив дві ракети по північній частині Кувейту, передають джерела у кувейтських службах безпеки.

Згідно з їх повідомленням ракети не завдали збитків. Не відомо, чи були ракети перехоплені американськими протиракетними комплексами "Петріот".

Кувейтські та американські солдати у четвер одяглися у протигази і захисний одяг проти хімічної зброї після того, як у пункті Мутлаа на півночі від столиці Кувейту прогримів вибух. У самому Ель-Кувейті був відчутний удар вибухової хвилі.

***
Посол Іраку в Москві Аббас Халаф підтвердив, що у нафтопереробний завод у передмісті Багдада влучила ракета.

"Завод дійсно горить. По ньому дійсно був завданий удар", - сказав Халаф у четвер в ефірі радіостанції "Эхо Москвы".

Він зазначив, що НПЗ, який знаходиться приблизно у 30 км від Багдада, постачав нафтопродукти для іракської столиці.

Зі слів посла, у цьому ж районі знаходиться й електростанція, яка забезпечує Багдад електроенергією. Халаф не виключив, що по електростанції незабаром також може бути завданий удар.

***

Ірак відкидає обвинувачення у тому, що він підпалив 15 нафтових свердловин у провінції Басра на півдні країни, повідомляє іранське агентство IRNA з посиланням на ліванське телебачення "Аль-Манар".

Багдад заявляє, що не збирається підпалювати свої нафтові ресурси "ні за яких умов". Тим часом, за повідомленням іракського інформагентства INA, у четвер вранці американські й британські літаки атакували аеропорт міста Басра. Крім того, були проведені атаки проти військових і цивільних об'єктів у містах Анбар і Кут у центральній частині країни.

Зараз в Іраку горить ряд об'єктів нафтогазової промисловості, зокрема нафтопереробний завод Дора поблизу Багдада і велика база паливно-мастильних матеріалів на заході Іраку у районі кордону з Йорданією.

***

В ООН приступили до розробки термінової програми гуманітарної допомоги Іраку після припинення військових дій у цій країні. Генеральний секретар ООН Кофі Аннан висловив надію на те, що всі країни об'єднаються у цих зусиллях.

На думку експертів ООН, цій країні загрожує гуманітарна катастрофа як від 2 млн. біженців і вимушених переселенців, так і від екологічного лиха, викликаного пожежами нафтопромислів.

За непідтвердженими повідомленнями, вже зафіксовані пожежі на 15 іракських нафтових свердловинах. Що стало причиною цього - американське бомбардування чи вибухи мін самих іракців, - поки не встановлено.

Що стосується конкретних планів надання післявоєнному Іраку гуманітарної допомоги, то попередні плани фахівців передбачають термінове постачання продовольства та інших життєво важливих запасів на суму $2,5 млрд.

Газета "Вашингтон пост" повідомляє, що дипломати вже працюють над проектом відповідної резолюції ООН, яка крім згаданого термінового постачання, передбачає витрачання на гуманітарні потреби "мільярдів доларів із майбутніх прибутків від іракської нафти".

Уже на цьому тижні, як очікують у кулуарах ООН, ця організація виступить із закликом до всієї світової спільноти невідкладно зібрати $1 млрд. як перший внесок на оплату операції з порятунку й відновлення Іраку.

***

Внаслідок першого удару США по Іраку серед населення Багдада є поранені, у місті зруйновані деякі цивільні об'єкти, передає телекомпанія "Скай-ТБ" із посиланням на повідомлення іракської влади. Про кількість загиблих нічого не повідомляється.

Також відомо, що обмежені удари по Іраку будуть завдаватися протягом декількох днів. Як повідомляє телеканал з посиланням на джерела у Вашингтоні, перший удар по Іраку був завданий, базуючись на інформації ЦРУ про місце знаходження Хусейна та інших керівників Іраку.

Директор ЦРУ доповів про цю інформацію президенту США, після чого і було прийнято рішення завдати ударів по цілях.

***

Тим часом, США не виключають можливості використання військової сили і проти інших "країн-парій", які володіють зброєю масового знищення.

Виступаючи у четвер вранці в ефірі "Першого телеканалу" посол США у Москві Олександр Вершбоу, відповідаючи на питання про те, чи не почнеться за військовою операцією в Іраку, операція проти КНДР, зокрема, заявив: "Ми не виключаємо жодних дій".

У той же час американський дипломат підкреслив, що військові дії - це останній засіб. З його слів, США "не намагаються створити модель" протидії "загрозливим режимам", цитує посла РІА "Новости".

Говорячи про КНДР, посол висловив сподівання, що США разом із Росією та іншими країнами "зможуть мобілізувати міжнародну співпрацю" і вирішити ситуацію на Корейському півострові політико-дипломатичним шляхом без "військових дій".

***

Коаліція союзних держав на чолі з США і Британією почали військову операцію проти Іраку. Перші бомби впали на Багдад через 100 хвилин після закінчення терміну ультиматуму, призначеного американцями (тобто близько 4:40 ранку за Києвом).

По іракській столиці з авіаносців були випущені близько 20-40 ракет "Томагавк", повідомляють різні джерела. В операції брали участь також кілька винищувачів"невидимок" F-117, які скидали бомби на райони Багдада, де, на думку американців, ховається Саддам Хусейн. Про це передає телекомпанія НТВ.

Як повідомляє РІА "Новости", американська ракета помилково розірвалася на одній з вулиць Багдада. Про це повідомило в четвер іранське телебачення.

Повідомлень про можливі жертви й руйнування поки не надходило.

Підпал 15-ти нафтових свердловин в іракському місті Басра здійснений збройними силами Іраку відразу після вторгнення американських військ на іракську територію й початку бомбардування. Очікується, що знищення нафтоносних свердловин буде тривати, відзначило іранське телебачення.

Через кілька хвилин після обстрілу Багдада президент США Джордж Буш виступив із зверненням, в якому заявив, що віддав наказ почати війну. З його слів, ця військова операція буде в будь-якому випадку доведена до повного роззброєння Іраку.

"Удари стали першою стадією того, що буде широкомасштабною військовою кампанією", - сказав Буш.

Він заявив, що Сполучені Штати зважилися на військовий удар по Іраку для того, щоб захистити свою національну безпеку від режиму, який підтримує тероризм.

"У нас немає амбіцій в Іраку, крім бажання знищити загрозу", - заявив Буш.

Буш додав, що військова операція буде непростою, але вона буде доведена до кінця. "Це не буде кампанія напівзаходів і результатом буде перемога", - підкреслив американський президент.

Однак при цьому він сказав: "Ірак по території практично дорівнює Каліфорнії, і війна може бути досить довгою".

Із телезверненням до нації також виступив й іракський лідер Саддам Хусейн. Він закликав народ Іраку до опору і висловив упевненість у перемозі над антиіракською коаліцією.

"Вони (противники Іраку) будуть поставлені на коліна , бо вони цього заслуговують внаслідок своєї агресії", - заявив Хусейн у виступі, який транслювало в четвер зранку в прямому ефірі іракське телебачення.

Хусейн підкреслив, що "Ірак неодмінно переможе". "Зло буде повалене, американо-британська коаліція буде повалена. Аллах великий!" - заявив іракський лідер.

"Хай живе Ірак і Палестина!" - вигукнув Хусейн.

Він сказав, що бомбардування Іраку США і їх союзниками стали частиною "ганебних" злочинів проти людства. Хусейн заявив, що президент США Джордж Буш "недооцінив заклики до миру і скоїв ганебний злочин".

"Буш-молодший скоїв злочин по відношенню до іракського народу і по відношенню до людства взагалі. Він вчиняє злочини разом зі своїми спільниками. Скоює злочин проти людства, злочин проти іракського народу, черговий злочин".

Він заявив, що "зло буде покаране". "Нехай ті, хто програли - програють!", - вигукнув Хусейн.

"Нехай живе Ірак! Нехай живе Ірак і нехай живе самопожертва і нехай живе Палестина", - завершив свій виступ Хусейн.

Висловіть свою думку на ФОРУМІ Української правди

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування