У четвер РХБ-батальйон можуть повернути в Україну

Середа, 2 квітня 2003, 11:05
Лідер Комуністичної партії Петро Симоненко пропонує Верховній Раді скасувати прийняте нею 20 березня рішення про відправлення українського батальйону радіаційного, хімічного і біологічного захисту в Кувейт.

Про це сказано в проекті закону, внесеному Симоненком і депутатом-комуністом Георгієм Крючковим.

У проекті закону сказано, що ЗМІ поширили повідомлення з посиланням на президента США Джорджа Буша і посла США в Україні Карлоса Паскуаля про те, що американський уряд розглядає відправлення українського хімбатальйону в Кувейт як свідчення приєднання України до очолюваної США антиіракської коаліції, і про те, що бажання вважати Україну членом коаліції висловили представники адміністрації президента і Міністерства закордонних справ.

Автори законопроекту зазначають, що ці твердження офіційними особами України не спростовані.

Симоненко і Крючков вважають, що такі заяви не відповідають змістові угоди, укладеної між Україною і Кувейтом, радикально змінюють статус українського батальйону, що визначений в угоді як гуманітарний. Через це посилилася загроза нападу на військовослужбовців батальйону або їхньої участі у бойових діях, і тому рішення Верховної Ради має бути скасоване.

Автори законопроекту також зазначають, що рішення парламенту про відправлення батальйону в Кувейт було прийняте з порушеннями Конституції і закону "Про порядок відправлення підрозділів Збройних сил України в інші держави".

На ранок вівторка 318 військовослужбовців батальйону вже передислоковані в Кувейт, усього Міністерство оборони планує відправити в Кувейт 448 військовослужбовців батальйону.

"Українські новини"

Читайте також:

Американці навчають український МЗС дипломатичним манерам

МЗС не записував Україну в антиіракську коаліцію

Україна сама попросилася у коаліцію проти Хусейна

Буш гордий за Україну. Нового ворога Хусейна

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування