Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ПОСТПРЕД КУЧМИ ВІДКРИВ СЕКРЕТ, ПРО ЩО СКАЖЕ ПРЕЗИДЕНТ

Середа, 5 березня 2003, 15:04
Читайте

КУЧМА В СЕРЕДУ ОГОЛОСИТЬ ПРО ПЕРЕДАЧУ ПОВНОВАЖЕНЬ ПРЕМ'ЄРУ?

Президент України Леонід Кучма звернеться до народу з проханням висловити свою думку щодо проведення конституційної реформи в Україні, заявив постійний представник президента у парламенті Олександр Задорожній.

В інтерв'ю журналістам у середу в Києві він підкреслив, що глава держави вважає за необхідне і важливе обговорити запропонований варіант реформи з "широкими масами суспільства", із представниками юридичної і політичної громадськості, професіоналами. У той же час, за словами постпреда, мова не йде про проведення референдуму.

Задорожній нагадав, що конституційний процес в Україні "дуже жорстко відрегульований". У відповідності до діючої процедури, законопроект про внесення змін до Конституції подається для висновку до Конституційного суду, потім він має бути попередньо схвалений 226 голосами народних депутатів і прийнятий остаточно на наступній сесії Верховної Ради 300 голосами.

За словами Задорожнього, питання полягає в тому, чи можна вносити виправлення до схваленого Конституційним судом законопроекту до остаточного ухвалення цого документа. Постпред президента також відзначив, що, ініціюючи у серпні минулого року проведення реформи, Кучма звертався до керівників парламентських фракцій і груп із проханням запропонувати своїх представників для роботи в конституційній комісії. У той же час представники опозиції не беруть участі в її роботі, хоча президент звертався до усіх фракцій, і "це означає, що будь-який законопроект буде приречений на критику і несприйняття", сказав Задорожній.

Він також підкреслив, що, на думку Кучми, дійти згоди по законопроекту можна тільки єдиним шляхом - на етапі його внесення на розгляд Верховної Ради.

Постпред також назвав кілька принципових моментів підготовленого законопроекту про внесення змін до Конституції. У документі, зокрема, мова йде про перерозподіл повноважень президента, Верховної Ради і Кабінету Міністрів, визначене співвідношення повноважень "президент - парламент - уряд", "президент - уряд", "парламент - уряд". За словами Задорожнього, проектом закону визначається, що президент "залишається з прямим мандатом", тобто, обирається на виборах.

У той же час повноваження президента в питанні призначення на посади в уряді обмежуються тільки до призначення 4-х міністрів силових відомств.

За словами Задорожнього, цей принцип запозичений з польської системи державного управління. Крім того, обмежуються повноваження глави держави в призначенні керівників державних органів виконавчої влади, зокрема, комітетів з особливим статусом, і за президентом залишається право призначати тільки кількох таких керівників.

Право призначати представників Кабінету Міністрів пропонується передати парламентові, а керівників держорганів виконавчої влади - прем'єр-міністру.

Законопроектом також пропонується створити двопалатний парламент.

Постпред підкреслив, що цей законопроект буде опублікований у засобах масової інформації вже у четвер.

За словами Задорожнього, обговорення ініціатив президента, зокрема, цього законопроекту, планується провести протягом двох місяців, задіявши у ньому, серед іншого, соціологічні служби. Він також зазначив, що за результатами цього обговорення буде сформульований остаточний варіант законопроекту.

24 серпня минулого року Кучма заявив про необхідність переходу України до парламентсько-президентської республіки. Така система влади, зокрема, припускає пропорційну систему виборів у парламент і формування уряду парламентською більшістю.

Інтерфакс-Україна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
09:29
Чи є пріоритети в обмінах? Відповідаємо на поширені запитання щодо полонених військових
09:26
Столтенберг: Не можна допустити залежності від Китаю, як це раніше було з Росією
09:24
Ексміністр оборони Британії розкритикував слабке лідерство Шольца у контексті війни
09:17
Ціни на нафту збільшилися на тлі оптимістичних прогнозів зростання економіки США
09:04
"Російська мова належить Кремлю" – Олександр Іванов про те, чому треба переходити на українську
08:54
Британський корабель відбив ракетну атаку хуситів в Аденській затоці
08:50
ЗСУ відвели танки "Абрамс" з лінії фронту через загрозу російських безпілотників – AP
08:43
У польському Щецині зіткнулися британські військові машини, поранені 5 солдатів
08:41
Росіяни влучили в торговий центр і дитсадок на Херсонщині: поранили 6 людей
08:29
"Двійник", "Матрьошка", Portal Combat: які спецоперації проти України РФ проводить за кордоном
Усі новини...